Здравейте,
В момента е много трудно да се намери нова работа, затова не искам да бъда ощетен.
Във фирмата, в която работя вече 10 години, се очакват съкращения.
Въпроса ми е, дали имам право на обезщетение от страна на РАБОТОДАТЕЛЯ и ако да, в какъв размер, в случай, че бъда сред съкратените.
Ако трудовия ми договор бъде прекратен по взаимно съгласие, на какво обезщетение мога да разчитам?
При непрекъснат стаж от 12 години, на какво обезщетение мога да разчитам от страна на ДЪРЖАВАТА и за какъв срок.
БЛАГОДАРЯ ВИ!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 23:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение при съкращение/взаимно съгласие. Разлика?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обезщетение при съкращение/взаимно съгласие. Разлика?
Съкращението трябва да е с предизвестие, което е мин. 1 месец. За тоя 1 месец вие си ходите на работа и междувременно си търсите нова работа. След изтичането на този месец (или по-голям срок, ако е уговорен такъв) никой на никого нищо не дължи.
Могат да ви съкратят без предизвестие, но работодателя ви така или иначе ви дължи заплатата за тоя 1 месец.
Ако се съгласите "на развод по взаимно съгласие" ще получавате 4 месеца по 7.20 на работен ден. Което е ... кофти. Може да минете на този вариант само ако работодателя ви стимулира по подходящ начин да се съгласите ... примерно ви компенсира загубата до реалния срок и реалната сума която бихте получавали ако ви съкратят. Че и нещо отгоре, щото ... все пак вие не сте съгласен да напускате, нали?
Какво бихте взимали от Бюрото по труда ... зависи от заплатата на която сте се разписвали и стажа който имате. Не ми се търси таблицата в момента, ма мисля че за 12 години стаж идват някъде 9 месеца. Размера е 60% от заплатата.
Могат да ви съкратят без предизвестие, но работодателя ви така или иначе ви дължи заплатата за тоя 1 месец.
Ако се съгласите "на развод по взаимно съгласие" ще получавате 4 месеца по 7.20 на работен ден. Което е ... кофти. Може да минете на този вариант само ако работодателя ви стимулира по подходящ начин да се съгласите ... примерно ви компенсира загубата до реалния срок и реалната сума която бихте получавали ако ви съкратят. Че и нещо отгоре, щото ... все пак вие не сте съгласен да напускате, нали?
Какво бихте взимали от Бюрото по труда ... зависи от заплатата на която сте се разписвали и стажа който имате. Не ми се търси таблицата в момента, ма мисля че за 12 години стаж идват някъде 9 месеца. Размера е 60% от заплатата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|