bobka написа:jocata написа: Ти сериозно ли мислиш, че единствено СУ в момента подготвя добри юристи и единствено там има добри преподаватели.
А ти сериозно ли ми задаваш такъв въпрос? Къде прочете в мнението ми, че единствено в СУ подготвят добри юристи? Конкретният въпрос по темата е ясен - не са ли дискриминирани онези, които не са "продукт" на СУ, чрез така публикуваните обяви от работодатели. Аз зададох контра въпрос по отношение на конкурсите за магистрати.senex написа: В СУ също има комисии, изпитващи на държавните, които пишат лесно твърде високи оценки. И Вие много добре го знаете. Ето защо отвсякъде могат да се дипломират хора с висок бал от държавните, но със завишени оценки.
Естествено, че навсякъде /за съжаление/ има "снизходителни" комисии, но в СУ те са много по-малко, което предполагам също знаете. Това обаче, от своя страна, поражда едни съвсем други последици, които в случая водят до липсата на възможност, колеги, които вероятно биха били добри магистрати, да се кандидатират за такива места.kantarjiev написа: Моля без обиди.
Смятам, че съм се изразила достатъчно ясно и не виждам обиди, които да съм отправила към някого.
Първият отговор към първия цитат на Вашето мнение е подобен на мненията, които пишат някои от завършилите ЕГ - щели да са ощетени при кандидатстване във висше училище, защото им било по-трудно и затова имали по-ниски оценки. Аз също съм завършил такава гимназия, но никога не съм се оплаквал, първо, защото сам съм я избрал, и, второ, всеки, който учеше редовно, можеше да изкара по двете дисциплини, които му трябват за кандидатстване, необходимите 6-ци, друг беше въпросът, че някои хора просто ги мързеше и, естествено, всички останали ученици им бяха виновни.
Това, което питате, изобщо не е дискриминация.
По отношение на втория Ви отговор ще кажа, че не сте били във всички университети, за да знаете къде колко са на брой т.нар. "снизходителни" комисии. Нека не говорим неща, които не сме проверили, защото така ни се иска.
Добре Ви е ясно, че назначаването става на база бал, 2/3 от който се формира от оценките от изпитите. Ако някой се смята за добър юрист и има големи претенции, нека изкара отлични оценки и да сформира по-висок краен бал от незнаещия със завишените такива от университета, последният може изобщо и да не стигне до устен изпит, ако е толкова неподготвен, колкото казвате.