- Дата и час: 28 Ное 2024, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ! Искам да напусна! Част 2
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
84 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Помощ! Искам да напусна! Част 2
Няма начин да го осъдят. След изтичане на срок от предизвестието от 30 дни (освен да не се окаже, че е материално-отговорно лице, където срока на предизвестието е по-дълъг), просто си взима шапката и си тръгва. Разбира се, работодателят му може да впише в трудовата книжка, че е дисциплинарно уволнен поради неспазване на уговорения срок на предизвестието. Но какво от това? Там където го чакат, явно познават човека, та да се смущават от такива записи в трудовата книжка. Вероятно работодателят няма да му изплати и последното трудово възнаграждение, а и обезщтение за неползван отуск.
За това, след напускането нека заведе дело срещу работодателя. Много голяма е вероятността да го спечели , като ще осъди работодателя да заплати и адвокатския хонорар.
Работодателят няма да успее да го осъди за неспазен срок на предизвестие, тъй като в трудов договор не могат да се уговарят условия различни от чл. 66 т.6 КТ (за еднаквостта на сроковете за предизвестие за двете страни). По-вероятно е съдът да приеме, че при уговорени различни срокове, тази уговорка ще е нищожна и ще е валиден законния срок по чл. 326 ал.2 или 3 КТ.
За това, след напускането нека заведе дело срещу работодателя. Много голяма е вероятността да го спечели , като ще осъди работодателя да заплати и адвокатския хонорар.
Работодателят няма да успее да го осъди за неспазен срок на предизвестие, тъй като в трудов договор не могат да се уговарят условия различни от чл. 66 т.6 КТ (за еднаквостта на сроковете за предизвестие за двете страни). По-вероятно е съдът да приеме, че при уговорени различни срокове, тази уговорка ще е нищожна и ще е валиден законния срок по чл. 326 ал.2 или 3 КТ.
- лунатик
А смяташ ли ,че ще си получи последната заплата най вероятно не , той в предходния пост написа ,че е предизвестието във формата на телеграмата с известие за получаване ,но не написа с какъв срок е пуснал това предизвестие тогава му казах че предизвестието му не е в ред сега ме пита тук и аз му отговорих 1м. та започвам да се чудя.
май сгреших че не го попитах тия неща в самото начало .
май сгреших че не го попитах тия неща в самото начало .
- донна2
Предполагам, че imenino с телеграмата е посочил 3-месечния срок на своето предизвестие. Независимо от това, дори да напусне след 30 ден, едва ли съда ще приеме че е нарушил договора си именно поради това несъответствие на двата различни уговорени срока. Предполагам, че съда ще игнорира уговорката с която положението на едната страна (по-слабата) е утежнено. Нали пак според чл. 66 страните могат да уговарятсамо такива допълнителни условия които са по-благоприятни за работника.
Но все пак - съдии разни. Може да приемат, че предназначението на предизвестието е да даде време на работодателя да предприеме необходимото за да може напускащия работник да бъде заместен без сътресения. При дадено 3-месечно предизвестие и напускане след първия месец, може да се разтълкува от съда, че фактически работника е изненадал работодателя и затуй му дължи обезщетение.Та може би imenino с учочняваща телеграма трябва да конкретезира, че срока на предизвестието му е 30 дни, за да може работодателя да се подготви.
Ама нека той си каже.
Но все пак - съдии разни. Може да приемат, че предназначението на предизвестието е да даде време на работодателя да предприеме необходимото за да може напускащия работник да бъде заместен без сътресения. При дадено 3-месечно предизвестие и напускане след първия месец, може да се разтълкува от съда, че фактически работника е изненадал работодателя и затуй му дължи обезщетение.Та може би imenino с учочняваща телеграма трябва да конкретезира, че срока на предизвестието му е 30 дни, за да може работодателя да се подготви.
Ама нека той си каже.
- лунатик
:( v telegramata sym pisal che predizvestieto mi e 3 meseca. No ... kakvo vse pak mojeh da pisha sled kato v dogovoryt mi pishe taka ... mislq che nqmashe da e logichno da pisha 1 mesec ???
