- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имат ли право даме уволнят дисциплинарно за недаден болничен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Имат ли право даме уволнят дисциплинарно за недаден болничен
Моля помагайте! на 2-ри, 3-и и 4-и не съм работил. На 3-ти ходих на преглед и понеже лекарят има право да върне с 1 ден назад ми даде и за 2-ри и 3-ти и 4-и, 5-и и 6-и.. До тук добре, обаче.. Има ли право работодателя ми да ме уволни дисциплинарно защото още не съм му ги представил навреме? До колко време имам право да не му ги представям(болничните)? Кога най-късно трябва да му ги представя? Притеснението ми е да не ме уволни дисциплинарно на основанието, че не съм му представил болничните, а ходих на 2-ри да му дам трудовата си книжка
Ако на това основание ме уволни дисциплинарно, мога ли да обжалвам и да спечеля?
Ако на това основание ме уволни дисциплинарно, мога ли да обжалвам и да спечеля?
- xnikolanx
- Младши потребител
Re: Имат ли право даме уволнят дисциплинарно за недаден болн
xnikolanx написа:Моля помагайте! на 2-ри, 3-и и 4-и не съм работил. На 3-ти ходих на преглед и понеже лекарят има право да върне с 1 ден назад ми даде и за 2-ри и 3-ти и 4-и, 5-и и 6-и.. До тук добре, обаче.. Има ли право работодателя ми да ме уволни дисциплинарно защото още не съм му ги представил навреме? До колко време имам право да не му ги представям(болничните)? Кога най-късно трябва да му ги представя? Притеснението ми е да не ме уволни дисциплинарно на основанието, че не съм му представил болничните, а ходих на 2-ри да му дам трудовата си книжка
Доколкото Наредбата допуска издаване на БЛ за минал период и факта, че 5-ти и 6-ти са почивни дни / събота и неделя/, а в НМЕ пише : " (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му., нямате никакво основание за притеснения за просрочие относно представянето на издадения БЛ. Защо обаче сте се явил на преглед едва на 3- ти и по този начин сте отсъствал реално повече от два последователни работни дни, Вие си знаете. Дано сте се сетил да се обадите по телефона на работодателя, за да посочите причините за неявяването си на работа .Основанията за дисциплинарно уволнение са посочени изрично в чл. 190 от КТ.
Все пак сме хора, ако действително сте се разболял сериозно и сте уведомил за това по телефона работодателя, едва ли ще имате проблеми в този смисъл.
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:29, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
xnikolanx написа:Моля помагайте! .............
Все още не сте дал информация обадихте ли се на работодателя относно заболяването си, както и не сте дал подробности относно издаваните Ви БЛ.
Последна промяна nk7702n на 05 Яну 2013, 19:57, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
Чудя се какви ли са тези "напъни" да се теглят "с ченгел" думи от устата на вЪпросителя.
Отговор на въпроса бе даден от Поли. И до тук!
-
Melly - Старши потребител
Начинът, по който се прекратява трудовото правоотношение, е важен, т. е. не е важно само да се стремите да получите обезщетения за безработица. Ако Ви уволнят дисциплинарно (макар и да не е толкова лесно за работодателя, защото си има цяла подробна процедура - наказван ли сте преди това; искане на обяснения, изслушване; имате ли вина, дали сте в законоустановен отпуск по време на връчване на заповедта на уволнеение; имате ли определени заболявания по Наредба № 5 ... и т. н., която трябва да се спази ) - мислите ли, че лесно ще си намерите работа (особено по време на криза, като погледнат основанието за прекратяване в трудовата Ви книжка ) ? Има си тънкости :wink: Мой съвет е - потърсете адвокат за консултация - платете си (не сме си намерили дипломите на улицата, пари сме харчили, време и нерви ...). Убедена съм, че определено си заслужава да се посъветвате .
Успех
Успех
Пръв сред равни - за правата и правилата в един по-добър свят!
- TEREZADESKOVA
- Младши потребител
Melly написа:Чудя се какви ли са тези "напъни" да се теглят "с ченгел" думи от устата на вЪпросителя.
Аз пък се чудя ти на какво се чудиш? А относно отговора, истината е някъде там...С толкова информация.Приятен ден!
