начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля, казус: съкратиха длъжността ми

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля, казус: съкратиха длъжността ми

Мнениеот Мама » 31 Яну 2006, 12:57

Здравейте всички!

Моля ви, помогнете и кажете какво да правя при следната ситуация:

Октомври 2004 г. съкратиха длъжността, на която работех. През това време аз бях в болнични и в края на декември 2004 г. излезнах в отпуск за раждане и отглеждане на дете до 2 год. възраст. В момента съм в платен отпуск по майчинство, който изтича декември 2006 г. Първоначално бях решила, че няма да се връщам повече в тази организация, но сега мисля, че за мен ще е по-добре да поработя малко там и след това да търся ново поле за изява. В тази връзка имам следните въпроси:
1. Работодателят длъжен ли е да ми предложи нова длъжност в рамките на организацията?
2. Как точно трябва да заявя желанието си да се върна на работа?
3. Може ли да ми бъде отказана работа и по кой член от КТ могат да ме освободят?

Благодаря! Разчитам на компетентното ви мнение!
Мама

Мнениеот Никой » 31 Яну 2006, 16:09

А Вие уволнена ли сте? По принцип като сте в редовен платен годишен отпуск работодателя няма право да Ви уволни.
Никой

Мнениеот Мама » 31 Яну 2006, 17:20

Ами не, не съм уволнена на практика. Доколкото ми е известно, няма начин да ме уволнят докато съм в отпуск по майчинство. Въпросът ми е по-скоро дали имам основание да искам да ми предложат друга работа в рамките на фирмата след като ми изтече платеният отпуск по майчинство. А те могат ли да ми покажат вратата и ако да, на какво основание.
Мама

Мнениеот Никой » 31 Яну 2006, 17:34

Може да искаш трудоустрояване по чл.309 от КТ, но трябва да имаш предписание от медицинско лице, че настоящата ти работа не е подходяща за теб.
Никой

Re: Моля, казус: съкратиха длъжността ми

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 12:22

Мама написа:Здравейте всички!

Моля ви, помогнете и кажете какво да правя при следната ситуация:

Октомври 2004 г. съкратиха длъжността, на която работех. През това време аз бях в болнични и в края на декември 2004 г. излезнах в отпуск за раждане и отглеждане на дете до 2 год. възраст. В момента съм в платен отпуск по майчинство, който изтича декември 2006 г. Първоначално бях решила, че няма да се връщам повече в тази организация, но сега мисля, че за мен ще е по-добре да поработя малко там и след това да търся ново поле за изява. В тази връзка имам следните въпроси:
1. Работодателят длъжен ли е да ми предложи нова длъжност в рамките на организацията?
2. Как точно трябва да заявя желанието си да се върна на работа?
3. Може ли да ми бъде отказана работа и по кой член от КТ могат да ме освободят?

Благодаря! Разчитам на компетентното ви мнение!

Първо работодателя не е длъжен да ви предложи нова работа ,но нищо не му пречи да го направи ,ако има такава /това е по негово желание /
При вас явно става дума за съкращаване на щата/328 ал.1 т.2/ то работодателя за да ви уволни трябва да иска разрешение на инспекцията по труда съобразно чл.333 ал.1 т.1 от КТ ,ако не го направи уволнението ще е незаконосъобразно.
За да се явите на работа /предполагам ,че искате да започнете / ,напишете една молба до работодателя , но не виждам какъв е смисъла ,не си струва да го правите по време на отпуска по майчинство ,защото явно длъжността ви е съкратена, а сега докато сте в отпуск едва ли някой ще предприеме каквито и да е мерки да ви прекратява ТПО . А прекрати ли се ТПО няма да получавате 2г. майчинство /обезщетение за отглеждане на дете до 2г. по КСО / , а помощ по ЗСПД до навършване на 1г. на детето и то при определени условия /няма да се впускам в разяснения за помощите по ЗСПД,но така както чета детето ви е на година така ,че няма да имате право и на нея /

donna@lex.bg
Гост

Мнениеот Гост » 06 Фев 2006, 13:18

????????????????????
Гост

Назад към Трудово право