Dryg vypros, pravi ste che doplynitelnoto mi sporazumenie na urejda ednakvi srokove na predizvestie, no ... trudoviqt mi dogvor po rano go pravi syshto ... koeto togava e bilo zakonno. tova ne oznachava li che srokovete vse pak ostavat takiva? I da ne bi trudoviqt kodeks vse pak da razlicava takava razlika v predizvestieto pri uslovie che ne se pravi nov trudov dogovor a samo ima doplynenie kym nego ???
:)
Dryg vypros, pravi ste che doplynitelnoto mi sporazumenie na urejda ednakvi srokove na predizvestie, no ... trudoviqt mi dogvor po rano go pravi syshto ... koeto togava e bilo zakonno. tova ne oznachava li che srokovete vse pak ostavat takiva? I da ne bi trudoviqt kodeks vse pak da razlicava takava razlika v predizvestieto pri uslovie che ne se pravi nov trudov dogovor a samo ima doplynenie kym nego ???
- imenino
sega poglednah na dokumenta koito podpisah sled dogovora, na nego pishe "Dopylnitelno sporazumenie". Kydeto se "sporazumqhme" za 4-te tochki koito pisah po rano. Tova che e dopylnitelno sporazumenie neshto promeq li?
- imenino
Не може да ти утежнява положението и преди промяната на КТ , за това най-добре пиши една жалба до Областна инспекция по труда ,трябва да посетят работодателя , при проверката ще се установи нарушение на трудовото законодатетелство и за твоя работодател оства варианта с ново доп. споразумение да оправи срока на предизвестието инъче глоба
Другата възможност е ако тръгне да те съди за парите които му дължиш за неспазения срок на предизвестието , съда в съдебно засадание да установи тоя факт и че тр. д-р противоречи в тая си част на закона да я обяви за недействителна ,тогава оня ще загуби делото ,тъй като съда с решението ще следва да обяви срока по предизвестието еднакъв и за двама ви тоест един месец.
това е моето становище
Другата възможност е ако тръгне да те съди за парите които му дължиш за неспазения срок на предизвестието , съда в съдебно засадание да установи тоя факт и че тр. д-р противоречи в тая си част на закона да я обяви за недействителна ,тогава оня ще загуби делото ,тъй като съда с решението ще следва да обяви срока по предизвестието еднакъв и за двама ви тоест един месец.
това е моето становище
- донна2
Извинявай че питам като ............. :( но пак имам въпрос по думите ти понеже не ги разбирам
"Не може да ти утежнява положението и преди промяната на КТ ..."
Какво значи че ми е утежнил положението??? Понеже дефакто аз и преди и сега съм си се на тези предизвестия. Утежняване на практика няма :( А преди промяната на КТ като че ли няма точка за еднакви предизвестия?
"Не може да ти утежнява положението и преди промяната на КТ ..."
Какво значи че ми е утежнил положението??? Понеже дефакто аз и преди и сега съм си се на тези предизвестия. Утежняване на практика няма :( А преди промяната на КТ като че ли няма точка за еднакви предизвестия?
- imenino
I poreden vypros?
Ako nqmashe dopylnitelno sporazumenie i beh sys storiqt si dogovor togava toi nqmashe li da e korekten prez zakona poneje e skluchen predi 1-vi Avgust 2004 ??? toz zadyljen li e pri promqna v zakona da promenq TD ?
Ako nqmashe dopylnitelno sporazumenie i beh sys storiqt si dogovor togava toi nqmashe li da e korekten prez zakona poneje e skluchen predi 1-vi Avgust 2004 ??? toz zadyljen li e pri promqna v zakona da promenq TD ?
- imenino
Ами нямя точка за тия предизвестия преди промяната ,това се извлича от общите начала на правото и природата на трудовия договор /тук няма да пиша теми/
съгласно чл.326 ал.2 от КТ предизвестието от страна на работника при бесрочен ТД е 30 дни ,ако страните не са уговорили по-голям срок ,за работодателя важи същото съгласно 328 от КТ като отправи предизвестието в същите срокове
Точно тая неопределеност принуди законодателя да доуточни някои елементи от съдържанието на трудовия договор
При един такъв вариант на предизвестие като вашето се стига до неоснователно обогатяване от страна на работодателя ви ,а това е факт независимо ,че преди промяната нямаше изричен текст .
