начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

трудовоправен - чл. 329 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудовоправен - чл. 329 от КТ

Мнениеот aivia » 10 Дек 2006, 10:49

Възможно е съкращаването ми поради намаляване на работата или съкращаване на щата. Длъжността, която заемам се закрива - възпитател в полуинтернатна група на V клас. Образованието ми е висше и имам специалност преподавател по български език и литература. В училището има и други преподаватели със същата специалност, но с полувисше образование. Длъжен ли е директорът да извърши подбор в полза на по-квалифицирания си служител? Имам ли основание да настоявам, че евентуалното му решение да съкрати мен е неправомерно?
aivia
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 10 Дек 2006, 10:52

Работодателят Ви е длъжен да извърши подбор при положение, че ще освобождава един от няколко служители, които работят на една и съща длъжност и ще съкращава щата. Друг въпрос е дали подборът ще бъде извършен правилно; преценката му кой от служителите следва да освободи зависи не само от критерия "образование".
sunshine_75
Потребител

Мнениеот gosho72 » 10 Дек 2006, 13:43

Малко съдебна практика по случая:

Решение № 158 от 10.IV.1995 г. по гр. д. № 1301/94 г., III г. о.
Решения на ВС на РБ, "Перфект Консулт"
чл. 329, ал. 1 от КТ
Правото на подбор на работодателя по чл. 329, ал. 1 от Кодекса на труда е субективно право, което той може да упражни по свое усмотрение. Отказът на работодателя да упражни това свое право не може да бъде атакувано по съдебен ред.-------------------------------------------------------------------------------------
Решение № 251 от 26.IV.1994 г. по гр. д. № 1163/93 г., III г. о.
Решения на ВС на РБ, "Перфект Консулт"
чл. 329 КТ
Предприятието е задължено да извърши подбор по смисъла на чл. 329 от Кодекса на труда , когато в един вид длъжност по щатното разписание съществуват няколко щатни бройки (две или повече). Ако длъжността, която се съкращава е била заемана само от една щатна бройка, предприятието не е задължено да прави подбор. Предприятието може да упражни или не правото на подбор, като решението му за това не подлежи на съдебен контрол.
-------------------------------------------------------------------------------------
Решение № 532 от 18.VII.1991 г. по гр. д. № 352/91 г., III г. о.
Съдебна практика, Бюлетин на ВС на РБ, 1991 г., бр. 9, № 25, стр. 21
чл. 329, ал. 1 КТ
При извършване на подбор по чл. 329, ал. 1 КТ предимство за оставане на работа имат лицата, които са по-квалифицирани и по-подходящи. Когато няколко лица притежават изискващата се за съответната длъжност квалификация, предимство да останат на работа имат лицата, които са по-подходящи.
-------------------------------------------------------------------------------------
Решение № 617 от 15.VII.1992 г. по гр. д. № 452/92 г., III г. о.
Решения по трудовите дела на Върховния съд на Р България, Перфект Консулт, стр. 324
чл. 329, ал. 1 и 2 КТ
Когато се съкращава една бройка от няколко еднакви длъжности, предприятието е длъжно да извърши подбор по реда и условията на чл. 329, ал. 1 и 2 от Кодекса на труда.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител

благодаря

Мнениеот aivia » 10 Дек 2006, 14:13

Благодаря ви за помощта! Сега знам, че всичко зависи от желанието на директора ми.
aivia
Нов потребител

Назад към Трудово право