начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Как да се намали възнаграждение на служител

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се намали възнаграждение на служител

Мнениеот mechtatel » 18 Апр 2007, 11:40

Уважаеми колеги,
Имам задача да измисля законен начин да се намали възнаграждението на служител, като причината е , че получаваното от него до момента е прекомерно високо.
Както и да измисля по какъв начин може да бъде уволнен, в случай че и това се наложи. Искам да поясня, че въпросното лице е майка на дете ненавършило три години и това прави задача трудна.
mechtatel
Нов потребител

Мнениеот JoyBringer » 18 Апр 2007, 11:50

Хммм, доста мръсна задачка са ти поставили!Някой стиснат шеф сигурно се чуди как да намали заплатата на женицата от 700 на 500 примерно..."Неоправдано висока заплата"-такива в БГ няма!
JoyBringer
Потребител

Мнениеот genius75 » 18 Апр 2007, 12:01

Промени щатното разписание и махни нейната длъжност, после искай разрешение от инспекцията по труда разрешение за уволнение на база старо и ново щатно разписание.
Друг трик - промених длъжността й с друга но с други изисквания, на които тя не отговаря - например от инженер - новата щатна длъжност да е с изисквания за юридическо образование.
Това съм го правил много пъти и минава.
genius75
Потребител

Мнениеот neznaiko » 18 Апр 2007, 12:35

Каже на шефа си, че ти си юрисконсулт, а не фокусник. КТ не го позволява и това което може да се направи е просто при бъдещи увеличенияь на работната заплата да не се повишава заплата на съответната служителка. Що се отнася до прекратяването на трудовото правоотношение каквито и фокуси да измисляш, ако съда я въстанови на работа пък и макар след 6 години- накрая пак ти ще си виновен а не шефа ти.
neznaiko
Потребител

Мнениеот mkoleva » 18 Апр 2007, 12:38

Единствено увеличаването на трудово възнаграждение може да стане едностранно. Т.е. трябва допълнително споразумение за намаляне.
Най - чистия начин е съкращение на щата. След което и пускаш предизвестие, искаш разрешение от Инспекцията по труда в срока на предизвестието. В повечето случаи дават - не е толкова сложно. И я поставяш в ситуация или й прекратяваш договора, или подписва допълнително споразумение, с което и намаляш тр. възнаграждение.
Друг момент е да обединиш нейната длъжност с друга. От там "фиктивен" подбор. И пак процедурата по съкращение.
Има го и варианта дисциплинарно уволнение за неуплътняване на раб. време или др. основание. Но процедурата е по тежка и пак ще трябва да минеш през Инспекцията по труда.
Успех.
М. Колева
mkoleva
Младши потребител

Re: trudovopraven problem

Мнениеот kinshasa » 20 Апр 2007, 00:02

mechtatel написа:Уважаеми колеги,
Имам задача да измисля законен начин да се намали възнаграждението на служител, като причината е , че получаваното от него до момента е прекомерно високо.
Както и да измисля по какъв начин може да бъде уволнен, в случай че и това се наложи. Искам да поясня, че въпросното лице е майка на дете ненавършило три години и това прави задача трудна.

Ми проста работа, закъснява за работа, редовно, поне 2 пъти - писмо. Закъснява за еди кво си, и т.н.
И питай шефа ти детето дали не е от него, после да не го съдят за бащинство.
kinshasa
Потребител

Мнениеот marter » 20 Апр 2007, 08:30

Както каза един от колегите - промяна на длъжностната характеристика :wink: .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот gele_r » 22 Апр 2007, 14:15

marter написа:Както каза един от колегите - промяна на длъжностната характеристика :wink: .

