начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Допълнителни дни платен годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Допълнителни дни платен годишен отпуск

Мнениеот val70 » 01 Мар 2007, 13:51

От 11 години работя като програмист - минимум по 8 часа на ден на компютър. До 2004г. включително към полагаемия ми се платен годишен отпуск имах право да ползвам 6 дни допълнителен отпуск за работа при вредни условия на труд - облъчването от компютъра. Но от 2005г. ми казаха, че вече не ми се полагат тези 6 дни на основание на една нова наредба - НАРЕДБА за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск
(Приета с ПМС № 267 от 12 декември 2005 г.)
Но в тази наредба в чл.2 се казва, че право на допълнителен платен годишен отпуск имат работници и служители, които извършват работи:
5. в среда на йонизиращи лъчения;
8. при които са изложени на електромагнитни полета над установените норми;
И въпросът ми е защо вече не отговарям на този чл.2? И има ли някакъв шанс отново да започна да си ползвам допълнителни дни?
val70
Нов потребител

Мнениеот chameleon » 01 Мар 2007, 14:38

Йонизиращите лъчения и електромагнитните полета над установените норми се установяват със съответните замервания.
Предполагам, че Вашия работодател има сключен договор със Служба по трудова медицина. Замерванията се отразяват в т.нар. "Оценка на риска" по ЗЗБУТ.
chameleon
Младши потребител

Re: Допълнителни дни платен годишен отпуск

Мнениеот monteskio » 01 Мар 2007, 14:55

val70 написа:От 11 години работя като програмист - минимум по 8 часа на ден на компютър. До 2004г. включително към полагаемия ми се платен годишен отпуск имах право да ползвам 6 дни допълнителен отпуск за работа при вредни условия на труд - облъчването от компютъра. Но от 2005г. ми казаха, че вече не ми се полагат тези 6 дни на основание на една нова наредба - НАРЕДБА за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск
(Приета с ПМС № 267 от 12 декември 2005 г.)
Но в тази наредба в чл.2 се казва, че право на допълнителен платен годишен отпуск имат работници и служители, които извършват работи:
5. в среда на йонизиращи лъчения;
8. при които са изложени на електромагнитни полета над установените норми;
И въпросът ми е защо вече не отговарям на този чл.2? И има ли някакъв шанс отново да започна да си ползвам допълнителни дни?

Здравейте,

При работа с монитор, не е налице работа в йонизираща среда. Нещо повече - сертификатите за качество, които се издават за този вод стоки подвърждават това.
Еидствената възможност е да договорите с работодателя си, да позлвате удължен платен годишен отпуск, поради това, че работите непрекъснато. ТОва обаче е въпрос на взаимно договаряне.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот val70 » 01 Мар 2007, 17:07

Благодаря ви!
val70
Нов потребител

Назад към Трудово право