начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Трудов договор на изпитателен срок-въпроси?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов договор на изпитателен срок-въпроси?

Мнениеот wolfff » 30 Дек 2013, 21:05

Здравейте,
постъпих на работа на 10.07.2013г. с ТД на основание на чл. 67, ал.1, т.1, във връзка с чл. 70, ал.1 в полза на работодателя със срок на изпитание в срок от 6 месеца. Днес ми се сервира, че от 02.01 е била пусната заповед за освобождаване, която заповед(според мен) се дължи на използваният от мен платен отпуск от 9 дена, който ми се полага за периода + болничните до края на месеца(30.12.13г.), понеже съм с влошено здравословно състояние. Посетих фирмата преди почивните дни, дадох си болничният лист, подадох и молба за неплатен отпуск(за да не взимам болнични с което да не получа негатив пред работодателя) от 06.01.14 г. до 24.01.2014г., понеже ми бе казано, че ще започенм работа от 06.01.
Въпроса ми е следния,
След като на 02.01 посетя лекуващия ми лекар, ще ми удължи болничните, понеже ми бе предложено от него до края на януари, но аз отказах. След, като представя болнични до края на Януари, какво се случва с договора, който е със срок от 6 месеца(сключен на 10.07.2013г)?
След изтичане на 6'те месеца, мога ли да откажа да подпиша, каквато и да е заповед, понеже вече ще е след крайния срок на договора?
И при неподписване на заповед, ще мога ли да получа платения си отпуск(като възнаграждение) и ако не го получа, мога ли да предява иск към работодателя?
При налична молба подписана от изп. директор, дори след крайния срок на ТД не се ли удължава ТД?

Благодаря предварително!

Поздрави!
wolfff
Нов потребител

Re: Трудов договор на изпитателен срок-въпроси?

Мнениеот cveti1605 » 31 Дек 2013, 12:17

Договорът Ви е за неопределено време /както сте посочили чл.67, ал.1, т.1 от КТ/. Срокът от 6 месеца е изпитателен срок, тоест през тези 6 месеца могат да ви освободят без "видима" причина. На Вас връчвана ли Ви е заповед за прекратяване на трудовото Ви правоотношение, какво означава, че е изготвена такава от 02.01.2014г?
cveti1605
Младши потребител

Мнениеот wolfff » 31 Дек 2013, 16:15

Здравей!
Заповед не ми е връчена. Вчера получих обаждане от счетоводствто, за да ми кажат, че на втори трябва да подпиша заповед за освобождаване. Още преди 2 седмици попитах, от кога ще сме на работа, за да знам, кои дати да посоча за неплатения отпуск, съответно ми отговориха че на 06.01 сме на работа, и аз спрямо информацията ми дадена от ръковидтеля ми попълних молбата за неплатен отпуск.
Да разбирам ли, че след удължаване на болничните ми, изтича срока на изпитване и при евентуално решение за освобождаването ми работодателя трябва да има точни и ясни мотиви в заповедта?
wolfff
Нов потребител

Мнениеот cveti1605 » 01 Яну 2014, 19:51

Да, точно така, след изтичането на срока за изпитване, работодателят освен точни и ясни мотиви, трябва да има и необходимите предпоставки за вашето освобождаване, било то с предизвестие в някои от случаите по чл.328 от КТ или без предизвестие, което пак изрично е рагламентирано в кодекса. Що се отнася до това, че ще ви бъде удължен болничния, това не означава, че не могат да ви връчат заповед за прекратяване на трудовото ви правоотношение в срока на изпитване. Вие не ползвате закрила при уволнение /при това основание на освобождаване/и болничния не ви пази. Дори да откажете да подпишете и получите заповедта, работодателя може да оформи връчването й с помощта на двама свидетели, които да се подпишат, че заповедта ви е прочетена, тоест сте запознати с нея.
cveti1605
Младши потребител

Мнениеот xaoc1973 » 01 Яну 2014, 23:27

Важно уточнение:
Срокът на изпитване включва само реално отработените дни. Дните в отпуск удължават срока на изпитване с броя си.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Назад към Трудово право