Привет на всички участници във форума. Имам следната дилема и горещо ви моля за съвет как да постъпя.
В момента работя във фирма на постоянен трудов договор, но по ред причини твърдо съм решила да сменя работата си / в смисъл местоработата си/.
Имам вече няколко покани за интервю от други работодатели , на които предмета на дейност на фирмите им няма нищо общо с профисията, която работя сега, т.е не са конкурентни фирми.
Всички интервюта са в работно време и трябва да се отсъствам от работа заради тях, за което да кажем, че до известна степен може да се уреди.
Проблема е следния или по скоро притесненията са ми, че ако настоящия ми работодател разбере че съм ходила на интервюта за друга работа МОЖЕ ДА МЕ УВОЛНИ.
Възможно ли е да го направи, има ли законова нормативна уредба по която да го направи ---- наистина притесненията са ми големи, защото това е все пак само интервю,
което не означава сигурна нова работа а не искам да напускам без да има потвърдена нова длъжност. Възможно ли е да ме уволни било то дисциплинарно или по някакъв друг начи ако разбере.
До сега нямам никакви забележки, дисциплинарни наказания или каквито и да е провинения за, които да ми е искал някакви писмени обяснения.
Имам ли основания за притеснение??? Как да постъпя ???
Предварително благодаря!
Лек и спорен ден на всички !
- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моля за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: моля за съвет
Основание "уволнение поради ходене на интервю за друга работа няма" - все пак пазарът на труда е свободен и никой не може да ви върже на едно място при даден работодател. Все пак ви съветвам да бъдете възможно най-дискретен и да не афиширате къде ще ходите, не се знае що за човек е работодателят ви и какво ще му хрумне да ви намери като "провинение", за да ви уволни.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
разбира се, че документално ще бъде оформен деня на отсъствие за въпросното интервю. Или най малко шефа ще бъде лично уведомен за моето отсъствие, естествено няма да се споменава конкретната причина. Да разбирам ли, че нямам основания за притеснение ако той разбере че си търся друга работа?
- teo_76
- Младши потребител
Няма как да ти отговоря на въпроса, защото зависи от работодателя ти. Законът не забранява да си търси друга работа и на работодателя ти не му е дадено право да те уволни, ако разбере, че си търсиш такава.
Оттам насетне, какво би станало "ако разбере" никой не може да предвиди - не му пречи да си измисли съвсем друга причина, несвързана с това, че си ходил на интервю, само и само да ти "намери цаката" и да те уволни (несправяне с работата, допуснати грешки и т.н. ти си знаеш какво работиш, ти си прецени къде са ти слабите моменти и за какво може да те "зачекне" шефът ти).
Ако те уволни незаконно, имаш право да го съдиш да те възстанови на работа и да ти плати обезщетение.
Оттам насетне, какво би станало "ако разбере" никой не може да предвиди - не му пречи да си измисли съвсем друга причина, несвързана с това, че си ходил на интервю, само и само да ти "намери цаката" и да те уволни (несправяне с работата, допуснати грешки и т.н. ти си знаеш какво работиш, ти си прецени къде са ти слабите моменти и за какво може да те "зачекне" шефът ти).
Ако те уволни незаконно, имаш право да го съдиш да те възстанови на работа и да ти плати обезщетение.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|