- Дата и час: 26 Ное 2024, 22:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на договор със срок за изпитване без предизвест
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратяване на договор със срок за изпитване без предизвест
Работя по трудов договор със срок за изпитване - 6 месеца. Естествено е в полза на работодателя. Работата ми е само за през летния сезон. Има уговорено предизвестие 3 месеца преди изтичане на срока за изпитване и 1 след. Договорът ми бе слкючен на 04.07.2014г. По неотложни ангажименти ми се налага да го прекратя преждевременно макар устните ни уговорки до 15-ти септември, които не фигурират никъде. Интересува ме може ли да го прекратя без предизвестие на основание чл.327, ал.1, т.6, тъй като наистина съм редовна форма на обучение, чийто семестър стартира на 01 септември? Как да избегна евентуални последици и ако са възможни такива, в какво ще се изразяват? Мога ли да търся трудово възнаграждение за периода 01.08-15.08, когато смятам да доведа до знанието на работодателя заявлението за прекратяване и по какъв начин? Както и ако може някой да ми обясни що за изпитателен срок е тоя 6-месечен, пък и то с 3 месеца преизвестие, пък и то реално не ми е възможно да го спазя?! Ще съм ви много благодарен, ако успеете в най-скоро време да дадете вашите мнения и съвети - те са от значение за мен!
- n1ck40
- Нов потребител
Re: Прекратяване на договор със срок за изпитване без предиз
В чл.327 от КТ са уредени законовите основания, при които работника или служителя може да прекрати едностранно трудов договор без предизвестие.Служителя трябва да отправи писмено едностранно волеизявление до работодателя си на основание чл.327,ал.1,т.6 КТ .Към заявлението до работодателя следва да приложите доказателство за продължаване на обучението,например служебна бележка от съответното учебно заведение. От своя страна работодателя,който е получил заявление за прекратяване на трудовия договор от служителя без предизвестие следва да издаде писмен акт съгласно чл.128а,ал.2,т.3 Кт.Този документ няма прекратителен ефект, а само удостоверява факта на прекратителното трудово правоотношение. Съгласно чл.335,ал.2 т.3 КТ трудовия договор се прекратява от момента на получаване на писменото изявление за неговото прекратяване.Работодателя няма право да откаже прекратяването на трудовия договор, а е длъжен да се съобрази с волеизявлението на работника, щом са налице изискванията на закона по чл.327,ал.1КТ.Необходимо е желанието за прекратяване да е ясно и безусловно.Чл.327,т.6 съдържа две различни основания,даващи право на работника/служителя да прекрати едностранно трудовия договор без предизвестие свързани с образованието.Първото от тях е ако служителят продължава образованието си в учебно заведение в редовна форма на обучение.Второто е съгласночл.327,ал.1 , т.6 КТ постъпването на редовна докторантура.
- vesela1984
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|