Благодаря Ви предварително за отделеното внимание. Юли 2013 реших да напусна заеманата от мене позиция във ИТ фирма. По договор имам заложено 3 месечно предизвестие което трябва да дам на фирмата. Нямах възможност да изтърпя целият период на предизвестието, затова подадох молба за напускане по взаимно съгласие с 1-но месечно предизвестие. Молбата ми НЕ бе одобрена, което автоматично значеше че ще платя неустойка от оставащите 2 месеца от предизвестието по договор.
Месец август ме уведомиха, че заплатата за юли и дните за август няма да ми бъдат изплатени, ще бъдат удържание за неустойка. Новината ми дойде в повече и както казват хората „Гладна мечка , хоро не играе” събрах си нещата и си тръгнах, без да изтърпя предизвестието си от 1 месец. Така или иначе нямаше да ми платят.
В следващите седмици се стигна до моите опити да се свържа с ръководството, за да получа документите си - трудова книжка, УП и т.н.
Не успях да постигна нищо повече от няколко разходки до офиса на фирмата. При последната ми визита ме уведомиха , че неустойката ми към тях била прекалено голяма и удържаните ми заплати(Юли и Август) не я покриват , затова трябва да се бръкна още пари(леко изнудващо), за да получа ДОКУМЕНТИТЕ СИ.
Обърнах се към Инспекцията по труда с жалба/искане , но оттам отговор и реакция за момента(след повече от месец) никакви.
Каква е процедурата да изискам документите си от бившите ми работодатели по административен(законен) път ? Нямам възможност да платя консултации на адвокат. Проверих в интернет за стандартен формуляр или бланка която да има юридическа сила в моя случай, но такова „животно” не открих.
Имат ли право да ме изнудват с неустойка ( за чието плащане няма реален срок по договор ) , за да получа собствените си документи ?
От инспекцията по труда имам входящ номер на жалбата си , но така и не знам към кого да се обърна да проверя дали има някакви действия ?
Благодаря Ви.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ.Проблем с некоректен работодател
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помощ.Проблем с некоректен работодател
Не харесвам сблъсъкът между личности, но явно не сте се харесал на собственика. Има един вариант на действие - чрез Административен съд да изискате преписката по жалба за мълчалив отказ. После, ще ги задължат да разгледат жалбата Ви. Разбира се, ако сте наясно, може и да има интрига в Инспекцията и с Вашия бивш работодател. Друг вариант е - съд, по реда на Кодекса на труда.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Мерси за бързия отговор, всеки съвет ще ми бъде от полза
- kiril_7
- Нов потребител
От доста време съм безработен и съм с магистърско образование. Просто искам да споделя какво ми се случи в една Американска фирма, която има клон във Велико Търново. Отидох на интервю за работа и управителя, едно надменно коп*еленце ме сложи да правя IQ тест. Нито обясни за каква работа кандидатствам, нито ми каза за какви пари става въпрос. Седнах, правих IQ теста и накрая ми заяви - тука трябва да направиш и още един IQ тест. Почнах да го правя, но 50 въпроса за 20 мин, няма как да стане. Тръгна друг тест и даже не се разбра какво трябва да се прави. В крайна сметка помолих едно от момчетата, което работи там, да ми каже за какво става въпрос на този тест. Отговорът му беше:"Ооо, аз не съм правил тестове при назначаването ми на работа тук!" И накрая ми стана ясно - тука явно връзкарството е с привилегия. Отиде при шефа си и накрая момчето дойде и ми заяви:"Интервюто приключи! Шефа ще ти се обади!" Направо бях изумен, при положение, че същото лице ми заяви, че после ще говорим очи в очи. И нещата приключиха и съответно губенето на време си беше на макс. Затова държавата ни е в такова положение, защото се привилегироват връзкарите, работодателите отчитат дейност в jobs.bg и накрая губят времето на безработните лица с някакви измислени интервюта, при положение, че човека, който ще почне работа е ясен и избран предварително.
- potrebitel_
- Нов потребител
potrebitel_ - Ти топлата вода ли мислиш,че си намерил или до сега не си работил?Това е почти насякъде.А с това - "с магистърско образованние" какво искаш да кажеш?Сега кой не е с образование?Аз лично познат,който не е вишист - нямам.В България тези дипломи на конвейр вървят и поради тази причина повечето работодатели питат - какво можеш да правиш.В повечето интервюта не ти казват работната заплата,а я научаваш при евентуално подписване(практика,която не ми харесва в повечето частни предприятия,но пък това не пречи да си питаш,не е срамно.Едва ли няма да ти кажат).
Ако искаш да бъдеш оценен и в голяма част да няма връзкарство кандидатствай в частните дружества,където ще те гледат какво може да правиш,понеже чичо и леля не наемат некадърници,дори и братовчед да ти дойде на интервю,понеже вадят пари от джоб за заплата.
Ако искаш да бъдеш оценен и в голяма част да няма връзкарство кандидатствай в частните дружества,където ще те гледат какво може да правиш,понеже чичо и леля не наемат некадърници,дори и братовчед да ти дойде на интервю,понеже вадят пари от джоб за заплата.
- REPLAY
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|