начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Злоупотреби с болнични?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Злоупотреби с болнични?

Мнениеот ме » 30 Авг 2005, 01:23

Има ли пречки фирма да наеме лекар, който да следи състоянието на персонала и да задължи служителите си да се преглеждат само при него (т.е. фирмата да признава единствено болничните листи издавани от него)?
Ако това е възможно- каква е процедурата?
А ако няма такава възможност- какви са начините за доказване на заболяване на служител, така, че да се минимизират опитите за злоупотреба? :?:
Благодаря на тези, които ще споделят мнение! :wink:
ме

opit za otgovor

Мнениеот neznaiko » 30 Авг 2005, 08:44

Niama pre4ka da si naemete lekar koito da vi konsultira.Problema e v tova 4e ne mojete da iskate samo toi da izdava bolni4nite listove na slujitelite vi. Vseki lekar koito uprajniava profesiata na lekar(respektivno stomatolog) moje da izdava bolni4ni listi. Reda za objalvaneto im e daden v zakona za zdraveto(do 01.01.2005godina reglamentatsiata be dadena v 4l 14 15 i 16 ot KSO) i naredvata za meditsinska ekspertiza na rabotosposobnostta. V ka4estvoto si na rabototdatel mojete da objalvate vseki edin bolni4en list na vash slujitel.Bolni4nite listove izdadeni ednoli4no ot lekar se objalvat pred LKK.Resheniata na LKK podlejat na objalvane pred TELK a resheniata na TELK pred NELK. A Resheniata na NELK pred Sofiiski gradski sad.Razbirase triabva da spazite srokovete za objalvane predvideni v Zakona za zdraveto.Za tova vi savetvam da vhodirate vseki edin bolni4en list(neshto koeto nikoi ne pravi).
Ideiata bolni4nite vi listove da badat konsultirani ot lekar na koito imate doverie samo po sebe si nee losha -no mi se struva 4e goliama 4ast ot izdadenite v BG bolni4ni listi ne otgovariat na iziskvaniata na zakona i naredbata poradi koeto konsultatsia s jurist na koito mu se rovi v tazi materia moje da se okaje po polzotvorna ot preglejdaneto na bolni4ni listi ot lekar.Vse pak moje i lekar -no mnogo e vajno lekaria da e ne samo dobar medik a nai ve4e dobar administrator(neshto koeot na pove4eto lekari ne im se otdava)
neznaiko

отговор на опит за отговор

Мнениеот ме » 30 Авг 2005, 19:00

Благодаря ти, Незнайко!
Според мен имаш основания да се "трансформираш" в "Знайко", но това ще стане, когато се почувстваш готов, нали :wink:
Благодаря ти още веднъж и ... до скоро
:P
ме

Мнениеот neznaiko » 31 Авг 2005, 10:50

Niama zashto.Zabravih da ti kaja 4e ako ste propusnali sroka za objalvania mojete da se obarnete kam regionalnia savet kam Raionnia tsentar po zdraveopazvane i da poiskate da bade izvarshena slujebna prverka.V smisal takav 4e te sa dlajni da proveriavat 2% ot resheniata, no po vasha molba niakoi bolni4en list koito vi e predstaven mogat da si go vklu4at v tezi 2%.Sanktsiite koito mogat da nalagat na lekari za nepravomerno izdaden bolni4en list dostigat do 5000leva(oshte nikoi lekar ne e nakazan - no vinagi ima parvi pat).
Pak ako na niakoi nalojat sanktsia- mislai 4e i ostanalite lekari shte se zamisliat dali da izdavat bolni4ni listi s neviarno sadarjanie.
neznaiko

Мнениеот neznaiko » 31 Авг 2005, 10:54

Zabravih da kaja 4e ne sam mekotelo i za tova ne obi4am transformatsiite:)
neznaiko

Мнениеот ме » 31 Авг 2005, 23:39

Sorry, в никакъв случай не съм искала да те засегна!
Просто разбирам, че неоснователно наричаш себе си "незнайко".
А трансформацията е развитие, в което лично аз не виждам нищо лошо!
Дори напротив- смятам го за нужно!
Още веднъж- Благодаря за помощта и извинявай, ако съм те обидила!
:wink:
ме

Назад към Трудово право