Не съм много сигурен, но тази промяна не трябва ли да е обусловена от трудовата функция за длъжността? Мисля, че не можеш примерно да изискваш юридическо образование за чистачка, след като не и е необходимо....???
gele_r
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 24 Апр 2007, 09:28

Каквото и да правиш ако тя после си наеме добър адвокат ще спечели-ясно е, че всичко ще е нагласено, пък и като майка на тригодишно дете е грехота. Предполагам проблемът е че детето много боледува и шефът вече не му изнася да я държи на работа.
Поговорете с нея за доброволно напускане или наистина съкращаване на щата, за да има право на пълна борса поне като начало, докато си намери работа, но всичко, което правиш дори и да намериш правна форма да го облечеш накрая добре знаеш, че не е правилно.

Другото предложете й няколко заплати накуп и да напусне доброволно.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот fenix_f » 24 Апр 2007, 09:51

Колеги, не зная на вас, но мен вече ми писва да оправям *** на някой самозабравил се шеф. А си обичам работата, обаче защо все искат да правим гадости. :roll:
fenix_f
Потребител

Мнениеот herostat » 24 Апр 2007, 12:26

Аз бих искал да давам правни съвети на тази жена...след като извършиш подлото си дело! Нека колегите да не помагат на този и да не му дават съвети!
Научете се като правите мръсотии да си ги измисляте сами! Или сте прекалено тъ по ум ен!
Последна промяна herostat на 25 Апр 2007, 17:47, променена общо 1 път
herostat
Потребител

Мнениеот fenix_f » 25 Апр 2007, 14:14

herostat написа:Аз бих искал да давам правни съвети на тази жена...след като извършиш подлото си дело! Нека колегите да не помагат на този и да не му дават съвети!
Научете се като правите мръсотии да си ги измисляте сами! Или сте прекалено ***!

Не защитавам колегата, но има шефове, които нареждат да се свърши нещо, независимо колко е гадно. И ти си между чука и наковалнята. Защото като кажеш на шефа, че не е законно или няма начин, той казва - намери такъв и изобщо не се интересува дали е морално или редно, да не говорим за това дали има законен начин. Колко са шефовете на големи частни компании, които не правят така, имате ли представа? Аз още не съм срещала такъв. А Вие?
fenix_f
Потребител

Мнениеот herostat » 25 Апр 2007, 17:55

Жена сте Вие Феникс-ф! Но май не сте майка! А жената-майка подлежи на особена закрила на обществото! А това което иска да направи този да си го направи сам! Какво ни прави съучастници в мерзкото му начинание!

Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

(2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.

(3) Децата, родени извън брака, имат равни права с родените в брака.

(4) Децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото.

(5) Условията и редът за ограничаване или отнемане на родителските права се определят със закон.
herostat
Потребител

Мнениеот fenix_f » 26 Апр 2007, 09:41

herostat, моите уважения за позицията Ви.

Майка съм на две малки деца, при това бях уволнена от първия си работодател с разрешение на съответната Инспекция по труда докато бях в т.н. "майчинство". И други неща са минали през главата ми, но не им е мястото тук.

Не защитавам колегата. Така и започнах поста си. Исках да покажа и другата страна на медала. Може би трябваше да пусна дискусия за компромисите, които почти всеки прави, за да свърши работата, която му се възлага. Но това е тема стара колкото света. Не случайно професията ни е синоним на мръсна дума сред обществото.

Моля за извинение автора на темата за отклоняването и в друга посока.
fenix_f
Потребител

Мнениеот herostat » 26 Апр 2007, 17:09

Има много не дотам морални неща в правото, някои дори са неморални! Но да вземеш хляба от ръцете на хората това е грехота в тези времена! Аз не давам акъл на работодатели! Това съм си го извоювал! Мой личен избор! Не съм светия, използвал съм много пъти слабостите в родното ни законодателство...но никога не съм отнемал хляба от ръцете на хората!
herostat
Потребител

Re: Как да се намали възнаграждение на служител

Мнениеот Sarkis_999 » 17 Май 2007, 16:14

mechtatel написа:Уважаеми колеги,

ще гориш в ада за тези си действия.
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот ralitsa » 17 Май 2007, 16:23

:lol: всичките сте откачени , хохохохоо....
ralitsa
Потребител

Мнениеот prnedev » 18 Май 2007, 11:57

herostat написа:Аз бих искал да давам правни съвети на тази жена...след като извършиш подлото си дело! Нека колегите да не помагат на този и да не му дават съвети!
Научете се като правите мръсотии да си ги измисляте сами! Или сте прекалено тъ по ум ен!

