начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

извънреден труд

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

извънреден труд

Мнениеот gele_r » 09 Апр 2007, 19:53

Здравейте! Честит празник на всички празнуващи :lol:
Имам следните въпроси:
При ненормирано работно време на 8-часов работен ден, как трябва да се оформи положения труд в събота? Ако е необходима заповед, трябва ли изрично да се посочат деня и работника /служителя/? Може ли заповедта да бъде обща за всички работници /служители/ от един отдел?
Предварително благодаря на всички отзовали се :wink:
gele_r
Младши потребител

Мнениеот genius75 » 11 Апр 2007, 15:42

При ненормиран работен ден общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка.
Ако има работа над редовното работно време, то тя се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск, а работата в почивни и празнични дни - с увеличено възнаграждение за извънреден труд.
Заповедта на работодателя може да обхване конкретно лице за конкретна длъжност като се опише точно причината.
Друго - списъкът на длъжностите за които се установява ненормиран работен ден се определя със зъповед на работодателя. Не е необходимо поименно изписване на лицата, заемане тази длъжност.
Това е. 50 лв. :)
genius75
Потребител

Мнениеот gele_r » 12 Апр 2007, 17:50

Благодаря! :lol:
genius75 написа:Заповедта на работодателя може да обхване конкретно лице за конкретна длъжност като се опише точно причината.

т.е. може ли с обща заповед за всички служители на тази длъжност, без да се упоменават поименно?
gele_r
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 12 Апр 2007, 18:27

gele_r написа:Благодаря! :lol:
genius75 написа:Заповедта на работодателя може да обхване конкретно лице за конкретна длъжност като се опише точно причината.

т.е. може ли с обща заповед за всички служители на тази длъжност, без да се упоменават поименно?

В заповедта се посочват лицата,които ще работят извънредно,като всеки един от тях или прекият им ръководител се подписват,че са запознати с нея.Целта на това е да се застрахова работодателят при евентуална трудова злополука,настъпила извън установеното работно време по КТ.Заедно с това работникът се задължава да изпълни трудовите си задължения,съгласно заповедта.Вметка: работникът може да откаже да положи извънреден труд.Извънредният труд не се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск.Това става по следния начин: съгласно КТ допълнителен труд е позволен до....часа годишно,или това е рано на около 20 съботи.Компенсира се със съответна почивка и сдопълнително заплащане.Записано е в КТ как се заплаща,а за празниците отделно се изчислява по-висок надник.
И заповедта за полагане на изв.труд трябва да е мотивирана и сложена на видно място за тези,за които се отнася.
За преминаване на удължен работен ден за цялото предприятие се иска разрешение от инспекциата по труда.Без разрешение може да се работи извънредно до 136 часа годишно.
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 12 Апр 2007, 18:29

genius75 написа:При ненормиран работен ден общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка.
Ако има работа над редовното работно време, то тя се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск, а работата в почивни и празнични дни - с увеличено възнаграждение за извънреден труд.
Заповедта на работодателя може да обхване конкретно лице за конкретна длъжност като се опише точно причината.
Друго - списъкът на длъжностите за които се установява ненормиран работен ден се определя със зъповед на работодателя. Не е необходимо поименно изписване на лицата, заемане тази длъжност.
Това е. 50 лв. :)

Това вече не е така.Извънредния труд е забранен.А сумарно положения труд трябва пак да е равен на 40 часа седмично.Ако е повече,то следва да се компенсира само с почивка.
zzzzz
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 13 Апр 2007, 01:03

Айде стига бе! Навсякъде ли е забранен? :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 13 Апр 2007, 02:48

Gabi1 написа:Айде стига бе! Навсякъде ли е забранен? :lol:

Ами поне за работници и служители,да !Но за някои привилигировани служители,работещи по ЗДС и други "специфични" закони като че ли няма ограничения.Така или иначе държавната заплата на тези служители трябва да се оправдава поне малко от малко.
Ако отговора ми изглежда за Вас неприемлив мога да напиша друго.Ами станете като мен адвокат на свободна практика.Вярно,ще изкарвате поне това,което сега получавате като "служител с извънреден труд в .....",но заради финикийските знаци - основен показател за възможностите и способностите на един адвокат просто ще забравите за понятието извънреден труд,както аз го забравих бързо-бързо .Няма извънреден труд,няма събота и неделя-работиш докато не свършиш това,което очаква,и за което ти е платил клиента !:lol: :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 13 Апр 2007, 03:25

