начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Уволнена! моля за съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнена! моля за съвет

Мнениеот marinik » 15 Фев 2007, 21:05

много моля някой да ми даде съвет.

от 1.09.2006 работя по трудов договор като учител по чл. 71 ал.1 КТ.
до момента работодателят не ми е дал длъжностна характеристика (а в договора пише, че тя е връчена на датата на постъпване), както и не ми е дал да се разпиша на справка по чл.62 за някакво уведомление.
днес ми казва, че ще ме освободи без предизвестие (от понеделник 19.02.07) и то защото много често съм отсъствала, не съм си гледала работата (имам здравословни проблеми и наистина 2-3 седмици съм отсъствала).

много моля някой да ме посъветва имам ли шанс да си потърся правата (междудругото на мое място по непотвърдена информация ще назначи негова безработна позната).

може ли да подам жалба в инспекция по труда или в нап, не знам къде????

може ли след като назначи на мое място познатата си да поискам да се разследва случая с какво образование е и колко стаж има като учител (в училищата има накаква наредба,не знам точно каква, но ако имаш учител с магистърска степен завършил редовно обучение и със стаж, той трябва да бъде предпочетен и назначен, пред такъв без стаж или със стаж, но с по-ниска степен)и ако стажа й и образованието й не са като моите, а по-малки, да заведа дело да ме възстанови на работа?

много моля да ме посъветвате, наистина съм много объркана, не знам как да си търся правата..............
marinik
Нов потребител

Мнениеот 666666 » 15 Фев 2007, 23:01

Договорът ви е по чл.70, ал.1 КТ . Главната задача на този вид договор е страната, в чиято полза е уговорено изпитването(работодателя в по- чести случаи ), предварително да провери дали бъдещият работник или служител ще удовлетвори изискванията му.
Във вашият случай сигурно срокът за изпитване е уговорен в полза на работодателя. Като особен вид трудов договор, договорът със срок на изпитване се прекратява на самостоятелно правно основание, предвидено в чл. 71 КТ, т.е. до изтичането на този срок, недоволен от изпълнението на работата, работодателят може да прекрати договора без предизвестие. Законът не го задължава да аргументира решението си. Той има право без обяснения и без предизвестие да прекрати договора в рамките на изпитателния срок и действията му са законосъобразни.
Съжалявам, но нямате основание за обжалване.
666666
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 16 Фев 2007, 13:12

Казаното от колегата преди мен е вярно - ако договорът Ви е със срок за изпитване, уговорен в полза на работодателя и този срок все още не е изтекъл (той не се изчислява точно по календарни дни, а съгласно чл.70, ал.4 КТ, т.е. в него не се включва времето, през което работникът ползва отпуск или по други уважителни причини не изпълнява работата), то работодателят има право да го прекрати без да се мотивира! Все пак вижте точно колко Ви е срока за изпитване и в чия полза е уговорен. Освен това ако уволнеието Ви стане факт погледнете основанието на което е прекратен договорът Ви - ако случайно работодателят го обърка и прекрати договора не на основание чл.71, ал.1 КТ, а на някакво друго, то може и да имате някакъв шанс за признаване на уволнението за незаконно и отмяната му...
Това, че не сте подписали длъжностната си характеристика (ако е така, защото директорът наистина може и да не Ви я е дал, но все пак ако има Ваш подпис върху нея, приема се, че сте запозната с тази характеристика) и особено това, че не Ви е връчил документите, с които уведомява НАП за сключения договор (което съгласно чл.63, ал.2 КТ той е длъжен да направи преди да Ви допусне до работа!), са си нарушения. Можете да сезирате съответната ИТ (особено за второто), но все пак имайте предвид, че административните органи не са тези, които могат да се произнасят по законосъобразността на едно уволнение.... Така че от тази гледна точка това няма да Ви помогне.
А нормативния акт, за който говорите в поста си, вероятно е Инструкция №2 от 29.07.1994г. за изисквания за заемане на длъжността "учител" или "възпитател" съобразно придобитото образование, професионална квалификация и правоспособност (обн. ДВ бр.69 от 1994г.) - тя е издадена на основание чл.39 от ЗНП и чл.91, ал.4 от ППЗНП. Прегледайте я по-внимателно, ако искате. Има един текст на чл.8, ал.1, който може би касае проблема Ви: "При липса на правоспособни кандидати директорът сключва срочен трудов договор с лица, които не отговарят на изискванията за заемане на съответната длъжност "учител" или "възпитател", до явяването на кандидат с необходимото образование и професионална квалификация." (Впрочем интересно е по коя от точките на чл.68, ал.1 от КТ може да се квалифицира този вид срочен трудов договор, но.... това е друга тема!).

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Назад към Трудово право