начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Дисциплинарно уволнение по време на болничен?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дисциплинарно уволнение по време на болничен?

Мнениеот hellmad » 16 Юли 2014, 17:33

Здравейте, хубави хора.
Принципно въпросният казус има други корени. Писал съм и по-рано във форума, като ще се опитам да обобщя фактите:
След едно нелепо неразбирателство с физическия собственик на фирмата, в която работя, бях заставен да подпиша молба за освобождаване по взаимно съгласие на основание чл. 325, 1 от КТ, която (понеже не съм съгласен) не подписах. Пуснах си молба за съкращение на осн. чл 327, т.1 от КТ, на която беше отказан да бъде издаден вх. номер. В последствие пуснах същата молба чрез нотариус - т.с. с нотариална покана. Във времето от пререканията до нотариалната покана съм в болничен, който в последствие беше редовно изплатен. От тук насетне се почна ходене по мъките. Бях заплашен, че ще бъда уволнен дисциплинарно. Три месеца нищо не се случва. Социалните и здравни осигуровки са ми изплащани редовно. Така се случи, че на 21-ви юни си счупих пръста. Премазах го буквално. Движил съм се по каналният ред - личен лекар, направление, рентген, направление, травматолог, ЛКК - 30 дневен болничен. Болничният ми е предаден пред работодател, но...
Болничният ми е от 23-ти юни до 22-ри юли. ТД ми е прекратен на 03.07.2014 г. - дисциплинарно уволнен. Та...
Болничният се оказа, че не ми е предаден в НОИ.

Въпросите, дето ме мъчат малко :)
1. Доколкото съм запознат, дори при желание за оспорване на болничен лист, същият трябва да се движи по каналният ред. Смятам да сезирам ревизионният отдел на НОИ, да направи проверка защо болничният ми не е предаден. - такива ли са нормалните действия и ако - не - давайте съвет как да процедирам.
2. Тъй като аз малко или много разчитам на тези пари, особено имайки предвид, че поне още месец ще съм във временна нетрудоспособност - има ли вариант (какъв) да си получа парите от НОИ?
3. Някакви особености при подаване на искова молба? Аз живея по ЛК в Перник, фирмата е регистрирана в София? В кой районен съд трябва да пусна искова молба - Перник или София?

Благодаря предварително на всички!
hellmad
Младши потребител

Re: Дисциплинарно уволнение по време на болничен?

Мнениеот yuli90 » 19 Юли 2014, 11:58

При мен се получи подобно разминаване с този мой казус в по-долните теми.
Много е полезно да отидеш в НОИ и в НАП, където да си извадиш (ПИК) Персонален идентификационен код. Това се вади с лична карта и става веднага, като кода е активен от следващия ден. С тези кодове, можеш през интернет да проверяваш социално осигурителния и здравния си статут, също така и актуалното състояние на трудовите ти договори. Провери тези неща и виж дали въобще са ти пуснали Декларация 1, която е задължителна всеки месец. Ако такава липсва, подаваш жалба до НАП на ул. Аксаков в гр.София и в Инспекцията по труда, а също и в НОИ на Стамболийски. Държа да подчертая, че за ПИК в НАП е необходимо да отидеш в районната инспекция - в случая мисля, че е тази в Перник, а за жалба в Инспекцията, можеш и в главната, която е на гърба на Национална следствена служба на бул. Г.М. Димитров, можеш и в районната в Перник, но предполагам, че ако работодателя ти е със седалище в София, това ще направи по-мудни нещата, докато си прехвърлят топката.
Аз лично подадох жалби и в НАП, и в НОИ, и в ИТ и сега чакам резултати. Глобата от НАП за неподадена Декларация 1 е от 500 до 5000 лева за лице. Успех.
yuli90
Нов потребител

Re: Дисциплинарно уволнение по време на болничен?

Мнениеот hellmad » 19 Юли 2014, 18:34

Декларациите са си подадени в срок и според тях съм бил на работа през целият месец, което не е така. Според счетоводството болничният ми бил пратен за разследване, но никой не знае къде. Дневник за болничните според счетоводството няма - т.с. те не се входират и т.н. Следващият б.л., който трябва да взема, тъй като още не съм "годен" (:D как звучи само) за работа, отново няма да бъде предаден в НОИ (лично уверение от счетоводството). Нямам други опции освен жалби във всички държавни институции и да заведа граждански иск. ПИК имам и за НОИ и за НАП - аз от там всъщност знам, че договора ми е прекратен.
hellmad
Младши потребител

Назад към Трудово право