начало

Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго

Връщане на парични обезщетения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на парични обезщетения

Мнениеот petichka » 23 Юли 2013, 19:05

През 2011 г бях съкратена от работа по чл. 320 от КТ. Заведох дело за неоснователно съкращение. Имам решения от районен, окръжен и касационен съд, след които съм възстановена на работа. Явих се в законовия срок, работих 3 дни и излязох отпуска. По време на нея работодателят ми праща покана, с която доброволно ме призовава да изплатя изплатените ми суми при съкращението по чл. 220 и чл. 222 от КТ. Основанието за това искане е, че е отпаднало основанието, но което е изплатено обезщетението. Роботодателят ме кани в срок от 7 дни от датата на получаване на писмото да върна доброволно сумите.
Въпросът ми е доколко е основателно това искане да върна сумите и то чрез писмо, като в него не се посочва никакво законово основание за това?
petichka
Нов потребител

Re: Връщане на парични обезщетения

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юли 2013, 06:02

petichka написа:Основанието за това искане е, че е отпаднало основанието, но което е изплатено обезщетението. Роботодателят ме кани в срок от 7 дни от датата на получаване на писмото да върна доброволно сумите.
Въпросът ми е доколко е основателно това искане да върна сумите и то чрез писмо, като в него не се посочва никакво законово основание за това?

Основателно е искането- с признаване на прекратяване на ТПО е отменена заповедта на работодателя и сте възстановена на работа. Е, да ама именно с постановяване на решението от ВКС е отпаднало основанието за плащане на обезщетенията, спорът е решен окончателно, а по силата на чл. 55, ал. 1 от ЗЗД от датата на решението дължите връщане на изплатените суми, защото вземането на работодателя е станало изискуемо. Поканата, която сте получила дори не е задължителна ( в т.см. виж Постановление № 1 от 28.05.1979 г. на ПлВС), защото вече сте в забава.

Връщането може да стане доброволно, в противен случай при евентуално дело ще му бъдат присъдени изплатените суми съдебно, ведно с лихви и разноски. Тоягата има две страни- запознали сте се с другия и край.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот petichka » 24 Юли 2013, 08:12

Благодаря на bird_of_paradise за точния отговор. Помогнахте ми да взема решение по проблема. Хубав ден от мен!
petichka
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юли 2013, 08:50

Благодаря, това е повод за усмивка. Казах ви лоша новина, но ми пожелахте приятен ден, което ме впечатли.
Хубава седмица и спокоен отпуск на Вас. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот petichka » 24 Юли 2013, 13:44

:D bird_of_paradise , имам въпрос към Вас от името на колежка. Нейния казус е същия, но докато се водеха делата, тя започна работа на друго място и отказа да се върне на старото. Към нея са отправени същите искания за възстановяване на сумите по същите членове. Доколко е основателно това искане? Благодаря още веднъж!
petichka
Нов потребител

Назад към Трудово право