начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

maj4instvo/rabota???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

maj4instvo/rabota???

Мнениеот Maria MM » 27 Яну 2006, 19:27

Zdravejte.As sum majka na dete,koeto ostana bez ba6ta njakolko dena sled ragdaneto si.S ba6tata njamam brak.V momenta sum po maj4instvo,no poradi finansofi obstojatelstva mi se nalaga da se vurna otnovo na rabota.Nazna4ena sum na postojanen trudov dogovor,kojto e besro4en.Iskam da Vi popitam vazmogno li e sled kato podam molba za prekratjavane na moj4instvoto da stane taka,4e rabotodateljat mi da me uvolni?I Izob6to polzvam li se s njakakva za6tita ot strana na zakona?I kakvi prava imam,ako se vurna na rabota otnosno:(rabotnoto mjasto,udobno rabotno vreme za men ili ne6to podobno?)Blagodarja,Vi predvaritelno za okazanata pomo6t i suveti.Marinova
Maria MM

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 10:44

Работничка или служителка, която е майка на дете до 3 -годишна възраст се ползва със специална закрила по Кодекса на труда. В кодекса са изчерпателно изброени случаите, в които такава работничка или служителка може да бъде уволнена и то след разрешение от инспекцията по труда.

1. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;

2. при намаляване на обема на работата;
3. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
4. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
5.работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;
Гост

Мнениеот Никой » 28 Яну 2006, 10:55

и имате право на повечко отпуска!
Никой

..

Мнениеот MariaMM » 28 Яну 2006, 11:52

Blagodarja,Vi za iz4erpatelnija otgovor,no imam samo o6te edno pitane,koeto mi kazaxa,a to e:Vjarno li e,4e v mojat slu4ej se vodja glava na semejstvo i as sum tazi,kojato trjabva da se griga za deteto i te njamat nikakvo pravo da me uvolnjat pri tova pologenie?Blagodarja,Vi predvaritelno.Marinova
MariaMM

Мнениеот Никой » 28 Яну 2006, 12:02

Не, поне на мен не ми е известно кодекса да прави такова разграничение или да съществува някъде такова основание.
Никой

Мнениеот MariaMM » 28 Яну 2006, 12:17

Blagodarja,Vi.Taka si i pomislix,takova ne6to da su6testvuva izob6to v na6ata durgava.
MariaMM

Мнениеот Койчо от Конаре » 28 Яну 2006, 12:18

Не, няма такова нещо, а и никъде из законите не съм срещал понятие "глава на семейство". Допреди време при съкращение при равни други условия трябваше да остават на работа работниците с по-тежко материално или здравно положение. Сега тази част от КТ е отменена.
Койчо от Конаре

Мнениеот neznaiko » 28 Яну 2006, 13:44

Izraza "Glava na semeistvo" e arhaizam i pod4ertava dominiraneto na maja v semesitvoto.V savremennoto/deistvashtoto BG zakonodatelstvo maja i jenata sa ravnopostaveni. Drug e vaprosa 4e v mnogo semeistva defakto tova ne e taka.No pone po zakon semeistvoto niama nito "glava" nito shia nito niakkv drug anatomi4en organ
neznaiko

Мнениеот MariaMM » 28 Яну 2006, 16:27

Zdravejte.Izvinjavam se,4e sum tolkova naxalno,no s tezi zakoni nikak ne sum zapoznata,samo iskam da,Vi popitam o6te ne6to.Sled kato as zapo4na rabota,moga li da prexvurlja maj4instvoto si na edna ot dvete babi,kato trjabva da dopulnja,4e sa pensionerki po bolest?Znam,4e moge da se prexvurli maj4instvoto na ba6tata,no sled kato toj e po4inal kak sedi zakona v takiva slu4ai?Blagodarja,Vi.Marinova
MariaMM

Мнениеот Койчо от Конаре » 28 Яну 2006, 17:31

Ако са пенсионерки, не. Освен ако не започнат фиктивно някъде работа при работодател, който е съгласен да им "помогне", и да излязат в отпуск. ;-)
За майката на бащата - само ако го е припознал - казвате, че не сте били женени и той е починал няколко дни след раждането на детето :(. Или ако бащинството е установено по съдебен ред. В противен случай детето е по документи с неизвестен баща и тази баба не му е баба.
Ако не ползва отпуска някоя от бабите, а Вие се върнете на работа, ще получавате допълнително 80 лева върху заплатата си.
Койчо от Конаре

Мнениеот MariaMM » 28 Яну 2006, 17:47

Deteto nosi imeto na ba6ta si.V akta za ragdane na deteto e zapizana s negovoto ime i familija,koeto zna4i 4e go e pripoznal.Vazmogno li e togava majkata na ba6ta i ili baba i,kojto ne raboti da vzima maj4instvoto tja?
MariaMM

Мнениеот Койчо от Конаре » 28 Яну 2006, 18:11

Нали с това започнах. :-) Щом не работи, не е възможно. Ако започне работа, ще бъде възможно да излезе в отпуск вместо Вас. Както тя, така и Вашата майка. Но не и ако са само пенсионерки. [/b]
Койчо от Конаре

Мнениеот Койчо от Конаре » 28 Яну 2006, 18:13

Като казах "както тя, така и Вашата майка", нямах предвид и двете едновременно. Само едната от тях. И то - ако работи по трудово правоотношение.
Койчо от Конаре

Назад към Трудово право