начало

Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател

задържане на трудовата книжка и други проблеми

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

задържане на трудовата книжка и други проблеми

Мнениеот ralch12 » 05 Яну 2007, 16:36

Здравейте,

Не съм на работа от края на октовмври 2006. Имам следните проблеми: 1. не ми е платена половин заплата за октовмври 2. не са ми плащани осигуровки доста време (не знам колко точно) и 3. не искат да ми дадат трудовата книжка и др. документи като заповед за напускане и т.н. Оправдание: шефът бил в чужбина (той е чужденец) и не може да я разпише. Така вече близо 3 месеца...
Видях някъде по законите, че имам право на заплата за времето, през което ми задържат книжката, ако това е по вина на работодателя (както в случая, предполагам). Въпросът ми е: как точно да действам, към кой съд да се обърна, имам ли нужда от адвокат, колко ще ми струва и т.н. Всяка информация ще ми бъде полезна. Предвварително благодаря.
ralch12
Нов потребител

Мнениеот nat » 05 Яну 2007, 18:12

Идете в приемната на Главна инспекция по труда на Дондуков 3 или на Областна инспекция по труда на бул. Г.М. Димитров ул.172 №11 - това на гърба на Нац. следствена служба като си носите и трудовия договор в случай че сте работил/а и живеете в София.
Адресите на другите Областни инспекции по труда можете да намерите на сайта на ГИТ. Консултациите на ГИТ и ОИТ са безплатни за работниците и служителите.
Проблемите са Ви доста и една част са точно от компетентността на тези институция, за решаване други вероятно ще Ви се наложи да се обърнете към съда - по-специално за обезщетението за задържана трудова книжка и за неиздадени документи във връзка с трудовото правоотношение.
nat
Потребител

Мнениеот Mishelina » 05 Яну 2007, 19:33

Със сигурност ще ви е необходима адвокатска защита и най-вероятно съдебна намеса,като трябва да ви бъдат заплатени обещетения, да ви се внесат осигуровките,но прецедеурата за това, ще разбере само от адвокат.
Отговорност на работодателя за други вреди, причинени на работника или служителя

Кодекс на труда-Чл. 226(Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:

1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;

2. вписване на неверни данни в издадените документи.

(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.

(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
Mishelina
Младши потребител

Назад към Трудово право