начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Трудово законодателство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудово законодателство

Мнениеот Илиева » 28 Яну 2006, 16:16

Съкращават ме с устно предупреждение по чл.328. т.2 от Кодекса на труда - поради съкращения в щата! И ми се полагат определени обещетения. Работодателя отказва да плати. Как да го задължа да ми изплати полагащите се по парични обещетения? Моля помогнете със съвет!
Илиева

Re: Трудово законодателство

Мнениеот донна2 » 01 Фев 2006, 11:49

Илиева написа:Съкращават ме с устно предупреждение по чл.328. т.2 от Кодекса на труда - поради съкращения в щата! И ми се полагат определени обещетения. Работодателя отказва да плати. Как да го задължа да ми изплати полагащите се по парични обещетения? Моля помогнете със съвет!

С устно предупреждение не могат да ви съкратят ,трябва или предизвестие,след изтичането на което се прекратява ТПО или заповед за уволнение .Тъй като не зная дали е с предизвестие или без такова то ако не е спазен срока на предизвестието работодателят ви дължи обезщетение за това ,както и във всички случаи независимо дали прекратяване на ТПО е със или без предизвестие се дължи обезщетение по чл.222 ал.1 от КТ в р-р на една заплата /брутно трудово възнаграждение / за времето през което сте останали без работа но не за по-вече от един месец ,освен ако предприятието има КТД и там е записано обезщетение за по-дълъг срок.
Също така ако имате неизплатен отпуск при прекратяване на ТПО трябва да ви се изплати .

Как да задължите работодателя да ви плати обезщетенията ли -
едното е като заведете дело ,трудовите дела са освободени от държавна такса ,делото може да се гледа и по реда на бързото производство .
Другия вариянт
Съдът може да издаде изпълнителен лист и направо върху документите ,с които се установяват задълженията на работодателя за паричните ви вземания произтичащи от трудовото правоотношение.
/тук не знам с какво разполагате/

Съветвам ви първо преди да предприемете каквото и да е да напишете една жалба до ИТ -вашият работодател /бивш предполагам/ току виж се стресне и плати.Разбира се ИТ не може да го задължи непременно да ви плати ,но може да му наложи глоба за неспазване на трудовото законодателство и с риск да му бъде наложена да реши че по-добрия вариянт е да плати .

може да ми пишете и на пощата donna@lex.bg
донна2

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 13:23

Невероятен правопис, Донна. Браво.
Гост

Назад към Трудово право