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:58, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
xnikolanx написа:Моля помагайте! на 2-ри, 3-и и 4-и не съм работил. На 3-ти ходих на преглед и понеже лекарят има право да върне с 1 ден назад ми даде и за 2-ри и 3-ти и 4-и, 5-и и 6-и.. До тук добре, обаче.. Има ли право работодателя ми да ме уволни дисциплинарно защото още не съм му ги представил навреме? До колко време имам право да не му ги представям(болничните)? Кога най-късно трябва да му ги представя? Притеснението ми е да не ме уволни дисциплинарно на основанието, че не съм му представил болничните, а ходих на 2-ри да му дам трудовата си книжка
Сега разбирам, че си имате предистория по тия въпроси в лекса. Ами, явно Ви е обичайна практика тази с БЛ и със сигурност ще имате нужда от реална консултация от колега адвокат.
- nk7702n
- Старши потребител
-
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:59, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
-
Ами филма е такъв, че предната година на последния декемврийски ден прекия ми ръководител със заплатата ми каза, че официално съм уволнен и ми заложи капан- каза януари да не идвам да работя а накрая на месеца да дойда да си взема януарската заплата. Тфа е с цел да ме уволни дисциплинарно или да ме принуди по взаимно съгласие. Което знаете нее угодно за един служител като мен. Работодателя иска да ме цака. Това официално, че съм уволнен е само "Думи", никви документи не ми е давано и не съм подписвал. На 2-ри ходих да си дам трудовата книжка. На 3-и пак ходих да говоря със прекия ми ръководител да питам по кой член искат да ми прекратят договора и той мънкаше нещо, че не било ясно и не се знаело и тогава усетих, че протакват и искат да ме цакат . На 4-и ходих пак да говоря със ръководителя и счетоводителката на фирмата. Този ден споменах, че съм в болничен, те се направиха ,че не са ме чули. Проблема е, че не им представих болничниая(забравих го). Имам ли шансове ако го представя в понеделник или съм прецакан и всичко е свършено вече Притеснявам се, че имат законово право да ме уволнят дисциплинарно. Имат ли или нямат? И ако го направят като обжалвам ще го спечеля ли?
Как да постъпя?
Как да постъпя?
- xnikolanx
- Младши потребител
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:41, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
-
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 01:49, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
Моля ви хора, не се разконцентрирайте с офтопици, обърнете внимание на проблема ми
Относно Лежането ми в болница наистина беше тежка анемия с хемоглобин 34 и еритроцити 0,7. Като постъпих бях толкова зле, че губех зрение и бях в инвалидна количка защото неможех да вървя и щях да припадна. Едва дишах! Имам документи със изследванията и ,че съм лежал в Александровка Болницата 10-ина дни. Според повечето доктори причината беше, че съм веган(вегетарианец) от 6години, ноза щастие един от лекарите които ме изследваха също беше вегетарианец и установи, че не това е причината. Както и да е, няма да ви занимавам с неща които не ви интересуват. Тази анемия която имах води ли се хронино заболяване и дали по някакъв начин би ми помогнала ако искат да ме уволнят дисциплинарно, при едно евентуално обжалване после? Нямам никакви дисциплинарни нарушения за целия ми трудов стаж от около 4 години.
Относно Лежането ми в болница наистина беше тежка анемия с хемоглобин 34 и еритроцити 0,7. Като постъпих бях толкова зле, че губех зрение и бях в инвалидна количка защото неможех да вървя и щях да припадна. Едва дишах! Имам документи със изследванията и ,че съм лежал в Александровка Болницата 10-ина дни. Според повечето доктори причината беше, че съм веган(вегетарианец) от 6години, ноза щастие един от лекарите които ме изследваха също беше вегетарианец и установи, че не това е причината. Както и да е, няма да ви занимавам с неща които не ви интересуват. Тази анемия която имах води ли се хронино заболяване и дали по някакъв начин би ми помогнала ако искат да ме уволнят дисциплинарно, при едно евентуално обжалване после? Нямам никакви дисциплинарни нарушения за целия ми трудов стаж от около 4 години.
- xnikolanx
- Младши потребител
Последна промяна Melly на 05 Яну 2013, 23:11, променена общо 1 път
-
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:23, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2