Ето това е хубавата работа на вашата професия :-) Нали за това са юристите - единия да защитава "беззащитните фирми", а другия "беззащитните работници". И всеки си получава възнаграждението за свършената работа. Останалите морални работи да ги оставим :roll:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот nat » 18 Май 2007, 12:23

Защитата по чл.333, ал.1, т.1 КТ се ползав само в изчерпателно изброените случаи в чл.333. А те са само пет, при другите основания не се ползва защита.
намаляване на трудовото възнаграждение може да се извърши само по взаимно съгласие.
Ако решите да прекратите трудовото правоотношение на тази служителка на едно от изброените в чл.333 КТ основания с искане за разрешение от ИТ, трябва да имате предвид, че такива разрешения за майка с дете обикновено се дават само в случаите, когато работодателят е бюджетна организация и е притисната от съкращение в щата, решено от финасиращия орган. Така че, ако работодателят не е бюджетар - разрешение най-вероятно няма да получите.
Имайте пред вид, че дори да е дадено разрешение, това няма да направи уволнението законосъобразно, ако страда от други пороци, и може да бъде оспорено по съдебен ред.
Да не говорим, че в този случай, като нищо може да бъде сезирана ИТ за проверка и тогава освен трудовия съдебен спор ще ви се появят и инспекторите и като нищо работодателят може да си отнесе глоба за някое друго нарушение. Защото трудовото законодателство е доста връткаво и в ИТ имат една приказка по този повод - "Винаги ще намеря за какво да те глобя, ако реша, при това напълно обосновано и законно". В допълнение, цялата история намирисва на дискриминация по пол. Ако има и най-малкия намек за това като нищо може да се намеси и Комисията за защита от дискриминация като капак на всичко. А при установяване на дискриминационни действия от страна на работодателя глобите също са солени.
За колегата ще се отвори бая и при това мръсна работа да защитава непрокопсаника - работодател, и бая влачене по съда по адм.дела.
Освен това остава и въпросът с гузната съвест в този случай.
Ще поясня - да се навиеш да родиш дете сега в нашите условия си е чисто безумство, ако искаш да му осигуриш що годе прилично съществуване. Прилично раждане без много екстри струва колкото пластична операция за уголемяване на бюста, отглеждането на детото само за първите две-три години отново без много-много глезотии струва горе-долу колкото чисто нова кола с екстрите. В сметката до тук не влизат безсънните нощи, липсата на време, тревоги - какво става с детенце когато мама я няма, кой ще го гледа, докато мама е на работа, тичането като луд за да сколасаш и на работа и в къщи с всичко, еквилибристиките с болничните при болест на хлапето. Щом тази жена се е върнала на работа, а не си седи в къщи да си гледа детето - това обикновено не е защото не иска. В 90% от случаите просто са необходими парите от заплатата за да може да осигури на детето приличен живот. Работният ден на тази жена най-вероятно достига 23 ч. в денонощието и т.н. и т.н.
Цялата история се повдига на квадрат ако няма баби да помагат и на куб ако е самотна майка.
Така че, хубаво си помислете какво да предприемете в случая. Калната локва, в която сте попаднали, е широка и дълбока и адски миризлива.
nat
Потребител

Мнениеот defy » 18 Май 2007, 14:14

КОЛЕГИ!!!!!
Никъде не видях mechtatel да споменава, че служителя работи по трудово правоотношение. Да не се окаже, че е държавен служител, та да се чуди човек защо някои толкова подробно цитират разни разпоредби от КТ.
defy
Младши потребител

Следваща

Назад към Трудово право