Струва ми се жалко при всеки повод това заяждане със "служителите".
Да не би гроздето да е кисело? :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 13 Апр 2007, 08:25

Gabi1 написа:Струва ми се жалко при всеки повод това заяждане със "служителите".
Да не би гроздето да е кисело? :lol:

E това грозде беше "кисело",но именно заради него намерих по-хубаво и по-голямо "лозе",от което вече не ми се излиза. :roll:

Между другото нищо конкретно не казахте по това,което Ви написах. :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 13 Апр 2007, 13:47

В случая не търсех съвет, а беше просто закачка. Много добре знам при нас как е регламентиран извънредния труд. И си го давам, пък от известно време го и заплащат, и то не много зле.
А дали са излишни повечето служители - сигурно е така на много места, но при нас има остър недостиг към момента.
От личните ми контакти имам впечатление за юристите, че са доста по-коректни и уважават труда на другия, независимо с какво точно се занимава. Навсякъде има добри и слаби специалисти, както и такива, които са там, защото няма какво друго да правят. И не всички "служители" са там с връзки и трябва да се чустват виновни, че са такива.
Аз лично, ако ми се наложи да решавам свой вещно-правен спор, ще се обърна към адвокат /нищо, че съм работила и при нотариус, просто не ми е стихията/. Та нека всеки върши това, което умее, а не просто да се правим на велики.
Gabi1
Потребител

за zzzz

Мнениеот genius75 » 13 Апр 2007, 16:42

В главата ти е пълна каша.
Въобще не правиш разлика между сумирано изчисляване и работа при ненормиран работен ден.
Щото мойто момче, има изрична и абсолютна забрана - не се допуска сумирано изчисляване на раб.време за работниците с ненормиран работен ден. Това също го пише в КТ - чл.142 ал.3. Много през пръсти четете, бе!
И какво означава, това вече не е така? Това са глупости. Влезе в сила нов чл.139а от КТ, който установява контретно за работата при ненормиран работен ден. Но...
със сополанковци ми е писнало да се разправям в тоя форум........
genius75
Потребител

Мнениеот veronika1 » 13 Апр 2007, 17:02

[quote="zzzzz[/quote]
Това вече не е така.Извънредния труд е забранен.А сумарно положения труд трябва пак да е равен на 40 часа седмично.Ако е повече,то следва да се компенсира само с почивка.[/quote]

еее, колега кое вече не е така :shock: Откога извънредния труд е вече забранен ?! :shock: Айде четете този КТ малко повечко де - за нищо го нямате :lol:
veronika1
Младши потребител

Re: за zzzz

Мнениеот zzzzz » 13 Апр 2007, 17:03

genius75 написа:В главата ти е пълна каша.
Въобще не правиш разлика между сумирано изчисляване и работа при ненормиран работен ден.
Щото мойто момче, има изрична и абсолютна забрана - не се допуска сумирано изчисляване на раб.време за работниците с ненормиран работен ден. Това също го пише в КТ - чл.142 ал.3. Много през пръсти четете, бе!
И какво означава, това вече не е така? Това са глупости. Влезе в сила нов чл.139а от КТ, който установява контретно за работата при ненормиран работен ден. Но...
със сополанковци ми е писнало да се разправям в тоя форум........

