начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Граждански договор с пенсионер

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Граждански договор с пенсионер

Мнениеот ormi78 » 21 Ное 2006, 10:24

Здравейте!
Може ли във фирма с основен предмет на дейност търговия на дребно да бъде назначен пенсионер на граждански договор, който да извършва помощна дейност като почистване, пакетиране и др. на ненормирано работно време. Може ли и в договора да се запише, че когато се налага ще работи и на каса и ще обслужва клиенти.
Благодаря предварително на отзовалите се!
ormi78
Младши потребител

Мнениеот ormi78 » 21 Ное 2006, 11:38

С постоянен характер е - да. Както помощните дейности (почистване, аранжиране, пакетиране) така и обслужването на клиенти. Във фирмата освен собственикът работи и още един човек по трудов договор. Пенсионерката, която искаме да наемем ще работи "на повикване" ( :oops: незнам как да го обясня по друг начин). Т.е. работата е с постоянен характер, но жената няма да работи постоянно там. Можем ли при това положение да я назначим на граждански договор?
ormi78
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 21 Ное 2006, 13:51

Може
aleks84
Потребител

Мнениеот paloma60 » 21 Ное 2006, 13:57

Муци, ( aleks84 )! Май не само ЕТ-то ти трябва да спасяваме. :wink:
Може, да. Като си приготвите 1000лв за глобата, която ще Ви наложи Инспекцията по труда - така може.
paloma60
Младши потребител

Re: Граждански договор с пенсионер

Мнениеот monteskio » 21 Ное 2006, 14:14

ormi78 написа:Здравейте!
Може ли във фирма с основен предмет на дейност търговия на дребно да бъде назначен пенсионер на граждански договор, който да извършва помощна дейност като почистване, пакетиране и др. на ненормирано работно време. Може ли и в договора да се запише, че когато се налага ще работи и на каса и ще обслужва клиенти.
Благодаря предварително на отзовалите се!

Няма проблем да се сключи граждански договор. Същия следва да е за търговки помощник по смисъла на ТЗ. За целта обаче следва да се консултирате с адвоакт. Съществуват специфични моменти при този договор, с оглед неприемането му като скрит трудов договор.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот paloma60 » 21 Ное 2006, 15:20

monteskio, какъв ТЗ, какъв търговски помощник!!!!
Жената ти казва, че пенсионерката щяла да обслужва клиенти, да работи на каса....... :!: :!: :!:
paloma60
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 21 Ное 2006, 16:37

paloma60 написа:monteskio, какъв ТЗ, какъв търговски помощник!!!!
Жената ти казва, че пенсионерката щяла да обслужва клиенти, да работи на каса....... :!: :!: :!:

Колега,

Има практика, практика точно в този смисъл, но изглежда вие не сте запозната. Поради тази причина, не защитавайте позиция която не е издържана правно.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот paloma60 » 21 Ное 2006, 18:18

Уважаеми, monteskio!!!
Никога не твърдя, че знам всичко. Но това което го зная - го зная.
Първото ми висше образование е икономика, практикувам професията и по настоящем. Адвокат съм, но обслужвам счетоводно повече от 50 фирми. Това го правя от 1994г. Толкова, представих се.
Трудно е да си представите колко данъчни и РУСО-ревезии са минали през главата ми!!! Многобройни са били случаите, в които мои счетоводни клиенти са получавали счетоводно-икономическа консултация от юристи. Няма да обяснявам какви са били резултатите. Да не говорим за субективността на проверяващите.
Знаете ли колко се разминават юридическата и икономическата плоскости???? Как едно нещо, обяснено на икономически език, звучи точно противоположно юридечески???
За какво става въпрос в случая: Лице, което обслужва клиенти в обект на дребно се нарича ПРОДАВАЧ. Продавач в магазин не може да бъде назначен на граждански договор!!! Отделно от това, продавача е МОЛ(материално-отговорно лице), а това му качество води до редица отговорности и задължения, несъвместими с гражданския договор.
Уважавам Вашата практика, но когато задалият въпроса тук, във форума, го проверяват съответните инстанции, Вие няма да бъдете до него и той няма как да се позове на Вашата практика.
paloma60
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 21 Ное 2006, 18:36

