начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да хвана фалшивите болнични

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да хвана фалшивите болнични

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 03:05

Шеф съм в фирма с 20 човека и имам много съмнения за фалшиви болнични на моите служители (днес ми липсват 4 човека). Естествено човек може да се разболее, но може и да си извади фалшиво болнично и да се размотава докато ние в фирмата се чудим кое по напред.

Въпросът ми е : имам ли аз някакъв начин за контрол над тези "болни" ? Вече съм се обаждал няколко пъти в НОИ но от там са много бавни и докато се размърдат той човека вече се е върнал на работа.

Затова искам да знам също имам ли право да уволня или накажа финансово служител за който със сигурност знам че е излъгал (примерно видян е на ресторант докато уж е болен от ангина) ?

Предвижда ли закона такива неща ? Благодаря за вниманието
Т.Луков

Re: Как да хвана фалшивите болнични

Мнениеот Галина » 29 Апр 2005, 18:07

На друго място,смятам,че ти отговориха!
Галина

Мнениеот Be you » 29 Апр 2005, 21:33

Това е втория Ви постинг. Първо потърсете причините, генезиса на заболяванията във Вашата фирма: дали не се дължат на болна микро среда, създадена от Вас. Дори в робовладелския строй феодала е хранил роба, за да му бъде верен и да вземе максималното от него. Това е безплатен, без законно основание съвет.
Be you

Мнениеот гого » 29 Апр 2005, 21:38

не можеш да хванеш болния, преди да хванеш, разбира се да докажеш престъплението.
гого

Мнениеот advkt » 03 Май 2005, 17:23

Да се правиш на болен не е престъпление. При определени случаи можете да прекратявате трудовите договори или да налагате дисциплинарни наказания, включително и дисциплинарно уволнение. Последното обаче трябва да е изпипано иначе съда ще го отмени и ще плащате обезщетение и осигуровки.
По-конкретно на fidel@abv.bg
advkt

Мнениеот Ралица » 04 Май 2005, 15:01

Колегите за пореден път се опитват неуспешно да остроумничат.... Можете, разбира се, да проверите болничните листа, като подадете сигнал до съответната ЛКК в 14 - дневен срок от издаването на листа... желая Ви успех и бъдете безкомпромисен към мнимите болни и всякакви прояви от подобно естество...
rsirakova@abv.bg
Ралица

Назад към Трудово право