Здравейте.
Съпругата ми работи в държавно предприятие. Искаме с нея да изтеглим жиличен кредит, като тя да е основният кредитоискател. Банките дават по-добри лихвени проценти за държавните служители. Тя работи там от 2 години и е на договор по заместване (на колежка в майчинство мисля). След като опитала да се прехвърли на постоянен трудов договор получила заявлението че в предприятието броят на хората с постоянни трудови договори е фиксиран и нямало начин да мине на такъв, защото вече е запълнен.
Въпросът ми е - може ли тя да се смени временно с колежка която е на постоянен договор - да мине на постоянен, а колежката да мине на договор по заместване? Нещо ще изгуби ли колежката и? Каква е процедурата по тази операция (ако е възможна)? За колко време трябва да са така, преди пак да си сменят статутите на договорите?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
размяна на статуси на трудови договори
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: размяна на статуси на трудови договори
fireball написа:Здравейте.
Съпругата ми работи в държавно предприятие. Искаме с нея да изтеглим жиличен кредит, като тя да е основният кредитоискател. Банките дават по-добри лихвени проценти за държавните служители. Тя работи там от 2 години и е на договор по заместване (на колежка в майчинство мисля). След като опитала да се прехвърли на постоянен трудов договор получила заявлението че в предприятието броят на хората с постоянни трудови договори е фиксиран и нямало начин да мине на такъв, защото вече е запълнен.
Въпросът ми е - може ли тя да се смени временно с колежка която е на постоянен договор - да мине на постоянен, а колежката да мине на договор по заместване? Нещо ще изгуби ли колежката и? Каква е процедурата по тази операция (ако е възможна)? За колко време трябва да са така, преди пак да си сменят статутите на договорите?
Първо това ,че работиш в държавно предприятие не означава непременно ,че си държавен служител ......а и има значение какво разбирате под предприятие
Второ не знам кой луд ще мине от безсрочен на срочен Т.Д.
И трето ,ако някоя въпросна колежка на постоянен Т.Д. е и държавен служител .......там ги назначават с конкурс ......дори и да се намери такъв луд жена ви не може ей тъй да стане държавен служител.
Вобще забравете за тоя вариант.
- donna
- Старши потребител
Че работата в държавно предприятие не означава, че се работи като "държавен служител" (в строгия юридически смисъл на понятието) е ясно, а и от въпроса Ви изглежда, че става дума за трудови, а не за служебни правоотношения. При това положение жена Ви очевидно работи по срочен трудов договор за заместване на работник, отсъствуващ от работа - по чл.68, ал.1, т.3 КТ. Такъв договор се прекратява без предизвестие, със самия факт на завръщане на замествания - чл.325, т.5 КТ (освен ако не се разчита на хипотетичната възможност, регламентирана в чл.69, ал.2 КТ, т.е. по време на заместването да се прекрати трудовия договор със самия заместван и работникът да продължи да работи повече от 5 дни след това без противопоставяне на работодателя). Ясно Ви е в какво неблагоприятно положение би изпаднала заместваната колежка на жена Ви, ако се съгласи точно тя да сключи такъв договор, който (ако помислите малко) си е безпредметен, защото тя нали в момента не може да идва на работа, тъй че как реално ще осъществява заместването ??? Освен това пропускате твърде важната "подробност", че всеки един трудов договор е съглашение между работник и работодател, така че без съгласието на последния не можете да правите каквито и да са "трансформации" на трудови договори на който и да е в предприятието.
Трудовият договор регламентира провоотношетия по възмездно предоставяне на работна сила, а не е някаква своеобразна социална придобивка, чрез която да се черпят права пред трети лица !!!!!!!!!!!!! Въпреки че и последното мнение се шири сред работещите в останалите не много държавни мастодонти.
Трудовият договор регламентира провоотношетия по възмездно предоставяне на работна сила, а не е някаква своеобразна социална придобивка, чрез която да се черпят права пред трети лица !!!!!!!!!!!!! Въпреки че и последното мнение се шири сред работещите в останалите не много държавни мастодонти.
- fetisov
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|