начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

отпуск при смърт на родител

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отпуск при смърт на родител

Мнениеот zhena » 31 Юли 2006, 14:55

Преди няколко дни почина баща ми. По това време аз бях в болничен и не ми се наложи да ползвам 2 - та дни които ми се полагат. Сега болничния ми изтича и аз искам да си ги използвам, но от работата ми казват, че се полагат само за деня на погребението и един ден след това. С една дума аз трябва да ги загубя тези дни. Възможно ли е такова нещо? Ако не, моля ви да ми кажете на какво основание.
Ще бъда много благодарна,ако някой ми даде компетентен отговор.
zhena
Нов потребител

Мнениеот ariel15 » 31 Юли 2006, 16:03

Правилно са Ви отговорили от работата Ви. Ето Ви два коментара, който взех от Апис. Мисля, че отговарят напълно на въпроса Ви. Вестник "Труд", бр. 122, 3 май 2002 г., 28 стр.
чл. 157 КТ
В отговор на читателски въпрос е разгледано правото на отпуск за изпълнение на важни лични, семейни и обществени задължения. За да може работникът да организира погребението при смърт на свой близък роднина, му се предоставя отпуск в размер на 2 работни дни, отделно от платения годишен отпуск. Отпускът се ползва само при кончина на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия. Роднини по права линия са лицата, от които едното пряко или непряко произхожда от другото. Отпускът се предоставя в деня на смъртта и в следващия работен ден. Денят на смъртта се удостоверява с акта за смърт.
Вестник "Икономически живот", бр. 14 от 13.04.1994 г., стр. 4
чл. 157, ал. 1, т. 3 КТ
В отговора се посочва, че с чл. 157, ал. 1, т. 3 от КТ се урежда правото на допълнителен платен отпуск на работник или служител при смърт на роднини. Изрично е посочено, че при смърт на родител, дете, брат, сестра и родител на другия съпруг или роднини по права линия без ограничение, а по съребрена линия до втора степен, работодателят е длъжен да освобождава работника или служителя от работа за два работни дни. Във връзка с този отпуск, следва да се има предвид:
1. той е платен и се заплаща по общия ред, установен за заплащане на отпуските;
2. той е целеви отпуск, което означава, че ако не се използва по предназначението му, не може по-късно да се използва за други цели и не се дължи обезщетение за него;
3. този отпуск е независим от останалите отпуски и не се включва в основния платен годишен отпуск.
ariel15
Младши потребител

Re: отпуск при смърт на родител

Мнениеот pingo1978 » 25 Сеп 2010, 15:41

Добър ден!Искам да попитам как стой въпроса за отпуск при смърт на родител.

Лошата вест за смърта на родителят ми дойде по време на годишната ми отпуска.
Представих смъртният акт на работодателят си,но неполучих корекция в извлечението за оставащата ми отпуска.
pingo1978
Нов потребител

Назад към Трудово право