paloma60 написа: За какво става въпрос в случая: Лице, което обслужва клиенти в обект на дребно се нарича ПРОДАВАЧ. Продавач в магазин не може да бъде назначен на граждански договор!!! Отделно от това, продавача е МОЛ(материално-отговорно лице), а това му качество води до редица отговорности и задължения, несъвместими с гражданския договор.
Уважавам Вашата практика, но когато задалият въпроса тук, във форума, го проверяват съответните инстанции, Вие няма да бъдете до него и той няма как да се позове на Вашата практика.

monteskio написа:Няма проблем да се сключи граждански договор. Същия следва да е за търговки помощник по смисъла на ТЗ. За целта обаче следва да се консултирате с адвоакт. Съществуват специфични моменти при този договор, с оглед неприемането му като скрит трудов договор. .

Изготвил съм не един гр. договори именно за тази длъжност. Имало е проверка от ОИТ и не са издали постановление за обяваване на тр. постановление, поради факта, че не са приели, че този граждански договор е скрит трудов договор. Има константна съдебна практика на ВКС, че при наличие на граждански договор, не може да се приеме, че е налице трудово правоотношение. Именно пради тази причина насочиш питащия да се обърне към колега адвокат, за да му бъдат обяснени някои особености за гражданския договор. Обърнете внимание, че темата се отнася за граждански договор , а не като цяло за това какъв договор да се сключи - граждански или трудов.

Апропо, счетоводителите на част от клиентите ми с които съм говорил не бяха чували за договор за търговски помощник. Така че, за какво говорим?! Нищо лично към счетоводителите - но нека всеки да си знае работата - те сметките - ние - правото. Ще си позволя да дам още един пример като сравнение: счетоводител е написал следната запвоед за уволнение ..........." уволнен дисциплинарно " без мотиви, без обяснения .....След това клиентът идва в кантората ни и иска да го защитаваме в съда. Добре - но как да организираме защитата при тази добре свършена работа от един счетоводител?!

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 21 Ное 2006, 18:49

Монтескьо, за съдебна практика ли говориш? Ако тя подкрепя тезата, че може да изпълняваш задължения на продавач под каквото и да било име, но по т.нар. "граждански" договор, може ли да я цитираш?
Мисля, че по стария ТЗ "търговски помощник" е било обобщаващо понятие за продавачи, снабдители, деловодители, счетоводители, секретарки и всякакъв подобен персонал, зает в дейността на търговеца.
Това, че в сегашния ТЗ се говори също за търговски помощник, не мисля, че по какъвто и да било начин отменя разпоредбата на КТ: "отношенията по предоставяне на работна сила се уреждат само като трудови". Едното не противоречи на другото.
Та решаващото е според мен не това, че си кръстил продавачката "търговски помощник" вместо "продавачка", а че задълженията и, описани в т.нар. договор за търговски помощник, са такива, че представляват предоставяне на работна сила.
Да стои в магазина през работното му време и да продава - какво е това, ако не предоставяне на работна сила? А фактически точно това ще бъдат нейните задължения.
Някой друг "търговски помощник" може да има такива задължения, които да се "побират" и във формата на договор за изработка или поръчка. На продавачката или касиерката просто не виждам как ще стане. Както и да я кръщаваш и както и да завоалираш формулировката на задълженията и.
Не споря, но така мисля.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот paloma60 » 21 Ное 2006, 18:58

О.К., няма да споря повече.
Във всеки случай аз не бих дала подобен съвет на клиент!!!
Колкото до счетоводителите - да, вярно е че допускат доста юридически пропуски, както и юристите допускат икономически. :) :) :)
Желая Ви добро настроение в утрешния празничен ден!!!!
paloma60
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 21 Ное 2006, 19:20

Какъв ден е утре? Аз си мисля, че ключовото във въпроса е:
помощна дейност като почистване, пакетиране и др. на ненормирано работно време. Може ли и в договора да се запише, че когато се налага ще работи и на каса и ще обслужва клиенти.

