начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Задължения към работник възстановен от съда

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Задължения към работник възстановен от съда

Мнениеот kulova » 28 Апр 2013, 11:17

Да, при тази фактическа обстановка може да се наблюдава доста голямо тълкувателно разнообразие :)
kulova
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Апр 2013, 14:59

Pause написа:Имаше един по пикантен ,случай служителка била уволнена представя болнични листове за неявяването си на работа и изявява желание за ползване на отпуск по Чл.163 КТ. :lol:

Няма нищо пикантно, но за да не оставя място за съмнение ще направя допълнение.
Не случайно КТ е посочил два работни дни- този законодател е бил умен и е "вързал" срока с една разпоредба от една наредба...
(2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.

bird_of_paradise написа:Не, вие гоните- отивате в съда и правите проверка. Чакате да изминат 14 дни, след дата на връчване, и ако работникът не се е явил повече от два дни ( 190 т.2)- на третия му пускате писмо ( чрез известие за доставяне, чрез куриер, телепоща- както искате) с искане за представяне на обяснения, в тридневен срок от получаването му, по реда на чл. 193, чакате да изтекат дните и според зависи поведението му :arrow: уволнявате го дисциплинарно.
Задължително се снабдявате със заверен препис от съда за удостоверяване дата на получаване на съобщението от работника.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Апр 2013, 17:05

bird_of_paradise написа:
dimitar2 написа: Не, вие гоните- отивате в съда и правите проверка. Чакате да изминат 14 дни, след дата на връчване, и ако работникът не се е явил повече от два дни ( 190 т.2)- уволнявате го дисциплинарно.
Задължително се снабдявате със заверен препис от съда за удостоверяване дата на получаване на съобщението от работника.

И това дисциплинарно уволнение ще падне 100 процента в съда и ще плащате пак като поп. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Апр 2013, 17:15

REVOLUTION написа:....И това дисциплинарно уволнение ще падне 100 процента в съда и ще плащате пак като поп. :D

Защо?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Апр 2013, 17:36

bird_of_paradise написа:
REVOLUTION написа:....И това дисциплинарно уволнение ще падне 100 процента в съда и ще плащате пак като поп. :D

Защо?

Защото зависи от волята на работника дали ще заеме длъжността , на която е възстановен.Работникът междувременно може да започнал по-добра работа и да не желае да се връща на старата.До момента , в който работникът не се яви , за да заеме длъжността на която е възстановен , последният няма никакви трудови права и задължения.
За да се разреши тази специфична правна обстановка на неопределеност, законодателят е предвидил специално основание за уволнение чл.325 т.2 от КТ. Последното изключва състава за дисциплинарно уволнение.
Още повече ако работодателят вместо да използва специално предвиденото основание за уволнение , избере по тежкото производство за дисциплинарно уволнение, ще блесне очевадно че това се прави в противоречие на чл.8 ал.1 от КТ, като единствената цел е да се отмъсти и навреди на работника и т.н. и т.н.

П.П.
Да не говорим , че работникът винаги може да отговори на поканата за даване на обяснения, че прекратява ТД на основание чл.325 т.2. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Апр 2013, 17:48

Да-а, прав си за чл.325 т.2 от КТ.
Писала съм по спомени, и когато те прочетох проверих, къде съм сгрешила- оказа се, че съм писала заповед за дисциплинарно уволнение, ама работникът се е явил един ден на работа и после го е отнемало, та за това съм извървяла процедурата на дисциплинарно уволнение.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Апр 2013, 17:58

bird_of_paradise написа:Да-а, прав си за чл.325 т.2 от КТ.
Писала съм по спомени, и когато те прочетох проверих, къде съм сгрешила- оказа се, че съм писала заповед за дисциплинарно уволнение, ама работникът се е явил един ден на работа и после го е отнемало, та за това съм извървяла процедурата на дисциплинарно уволнение.

+1.Така да,абсолютно правилно.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот iliana88 » 17 Дек 2013, 23:07

Здравейте, моля да споделите идеи (повече глави мислят по-добре от една) по следния казус: Съдът възстановява на работа уволнен работник и му присъжда обезщетения. Решението не е обжалвано и влиза в сила, но работодателят не предприема никакви действия да го изпълни.
Минаха 2 месеца и изпратих покана до работодателя, за да му напомня, че има влязло в сила съдебно решение и е добре да го изпълни. Напомних и за задълженията му, установени в КТ и КСО във връзка с възстановяването на работа на незаконно уволнен служител. Но не очаквам, че работодателя ще предприеме някакви действия. По отношение на присъдените от съда вземания е ясно - изпълнителен лист и ЧСИ. Но аз искам да бъде признат трудовият стаж, да бъдат внесени осигуровки за периода. Но не се сещам как да действам за най-добър ефект.
Някаква опция е чл.304 от АПК. Да пусна сигнали но НАП и Инспекция по труда е друга опция.
Някой може ли да сподели практически опит или да даде идея как е най-разумно да постъпя, за да получа обезщетението?
iliana88
Младши потребител

Предишна

Назад към Трудово право