начало

Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател

Ползване на годишен отпуск при предизвестие за напускане?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ползване на годишен отпуск при предизвестие за напускане?

Мнениеот ombreto » 09 Яну 2007, 15:20

Здравейте, налага ми се да подам 30 дневно предизвестие за прекратяване на безсрочен трудов договор, тъй като ще ми трябва време да си организирам заминаването в чужбина искам да си ползвам останалите 7-8 неизползвани дни отпуск от миналата година. Не ме устройва да ми ги платят искам да си ги ползвам. Въпросът ми е има ли право работодателят да ми откаже отпуска при положение, че съм му дал предизвестие за напускане? Молбата ми е, ако някой знае образец за попълване на 30 дневно предизвестие да даде линк предварително Благодаря
ombreto
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 10 Яну 2007, 13:47

Платеният годишен отпуск може да се ползва само с разрешение на работодателя. Предвидено е само едно изключение, когато имате отпуск от предходна година и до края на юни в следващата година не е използван, след това може да поискате и да излезете в отпуск с 14-дневно предварително уведомяване за това. Във вашия случай обаче това не е приложимо, защото ако отпускът ви е за миналата година още сте в срока, в който работодателят е длъжен да ви го предостави.

Отлагане на ползуването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател.

А ето и примерно предизвестие:

ДО ......
......

ПРЕДИЗВЕСТИЕ
ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР

Уважаеми г-н / г-жо ......

С настоящото предизвестие и на основание чл. 326, ал. 1 от Кодекса на труда Ви уведомявам, че след изтичането на ...... срок от днешна дата ще считам сключения между нас трудов договор за прекратен.
Моля да впишете необходимите данни и до изтичането на срока на това предизвестие да ми предадете трудовата ми книжка.

дата ......
град ......

С уважение: ......
/ ...... /
rumi_r
Потребител

Мнениеот rumi_r » 10 Яну 2007, 13:49

Ползването на отпускът, респективно разрешаването му, не е обвързано по никакъв начин с отправеното предизвестие.
rumi_r
Потребител

Назад към Трудово право