Темата е "извънреден труд", а не "ненормиран работен ден".Първо прочетете внимателно въпроса на питащия и тогава коментирайте кой чете през пръсти.Имам предвид,че извънредния труд е забранен.
И,този форум не е за теб да се разправяш със сополонковци.Не си го изкарвай на другите,ако теб постянно те наричат така или се чувстваш сополанко/а.А що се отнася до ненормирания работен ден,както явно знаеш той се устанвява така:"след консултации с представителите на синдикалните организации и с представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 може да установява за някои длъжности ненормиран работен ден", ака разбира се това е бил въпроса на питащия.
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 13 Апр 2007, 17:49

veronika1 написа:[quote="zzzzz

Това вече не е така.Извънредния труд е забранен.А сумарно положения труд трябва пак да е равен на 40 часа седмично.Ако е повече,то следва да се компенсира само с почивка.[/quote]

еее, колега кое вече не е така :shock: Откога извънредния труд е вече забранен ?! :shock: Айде четете този КТ малко повечко де - за нищо го нямате :lol:[/quote]
А откога е забранен.Мисля,че не винаги разпоредбата по отношение на изв.труд е била такава.Нямах предвид ненормирания работен ден.Изобщо него не съм го коментирала.А факта,че чл.139а е нова разпоредба,означава че все пак преди не е било така,нали?!Ако ще се хващаме за думата де.
zzzzz
Потребител

Мнениеот gele_r » 22 Апр 2007, 13:57

въпроса ми е съвсем друг.....
аз питам как се оформя работата в почивните дни при ненормиран работен ден?
като заповед за извънреден труд или ... самата длъжност на ненормиран ден означава, че при спусната заповед за събота или неделя, работника/служителя е длъжен да дойде на работа???
Освен това, наистина извънредния труд е забранен. Закона изрично е посочил кога е позволен:чл.144 КТ
Но с това работно време, при ненормиран работен ден, малко е неясно в кодекса как се оформя положения труд в събота или неделя. :roll:
За заплащането-ясно, а почивката? Каква почивка ще има работника/служителя при положен труд в неделя?
gele_r
Младши потребител

Мнениеот nat » 03 Май 2007, 16:12

ако да една длъжност е въведено ненормирано работно време, работата над редовното работно време се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск, но не се заплаща като извънреден труд. В случаите когато е на лице НЕОБХОДИМОСТ работникът или служителят може да полага труд и в дните на седмичната почивка, но по своята същност този труд не се явява извънреден по смисъла на чл.143 от КТ и следвателно за такъв вид труд не се прилага и забраната на 143, ал.1 КТ. Кодексът на труда сочи, че този труд се заплаща КАТО извънредения. По тази логика уредбата на полагането на извънреден труд по чл.14 - 18 Наредбата за работното време почивките и отпуските не следва да намира приложение в случая.
nat
Потребител

Мнениеот zzzzz » 03 Май 2007, 16:36

gele_r написа:въпроса ми е съвсем друг.....
аз питам как се оформя работата в почивните дни при ненормиран работен ден?
като заповед за извънреден труд или ... самата длъжност на ненормиран ден означава, че при спусната заповед за събота или неделя, работника/служителя е длъжен да дойде на работа???
Освен това, наистина извънредния труд е забранен. Закона изрично е посочил кога е позволен:чл.144 КТ
Но с това работно време, при ненормиран работен ден, малко е неясно в кодекса как се оформя положения труд в събота или неделя. :roll:
За заплащането-ясно, а почивката? Каква почивка ще има работника/служителя при положен труд в неделя?

Според мен това е извънреден труд/положения в събота или неделя/.Освен,че се заплаща по-високо/виж КТ/, следва да се компенсира с почивка до определен период/пак виж КТ-не помня до колко време след полагането му/.А ако има уговрено ненормирано работно време в трудовия договор не следва да има нарочна заповед за събота и неделя,но тук не съм 100% сигурна дали е така.По тази тема имаше по-вещи колеги,които следва да се изкажат по-компетентно и да внесат яснота по въпроса ви.
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 03 Май 2007, 17:00

zzzzz написа:
nat написа:ако да една длъжност е въведено ненормирано работно време, работата над редовното работно време се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск, но не се заплаща като извънреден труд. В случаите когато е на лице НЕОБХОДИМОСТ работникът или служителят може да полага труд и в дните на седмичната почивка, но по своята същност този труд не се явява извънреден по смисъла на чл.143 от КТ и следвателно за такъв вид труд не се прилага и забраната на 143, ал.1 КТ. Кодексът на труда сочи, че този труд се заплаща КАТО извънредения. По тази логика уредбата на полагането на извънреден труд по чл.14 - 18 Наредбата за работното време почивките и отпуските не следва да намира приложение в случая.

