начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Длъжен ли е работодателят?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Длъжен ли е работодателят?

Мнениеот zzzzz » 03 Май 2007, 17:06

Колеги, длъжен ли е работодателят да изплаща възнаграждението на два пъти-чл.270 ал.2-Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго. Според вас тази норма императивна лие ?
zzzzz
Потребител

Мнениеот olga » 03 Май 2007, 17:15

Точно от "доколкото не е уговорено друго" се разбира, че нормата е диспозитивна. Императивните правни норми не допускат да бъде уговорено друго.
olga
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 04 Май 2007, 17:01

olga написа:Точно от "доколкото не е уговорено друго" се разбира, че нормата е диспозитивна. Императивните правни норми не допускат да бъде уговорено друго.

Благодаря, и аз така мислех,но понеже друг юрист спореше с мен исках да съм сигурна.
zzzzz
Потребител

Мнениеот portokal » 04 Май 2007, 17:04

Въпросът ти не е ли: ако не е уговорено друго, длъжен ли е работодателят да спазва една диспозитивна норма?
Длъжен е по принцип.
Друг въпрос е как ще се определи, когато нищо не е уговорено, каква част от възнаграждението да се изплати авансово. :oops: :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 07 Май 2007, 07:04

Хм... като зарежем тези латински "императивни" и "диспозитивни" думички , в случая устната уговорка важи ли или не?
Някои хора, например, не обичат да вземат аванс, други само него чакат... Ако за всеки трябва да се допълва в тр. договор да знам...
prnedev
Активен потребител

Назад към Трудово право