В смисъл, човека не е вързан изцяло да бъде на касата и да обслужва клиенти. Та в този случай не виждам как ще се приеме, че е прикрит трудов договор, като няма изрично посочено работно място и работно време. Има дейности извършвани на повикване.

Какъв е недостатъка в този конкретен случай - за дейността "помощна дейност като почистване, пакетиране и др. на ненормирано работно време". ИТ може да приеме че е прикрит трудов договор (по чл.138 КТ), относно работата на каса, обслужването на клиенти, ако се комбинира и с зареждане на стока, ходене по складовете и т.н., тогава вече няма предоставяне на работна сила (чл.1 ал.2), а договора отговаря на духа на чл.30 от ТЗ и съответно чл.348 от ТЗ

На мен никога не ми се е налагало да го приложа на практика :-) Но ако се наложи, бих го приложил само при ЕТ, при положение, че помощника е някой от семейството на търговеца. За повече, определено не ми стиска :roll:
Последна промяна prnedev на 21 Ное 2006, 19:30, променена общо 1 път
prnedev
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 21 Ное 2006, 19:30

prnedev написа:Какъв ден е утре? Аз си мисля, че ключовото във въпроса е:
помощна дейност като почистване, пакетиране и др. на ненормирано работно време. Може ли и в договора да се запише, че когато се налага ще работи и на каса и ще обслужва клиенти.

В смисъл, човека не е вързан изцяло да бъде на касата и да обслужва клиенти. Та в този случай не виждам как ще се приеме, че е прикрит трудов договор, като няма изрично посочено работно място и работно време. Има дейности извършвани на повикване.

Какъв е недостатъка в този конкретен случай - за дейността "помощна дейност като почистване, пакетиране и др. на ненормирано работно време". ИТ може да приеме че е прикрит трудов договор (по чл.138 КТ), относно работата на каса, обслужването на клиенти, ако се комбинира и с зареждане на стока, ходене по складовете и т.н., тогава вече няма предоставяне на работна сила (чл.1 ал.2), а договора отговаря на духа на чл.30 от ТЗ и съответно чл.348 от ТЗ

Колега, напълно сте прав.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот paloma60 » 21 Ное 2006, 19:49

22 ноември е 326-ият ден в годината според григорианския календар. Остават 39 дни до края на годината :) :) :)
Ден на хранително-вкусовата промишленост :wink:
paloma60
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 21 Ное 2006, 19:51

Ден на хранително-вкусовата промишленост

Хахахахахаахаха, не знаех :-)))))
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Ledenata » 21 Ное 2006, 20:11

Ами ако "търговския пълномощник" бъде на касата и издава касова бележка точно в момента, в който дойдат на проверка от Инспекция по труда? Знам, че звучи малко като приложна мърфология, но ми е интересно тогава как ще се съвместят понятията граждански договор - МОЛ????
Ledenata
Младши потребител

Мнениеот paloma60 » 21 Ное 2006, 20:21

Благодаря ти, Ledenata!!! Ей, за това ставаше въпрос - пък и не само за това.
Но на колегите не са им се потили някои части от обратната страна и лесно ги решават нещата. Масовите комплексни проверки, които вървят в търговските обекти, състоящи се от представители на НАП, на ОИТ, на ХЕИ, че и на Икономическа полиция търсят точно такива договори.
Аз щях да мълча по въпроса. Млъквам вече. :)
paloma60
Младши потребител

Мнениеот Ledenata » 21 Ное 2006, 20:35

:))))) Според мен не бива да си мълчат хората, които си разбират материята. А и те от Инспекция по труда хич нама да се занимават да четат договори, всъщност ще ги четат после и констативният акт ще бъде още по - тежък!!!!
Ledenata
Младши потребител

Мнениеот p_n_n » 21 Ное 2006, 20:48

...
Последна промяна p_n_n на 25 Юни 2008, 00:44, променена общо 1 път
p_n_n
Потребител

Мнениеот p_n_n » 21 Ное 2006, 20:55

...
Последна промяна p_n_n на 25 Юни 2008, 00:43, променена общо 1 път
p_n_n
Потребител