А какъв се явява трудът на служителят,който може да полага труд и в дните на седмичната почивка?При всички случаи работникът не идва да работи в редовното работно време,а в дните на почивката си.Едно и също е ако остане 2 часа след работно време.Ако в тр.договор е уговорено,че ще работи 5 дни по 8 часа,тогава какъв труд би положил в дните на почивката си?

Извинете, зададох грешен въпрос.Наистина ако ще е уговорено ненормирано работно време за някои длъжности,то следва да изрично определени със заповед.Положения труд ще се компенсира с почивка ако е положен през седмицата, а ако през празнични дни се заплаща като извънреден.
zzzzz
Потребител

Мнениеот nat » 04 Май 2007, 13:25

Не е точно така. Ако е въведен ненормиран работен ден, трудът след изтичане на редовното работно време, положен в делнични дни, се компенсира с ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПЛАТЕН ГОДИШЕН отпуск към този по чл.155, ал.1 КТ, не с почивка по смисъла на раздел ІІІ от глава VІІ на КТ. Размерът му се определя с вътрешен акт на работодателя - ПВТР или Заповед, може и в КТД, но не по-малко от 5 РАБОТНИ дни.
При въведено ненормирано работното време положеният труд през дните на седмичната почивка и официалните празници се заплаща КАТО извънреден с увеличение по чл.262, ал.1, т.т.2 и 3 КТ, при работа на официални празници и с увеличение по чл.264 КТ. Положеният труд над редовното работното време в условията на ненормиран работен ден не може да нарушава минималния размер на СЕМИЧНАТА почивка.
И к'во се получава - ако се налага да се работи в събота или неделя при въведен ненормиран работен ден, хем се плаща с увеличение, хем веднага се осигурява минималния размер на седмичната почивка т.е. 48 последователни часа при почасово отчитане на работното време съгласно чл.153, ал.1 КТ. Такава би трябвало да е логиката, но съществува и разпоредбата на чл.153, ал.4 КТ, която разпорежда при полагане на извънреден труд и в двата дни на седмичната почивка през следващата седмица се осигурява непрекъсната прочивка от 24 часа. Тази почивка следва да е седмична, но пък не е посочено кога през следващата седмица трябва тя да се осигури.
Въпросът е дали положеният труд през двата почивни дни в условията на неномиран работен ден е извънреден (за мен не е защото не може да се подведе под определението на чл.143 КТ - "труд, ИЗВЪН УСТАНОВЕНОТО работно време" т.к. ненормирания работен ден се УСТАНОВЯВА едностранно от работодателя съгласно чл.139а КТ).
В практиката съм се сблъсквала с две противоположни становища. Едното - такъв вид труд е извънреден и другото - не е извънреден. Между другото трябва да посоча, че и двете тези са застъпвани и в съдебната практика, и в практиката на МТСП.
Тъй че по отношение на седмичната почивка като момент на осигуряване и размер няма единно мнение.
nat
Потребител

Мнениеот vanita » 04 Май 2007, 13:45

zzzzz написа:
veronika1 написа:[quote="zzzzz

Това вече не е така.Извънредния труд е забранен.А сумарно положения труд трябва пак да е равен на 40 часа седмично.Ако е повече,то следва да се компенсира само с почивка.

еее, колега кое вече не е така :shock: Откога извънредния труд е вече забранен ?! :shock: Айде четете този КТ малко повечко де - за нищо го нямате :lol:[/quote]
А откога е забранен.Мисля,че не винаги разпоредбата по отношение на изв.труд е била такава.Нямах предвид ненормирания работен ден.Изобщо него не съм го коментирала.А факта,че чл.139а е нова разпоредба,означава че все пак преди не е било така,нали?!Ако ще се хващаме за думата де.[/quote] :) На основание чл.142, ал.2 от Кодекса на труда и чл.5, ал.3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
vanita
Нов потребител

Следваща

Назад към Трудово право