Здравейте колеги,
Имам следния казус: работих в едно дружество в продължение на няколко месеца. По договор имах 6 месечен изпитателен срок в полза на работодателя и 3 месеца предизвестие в случай на прекратяване на договора. Докато все още бях в изпитателен срок подадох молба за напускане и с работодателя се договорихме да напусна след 1 месец вместо 3. След като мина въпросния месец напуснах и след няколко дена получих писмо от работодателя, че в продължение няколко дни от последния месец съм напускал преждевременно работа за повече от 1 час и сега ми искат писмено обяснение. Въпросът ми е при такова нарушение, имайки в предвид, че вече не съм служител на въпросната фирма какви могат да бъдат последствията за мен(освен това, че може да не ми изплатят заплатата за този месец)? Какво дисциплинарно наказание може да ми бъде наложено и по закон възможно ли е въобще? Предварително благодаря на отзовалите се!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос относно трудово правоотношение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: въпрос относно трудово правоотношение
При условие, че:
1. Договорката ви с работодателя да напуснете след месец е била устна и
2. Не ви е връчена заповед за пракратяване на трудовите правоотношения
Вие все още по документи сте се водили на работа и съответно не сте се явили в два последователни работни дни, което е основание за дисциплинарното ви уволнение. По какво съдите, че вече не сте служител на въпросната фирма?
Работодателят ви е започнал процедура за дисциплинарното ви уволнение, съгласно която трябва да ви поиска писмени обяснения преди да Ви връчи заповедта за уволнение.
Може да ви се струва странно, но не можете да пуснете каквато и да е молба за напускане и само с това да считате, че трудовия ви договор е прекратен.
Молбата за напускане трябва да има входящ номер във фирмата, където сте работили или да е пратена с обратна разписка по пощата, за да можете да докажете съществуването и.
Съвета ми е да се обърнете към адвокат, който да прегледа молбата ви за напускане, както и други документи /да се надяваме, че ги пазите/. В зависимост от документите може има различни хипотези. Коментирах само една от тях.
Успех.
1. Договорката ви с работодателя да напуснете след месец е била устна и
2. Не ви е връчена заповед за пракратяване на трудовите правоотношения
Вие все още по документи сте се водили на работа и съответно не сте се явили в два последователни работни дни, което е основание за дисциплинарното ви уволнение. По какво съдите, че вече не сте служител на въпросната фирма?
Работодателят ви е започнал процедура за дисциплинарното ви уволнение, съгласно която трябва да ви поиска писмени обяснения преди да Ви връчи заповедта за уволнение.
Може да ви се струва странно, но не можете да пуснете каквато и да е молба за напускане и само с това да считате, че трудовия ви договор е прекратен.
Молбата за напускане трябва да има входящ номер във фирмата, където сте работили или да е пратена с обратна разписка по пощата, за да можете да докажете съществуването и.
Съвета ми е да се обърнете към адвокат, който да прегледа молбата ви за напускане, както и други документи /да се надяваме, че ги пазите/. В зависимост от документите може има различни хипотези. Коментирах само една от тях.
Успех.
- fenix_f
- Потребител
Значи договорката ни беше писмена, по взаимно съгласие, двустранно подписана. Благодаря за отговора все пак! Ще се консултирам с адвоката си...
- johnny
- Нов потребител
Поискайте от бившия си работодател да ви попълни трудовата книжка.
Ако, откаже - ИТ. Ако в трудовата книжка не е записано:"трудовия стаж е равен на осигурителния" - поискайте УП-3.
Ако, откаже - ИТ. Ако в трудовата книжка не е записано:"трудовия стаж е равен на осигурителния" - поискайте УП-3.
- jannovak
- Младши потребител
Имах такова дело сходно-една жена бе поискала да си прекрати трудов договор, защото имаше закъснение на трудовото възнаграждение, но вместо да й го прекратят по този текст, бе дисциплинарно уволнена, защото не е ходила на работа последните два дни след подаване на молбата за прекратяване.
В случая от значение е само вашата воля за прекратяване на договора, щом писмено сте поискали, значи трудовият договор е прекратен по ваше искане, а не може да се търси по един вече прекратен договор дисциплинарна отговорност. Все пак се консултирайте с адвокат с всички документи, които имате, защото е възможно работодателят да се заинати, макар и да не е прав.
Между другото не може да се уговаря тримесечен срок на предизвестие по договор за изпитване.
В случая от значение е само вашата воля за прекратяване на договора, щом писмено сте поискали, значи трудовият договор е прекратен по ваше искане, а не може да се търси по един вече прекратен договор дисциплинарна отговорност. Все пак се консултирайте с адвокат с всички документи, които имате, защото е възможно работодателят да се заинати, макар и да не е прав.
Между другото не може да се уговаря тримесечен срок на предизвестие по договор за изпитване.
- pitasht
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|