Здравейте на всички! Не зная къде вече не съм задала въпрос знае ли някой, има ли нормативни документи, някой защитава ли в правно отношение труда на дизайнера!? Сега използвам този форум със същото обръщение, като се извинявам предварително, ако не съм видяла съществуваща тема по въпроса - моля, коментирайте и споделете вашия опит - мисля, че тази професия се е свела до положението - оправи се сам - аз мисля, че не може да няма закони и правила за използването на този творчески труд!!!
Благодаря ви най-сърдечно предварително!!!!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моята голяма болка-трудова характеристика на гр. дизайнер
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Основно авторски права - като безогледно преотстъпване на мой дизайн в други издания, освен това излишно е да споменавам, че първоначалните уговорки за работа като дизайнер на 4 издания прерасна в дизайнер за каквото и да е - така наречени външни поръчки! Няма регламент за допълнителен хонорар за въпросните поръчки! Освен това се експлоатира моето умение да работя бързо и в срок от където ми бяха -пак без регламент- вменени и редакторски задължения, страниране и пак без регламент. Аз наистина моля за извинение, че не съм се запознала до сега със каквито и да е нормативи - ако има такива! Благодаря Ви за интереса - мисля, че всичко по темата би ми било полезно!
- rradeva
- Нов потребител
И все пак ако получите насочващ ви отговор ще предприемете ли нещо? Или просто ей така само да се оплачете.
И за какъв дизайн става дума? Толкова широко понятие е това, почти колкото и "артист"
Моето предложение е да се обърнете към юрист (аз за съжаление не съм) за да се направи нещо, ако разбира се желаете.
На пръв поглед ми се набива на очи - Чл.14 ЗАПСП. "Ако не е уговорено друго,авторското право върху компютърни програми и бази данни, създадени в рамките на трудово правоотношение, принадлежи на работодателя."
Но от друга страна, ако успеете да докажете, че дизайна е "произведение на изобразителното изкуство", остава да се докаже вашето авторско право на този дизайн и да си искате процентчето
а самото доказване е - Чл.6. "До доказване на противното за автор на произведението се смята лицето, чието име или друг идентификационен знак са посочени по обичайния за това начин върху оригинала на произведението, копия или екземпляри от него и/или техните опаковки."
Поне за в бъдеще да помислите какво къде да сложите в дизайна... ако не ви се занимава в промяна на трудовия договор
И за какъв дизайн става дума? Толкова широко понятие е това, почти колкото и "артист"
Моето предложение е да се обърнете към юрист (аз за съжаление не съм) за да се направи нещо, ако разбира се желаете.
На пръв поглед ми се набива на очи - Чл.14 ЗАПСП. "Ако не е уговорено друго,авторското право върху компютърни програми и бази данни, създадени в рамките на трудово правоотношение, принадлежи на работодателя."
Но от друга страна, ако успеете да докажете, че дизайна е "произведение на изобразителното изкуство", остава да се докаже вашето авторско право на този дизайн и да си искате процентчето
а самото доказване е - Чл.6. "До доказване на противното за автор на произведението се смята лицето, чието име или друг идентификационен знак са посочени по обичайния за това начин върху оригинала на произведението, копия или екземпляри от него и/или техните опаковки."
Поне за в бъдеще да помислите какво къде да сложите в дизайна... ако не ви се занимава в промяна на трудовия договор
- prnedev
- Активен потребител
Основно искам да разбера дали има регламенти в тази област! Става въпрос за графичен дизайн на печатни рекламни материали. Що се отнася до трудовия договор - то той е съставен така, че да не предполага истинското възнаграждение! Т. е. нещата са доста сиви! За да тръгна да изисквам нов трудов договор, който да ме извади от този"сив" сектор искам да съм наясно - като какво животно по закон е графичния дизайнер. Няма да се изненадам ако - такова "нема"!
За авторските права съм съгласна, че носят марката на издателството.
За авторските права съм съгласна, че носят марката на издателството.
- rradeva
- Нов потребител
ОК, малко ще съм гаден... Но поискайте, най-вероятно от счетоводителката ви (ако имате отдел ТРЗ или Личен състав, при тях) Длъжностна характеристика. Не може да не са "написали" и да са я сложили в досието ви. Та те ще ви я дадат. Предполагам трудовия ви договор е на стандартна бланка от книжарницата, и затова в случая длъжностната характеристика е по-важна.
На нейна основа можете да се пазарите - еди коя си работа не е във вашите отговорности, и да я откажете или пък да попитате "Колко?", докато накрая ви уволнят "по взаимно съгласие"
Съвсем сериозно - в длъжностната характеристика са описани вашите задължения. В случая тя замества един нормален договор, където са описани правата и задълженията на страните.
Между другото само от любопитство, по трудов договор на каква длъжност сте назначена? Предполагам една от двете:
3471-3006 Дизайнер
3471-3007 Дизайнер - график
Та общо взето всичко се определя на място, а за основа можете да погледнете тук но едва ли това ще ви отговори на въпросите...
На нейна основа можете да се пазарите - еди коя си работа не е във вашите отговорности, и да я откажете или пък да попитате "Колко?", докато накрая ви уволнят "по взаимно съгласие"
Съвсем сериозно - в длъжностната характеристика са описани вашите задължения. В случая тя замества един нормален договор, където са описани правата и задълженията на страните.
Между другото само от любопитство, по трудов договор на каква длъжност сте назначена? Предполагам една от двете:
3471-3006 Дизайнер
3471-3007 Дизайнер - график
Та общо взето всичко се определя на място, а за основа можете да погледнете тук но едва ли това ще ви отговори на въпросите...
- prnedev
- Активен потребител
Работата е там, че договора се връчи за подписване месец след - "заповядай! много ни трябва графичен дизайнер!" - след това видях, че в този договор съм назначена като страньор - т.е. изпълнител чисто технически на вече измислени, проектирани и макетирани неща - вместо това вече не мога да преброя колко точно рекламни страници - имиджови - съм проектирала, както и корпоративен дизайн и т.н.!
- rradeva
- Нов потребител
относно грофичен дизайн
едно скромно мнение на икономист-счетоводител.
съветвам Ви да прочете закона за авторските права и средните права.
графичното офоррррмление на печатно издание е обект на авторско право.не работете по трудов договор и се консултирайте със специализиран в тази област адвокат относно бъдещите Ви договори.
успех.
съветвам Ви да прочете закона за авторските права и средните права.
графичното офоррррмление на печатно издание е обект на авторско право.не работете по трудов договор и се консултирайте със специализиран в тази област адвокат относно бъдещите Ви договори.
успех.
- vanina65
- Потребител
Много благодаря за наистина ценните съвети!!!! Извинете ме за късното включване!!! Наистина не знаех, че е възможна някаква защита! Издателството е софийско!
- rradeva
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|