съгласно чл.326 ал.2 от КТ предизвестието от страна на работника при бесрочен ТД е 30 дни ,ако страните не са уговорили по-голям срок ,за работодателя важи същото съгласно 328 от КТ като отправи предизвестието в същите срокове
Точно тая неопределеност принуди законодателя да доуточни някои елементи от съдържанието на трудовия договор
При един такъв вариант на предизвестие като вашето се стига до неоснователно обогатяване от страна на работодателя ви ,а това е факт независимо ,че преди промяната нямаше изричен текст .
- донна2
Interesen fakt e che nqkolko pyti sa praveni proverki na firmata ... pri poslednata qvno sa nakarali shefa da vpishe adresa na firmata v TD .. no zashto vse pak nikoi neshto ne mu kaza za tezi predizvestiq ??? tezi hora ne si li vyrshat rabotata ???
- imenino
тогава може само по съдебен път да се уредят нещата ,а що се отнася до инспекцията на една приятелка три пъти и корегираха заповедта ЗА НАПУСКАНЕ под надзора на ИТ и накрая се оказа че са пропуснали най важното името на роботодаетля е било сграшено и то във документите на всички които работят не само в нейните сега съди работодателя ,благодарение на това след завеждане на делото вписа в търговския регистър името под което фигурира във всички документи на работниците
- донна2
Разбирам
Кое ще ми препоръчаш да направя:
- да подам оплакване до ИТ
- да подам ново предизвестие от един месец
- просто след един месец да си подам оставката и да им кажа Чао
Първите 2 ще ми навлекат сериозни неприятности преди да замина. Но може би те са правилните?
Кое ще ми препоръчаш да направя:
- да подам оплакване до ИТ
- да подам ново предизвестие от един месец
- просто след един месец да си подам оставката и да им кажа Чао
Първите 2 ще ми навлекат сериозни неприятности преди да замина. Но може би те са правилните?
- imenino
първото и третото
- donna
- Старши потребител
Шефът ми ще разбере ли че аз съм подал оплакването? А ако се забави с промяната на договорите аз мога пак да си напусна нали? Въпреки че договорът ми преди това не е бил коригиран той пак нищо не може да ми каже, така ли?
- imenino
ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА НЯМА ПРАВО ДА РАЗГЛАСЯВА ИЗТОЧНИКА НА ИНФОРМАЦИЯ
след като си намерил по добра работа напускай нека да те съди ако му стиска дори и да те съди както ти написах по горе съда инцидентно следва да обяви недействителността на срока на предизвестие поради противоречие със закона ,което води до неоснователно обогатяване за твоят тогава ще бъде вече бивш работодател
Работодателяти единствено след като напуснеш е длъжен да ти оформи трудовата книжка и да ти я върне ,ако не го направи пак го грозят санкции виж чл.226 от КТ
след като си намерил по добра работа напускай нека да те съди ако му стиска дори и да те съди както ти написах по горе съда инцидентно следва да обяви недействителността на срока на предизвестие поради противоречие със закона ,което води до неоснователно обогатяване за твоят тогава ще бъде вече бивш работодател
Работодателяти единствено след като напуснеш е длъжен да ти оформи трудовата книжка и да ти я върне ,ако не го направи пак го грозят санкции виж чл.226 от КТ
- донна2
навремето имаше идея да се създадат трудови съдилища ,ако бяха я осъществили много от проблемите ,които сега стават бавно и мудно може би щяха да се решават бързо и на място
това щеше да е добре и за двете страни по ТПО ,но уви
това щеше да е добре и за двете страни по ТПО ,но уви
- донна2
Ако подам жалба ... тогава шефът ми какво му пречи да направи предизвестията от 3 месеца и за двамата, още повече че от моя страна аз съм съгласен с 3-те месеца. Тоест от това не губя а печеля ?????????
- imenino
Като подадеш жалбата ще напишеш ,че срока за работодателя е 1м , та следва и за теб да е еднакъв с неговия , така или инъче ще трябва да се подпише ново споразумение в което да се запише еднакъв срок на предизвестието за двете страни ,като не си съгласен тогава с 3 месечния ами няма да подпишеш споразумението в края на краищата последния за да си няма неприятности с ИТ и да плаща глоби не виждам какъв е проблема да се съгласи ,така или инъче ИТ ще провери всички договори и споразумения и ако има нередности и там с предизвестията ще трябва да оправи всишчки , на работодателя ти едва ли ще му изнася срока и за него да е 3м.
- донна2
84 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|