начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Връщане на пари на работодателя

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на пари на работодателя

Мнениеот rsimeonova » 16 Юни 2006, 12:03

Здравейте на всички,

Нуждая се от помощ и много се надявам, че ще можете да ми помогнете.
Принципно знам, че доброволно дадени пари не се връщат, но ....... пак да питам
Казуса ми е следният : Работя на трудов договор в една от 3-те телекомуникационните компании в Б-я / няма да споменавам коя точно /. Заплатите се превеждат по банков път, но след като подадах молба за напускане ми се обадиха и ми казаха, че е станало грешка и са ми превели повече пари, след което поискаха да им върна част от преведените пари.
Предизвестието ми за напускане изтече преди 5 дни и не са ми оформили трудовата книжка, чакат първо да им върна парите /които според тях са ми дали в повече/ Не съм се подписала никаде за тези получени пари, те са моята банкова сметка
Аз не мисля, че има грешка, според мен са си толкова колкото трябва да бъдат, но не искат да ми оформят документите и аз не мога да започна другаде работа.
Какво да направя в случая ?
Длъжна ли съм да ги върна ? Те по тази логика могат да поискат да им върна всичките заплати назад ?
И как да ги накарам да ми оформят документите ?

Много ще ви бъда благодарна ако ми отговорите, наистина имам нужда от помощ !
rsimeonova
Нов потребител

Re: Връщане на пари на работодателя

Мнениеот donna » 16 Юни 2006, 12:11

rsimeonova написа:Здравейте на всички,

Нуждая се от помощ и много се надявам, че ще можете да ми помогнете.
Принципно знам, че доброволно дадени пари не се връщат, но ....... пак да питам
Казуса ми е следният : Работя на трудов договор в една от 3-те телекомуникационните компании в Б-я / няма да споменавам коя точно /. Заплатите се превеждат по банков път, но след като подадах молба за напускане ми се обадиха и ми казаха, че е станало грешка и са ми превели повече пари, след което поискаха да им върна част от преведените пари.
Предизвестието ми за напускане изтече преди 5 дни и не са ми оформили трудовата книжка, чакат първо да им върна парите /които според тях са ми дали в повече/ Не съм се подписала никаде за тези получени пари, те са моята банкова сметка
Аз не мисля, че има грешка, според мен са си толкова колкото трябва да бъдат, но не искат да ми оформят документите и аз не мога да започна другаде работа.
Какво да направя в случая ?
Длъжна ли съм да ги върна ? Те по тази логика могат да поискат да им върна всичките заплати назад ?
И как да ги накарам да ми оформят документите ?

Много ще ви бъда благодарна ако ми отговорите, наистина имам нужда от помощ !

Кодекс на труда

Добросъвестност при получаване на трудовото възнаграждение

Чл. 271. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят не е длъжен да връща сумите за трудово възнаграждение и обезщетения по трудовото правоотношение, които е получил добросъвестно.

(2) Виновните длъжностни лица, които са наредили или допуснали неоснователното изплащане на сумите по предходната алинея, носят имуществена отговорност.

Нямат право да ви задържат трудовата книжка.
Напишете една жалба до инспекцията по труда.
donna
Старши потребител

Мнениеот rsimeonova » 21 Юни 2006, 13:54

Много благодаря за отговора!

Обадих се в Инспекцията по труда, но се оказва, че те нищо ни могат да направят, защото тр. книжка е в мен, а не е при работодателя ! :(
Те не ми оформят книжката и няма да ми е оформят докато не им преведа въпросната сума ! :?:
rsimeonova
Нов потребител

Мнениеот donna » 21 Юни 2006, 16:54

rsimeonova написа:Много благодаря за отговора!

Обадих се в Инспекцията по труда, но се оказва, че те нищо ни могат да направят, защото тр. книжка е в мен, а не е при работодателя ! :(
Те не ми оформят книжката и няма да ми е оформят докато не им преведа въпросната сума ! :?:

Вашата инспекция нещо дреме

Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж

Чл. 6. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение продължителността на трудовия стаж, придобит от работника или служителя при работодателя към датата на прекратяване на трудовото правоотношение, се записва с цифри и думи и се подписва от главния счетоводител и от работодателя, като се подпечатва с печата му.
(2) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е длъжен да представи трудовата книжка на работодателя, който да отрази необходимите данни и да я върне незабавно срещу подпис на работника или служителя. Датата на предаване на трудовата книжка от работодателя на работника или служителя се отбелязва в дневника за издаване на трудови книжки по приложение № 1.

Кодекс на труда

Трудова книжка

Предназначение
Чл. 347. Трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя.

Чл. 348. (3) Трудовата книжка се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.

Отговорност за нарушения на другите разпоредби на трудовото законодателство
Чл. 414. Работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 250 до 1000 лв.
(2) За повторно нарушение по ал. 1 наказанието е имуществена санкция или глоба в размер от 3000 до 10 000 лв., съответно глоба в размер от 500 до 2000 лв.

След ,като сте представили трудовата книжка и работодателя отказва да я оформи ония граждани ,които са служители на ИТ следва да го глобат вашият работодател ,ама явно не са запознати със задълженията си .

обадете се на тоя телефон в МТСП
0900 32 111, ОБЯСНЕТЕ ИМ ЗА КАКВО СТАВА И КАК Е ПОСТЪПИЛА ИТ
donna
Старши потребител

Мнениеот rsimeonova » 22 Юни 2006, 14:03

Страшно ти благодаря Donna :)

Ще се обадя на посочения от теб телефон !
rsimeonova
Нов потребител

Назад към Трудово право