начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

прекратяване на трудово правоотношение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на трудово правоотношение

Мнениеот mkoleva » 17 Апр 2007, 14:01

Здравейте,
имам следния въпрос. Мога ли да прекратя трудовия договор на главния счетоводител на основание чл. 328 ал. 2 от КТ, т.е. е ли главния счетоводител част от ръководството на предприятието - ръководи ли трудовия процес?
Всички други условия на 328 ал. 2 са налице.
Благодаря ви предварително.
mkoleva
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 17 Апр 2007, 14:16

Здравейте,

Отговорът на този въпрос изисква познаване на специфичната материя на Трудовото право. Поради тази причина и с оглед най-добра защита на интересите Ви, е необходимо да потърсите компетентна платена правна помощ от адвокат. Имайте предвид, че само по този начин, евентуалното уволнение ще бъде съобразено с разпоредбите на КТ. В противен случай - ако не се консултирате с юрист, рискувате срещу Вас да бъде водено дело за незаконно уволнение. Затова ако сте работодател имате възможност да сключите абонаментно правно обслужване с адвокат.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот mkoleva » 17 Апр 2007, 14:28

monteskio,
за съжаление аз съм компетентната правна помощ:oops: . От известно време се занимавам приоритетно с трудово право. Изчела съм де що има трудове, статии, съдебна практика - да не говоря за Васил Мръчков.
Но въпросът ми е много конкретен. Трябва да уволня главния счетоводител, който при всички случаи ще заведе дело.
Логоката ми подсказва, че мога на това основание. Но не съм сигурна, че формално отговаря на определението "ръководство на предприятието".
Защото гл. счетоводител, макар и да изпълнява ключова роля в предприятието и по логика следва Управителя като си подбира екипа да си избере и доверен счетоводител, май не пасва на "... възложено ръководството на трудовия процес" - Допълнителни разпоредби т.3
Затова искам малко помощ при тълкуването.
mkoleva
Младши потребител

Мнениеот zlasenova » 17 Апр 2007, 14:43

Според мен по отношение на гл. счетоводител не можеш да приложиш чл. 328, ал. 2 от КТ. Не е от "ръководството на предприятието".
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот p_n_n » 17 Апр 2007, 15:13

...
Последна промяна p_n_n на 15 Юни 2008, 00:27, променена общо 1 път
p_n_n
Потребител

Мнениеот mkoleva » 17 Апр 2007, 15:24

Благодаря на всички, които ми отговориха. Но както винаги, макар и от 1 седмица да се ровя, открих отговора чак като потърсих вашата помощ. Тъй като и друг може да има подобен проблем, ще споделя какво намерих.
Това е решение на въззивна инстанция по същия казус, която приема, че главния счетоводител Е ръководство на предприятие. Ето какво казва:
"Съгласно чл. 48, ал. 1 и 2 от Закона за счетоводството главният счетоводител организира финансовата дейност, вътрешния финансов контрол и счетоводството на предприятието. Той е пряко подчинен единствено на ръководителя на предприятието. Следователно той ръководи цялостната счетоводна дейност, организира финансовата политика и осъществява пълен финансов контрол във фирмата. Несъмнено тази обособена дейност е ръководна, а заемащият длъжността служител се включва в кръга "други лица, на които е възложено ръководството на трудовия процес" по смисъла на § 1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на КТ "

А сега доводите на Първа инстанция, които са решили, че уволнението на това основание е незаконно:
Приел е, че уволнението е неправилно, тъй като липсвал съществен елемент от фактическия състав на разпоредбата - служителят да е от ръководството на предприятието. В тежест на работодателя било да докаже, включително и чрез представяне на длъжностна характеристика, че на ищеца е било възложено ръководството на трудовия процес в общинското предприятие, т. е. че определящите трудовата му функция предмет, обем и условия на работа се отнасят до управление на трудовия процес в ответното дружество. Това той не е направил.

Така че колеги отново зависим от съдебния състав и от това какво е сънувал предната нощ
М. Колева
mkoleva
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 17 Апр 2007, 16:10

Колежке като гледам, мисля че сте чели това решение - РЕШЕНИЕ № 1629 ОТ 18.01.2000 Г. ГР.Д. № 522/99 Г. съгласна съм с мотивите, но трябва да се уточни все пак че този текст на Закона за счетоводството вече не е същия. И макар че функциите са се запазили и в новия закон за счетоводството все пак не се свързват толкова директно с длъжността на главния счетоводител, доколкото се говори за лице изготвящо финансовите отчети. Така че без връзка с длъжностна характеристика мисля че няма да минете, но иначе логиката е същата.
rumi_r
Потребител

Мнениеот popowa » 17 Апр 2007, 16:43

Допълнителните разпоредби на Кодекса на труда
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) "Ръководство на предприятието" е ръководителят на предприятието, неговите заместници и други лица, на които е възложено ръководството на трудовия процес, включително и в поделение на предприятието, както и колективните изборни органи за управление (стопански съвет, управителен съвет, изпълнително бюро, оперативно бюро и други подобни);
popowa
Младши потребител

Мнениеот nat » 17 Апр 2007, 17:54

На работник или служител могат да бъдат възложени и ръководни функции и с длъжностната му характеристика, с Правилника за вътрешния трудов ред или с друт вътрешен акт на работодателя демек със т.нар. заповед. Отговорът на въпроса Ви е в това, дали ще се намери такъв акт и какво е записано в длъжностната характеристика на главния счетоводител, ако той работи по трудово правоотношение.
Друга възможност в случая Ви предлага правото на подбор на работодателя при съкращение в щата по чл.328, ал.1, т.2 КТ във връзка с чл.329 КТ.
nat
Потребител

Мнениеот martensa » 23 Окт 2007, 14:27

Аз имам малко по-различен проблем, свързан с 328, ал.2: Управителят на фирмата беше преизбран наскоро, след 3 годишно управление. Беше сключен нов договор за управление, беше извършено и вписване на промяната. Въпроса ми е може ли в установения 9 месечен срок преизбрания управител да уволнява служители на ръководни длъжности по 328, ал. 2? Ще съм много благодарен ако някой откликне.
martensa
Нов потребител

Назад към Трудово право