- Дата и час: 28 Ное 2024, 09:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет отн.2ри трудов договор!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Моля за съвет отн.2ри трудов договор!
Моля за малко помощ относно следният казус: назначена съм на работа на втори трудов договор по чл.70-71. като срока на обучение изтече отдавна.В момента съм бременна и когато исках да информирам Работодателя писменно/бях 3 мес./ от счетоводството му ми казаха , че след като е втори тр.договор не могат да назначат човек по заместване когато съм в отпуск за бременност и раждане, а трябва да ми прекратят тр.договор и да сключат такъв с друг служител.Според вас това така ли е ,и сега ако ги информирам писменно дали ще ми приемат болничния когато се издаде и да ми сметнат обезщетението от тяхна страна?Аз трябва да изляза в 45 дневен отпуск преди термина на 07.03.2007г.Моля за съвет относно ситуацията,мерси предварително!
- Rexona
- Нов потребител
Re: Моля за съвет отн.2ри трудов договор!
Rexona написа:Моля за малко помощ относно следният казус: назначена съм на работа на втори трудов договор по чл.70-71. като срока на обучение изтече отдавна.В момента съм бременна и когато исках да информирам Работодателя писменно/бях 3 мес./ от счетоводството му ми казаха , че след като е втори тр.договор не могат да назначат човек по заместване когато съм в отпуск за бременност и раждане, а трябва да ми прекратят тр.договор и да сключат такъв с друг служител.Според вас това така ли е ,и сега ако ги информирам писменно дали ще ми приемат болничния когато се издаде и да ми сметнат обезщетението от тяхна страна?Аз трябва да изляза в 45 дневен отпуск преди термина на 07.03.2007г.Моля за съвет относно ситуацията,мерси предварително!
Уважаема г-жо,
моля Ви да уточните дали д-рът Ви е за обучение или е д-р със срок на изпитване какъвто е уреден в чл.70-71 КТ.Ако случаят е такъв и срокът Ви е изтекъл,Вие сте на окончателен тр д-р и имате право както на отпуск поради бременност и раждане,така и на везаграждение за периода 315 дни след ражданеторвъзлизащо на 90% от брутното Ви възнаграждение.Така че действайте!Ако тово право Ви се отказва информирайте съответната главна инспекция по труда!!!Дано съм Ви помогнала!
- evrodeputat
- Младши потребител
много благодаря, за отговора, в трудовият договор е упоменато 4е е със срок на изпитване от шест месеца,склчючен е на 29.11.2005г.,както е упоменато че работодателя се задължава да внася вноски за соц. осигуряване на служителя.?
- Rexona
- Нов потребител
Това, че договорът Ви от договор със срок за изпитване е станал безсрочен не Ви "пази" много. Имайте предвид следния текст от КТ:
"Чл. 334. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Освен в предвидените в този кодекс случаи трудовият договор за допълнителен труд (чл. 110, 111 и 114) може да бъде прекратен от работника или служителя или от работодателя и с предизвестие от 15 дни.
(2) При уволнение по предходната алинея не се прилага чл. 333.".
Счетоводителката не Ви е "пресъздала" просто вярното основание за прекратяването на трудовия Ви договор. Това, че излизате "по майчинство" не задължава работодателя Ви по втория трудов договор да Ви освободи и не е вярно, че не могат да сключат с друго лице договор за заместване по чл. 68, т.3/КТ. Същият обаче има правото по много лесен начин да Ви освободи, ако иска разбира се.
"Чл. 334. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Освен в предвидените в този кодекс случаи трудовият договор за допълнителен труд (чл. 110, 111 и 114) може да бъде прекратен от работника или служителя или от работодателя и с предизвестие от 15 дни.
(2) При уволнение по предходната алинея не се прилага чл. 333.".
Счетоводителката не Ви е "пресъздала" просто вярното основание за прекратяването на трудовия Ви договор. Това, че излизате "по майчинство" не задължава работодателя Ви по втория трудов договор да Ви освободи и не е вярно, че не могат да сключат с друго лице договор за заместване по чл. 68, т.3/КТ. Същият обаче има правото по много лесен начин да Ви освободи, ако иска разбира се.
- Julyan
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|