- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изиграха приятеля ми!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Изиграха приятеля ми!
Или поне така се чувствам. Днес, преди около час, ми звъни да ми каже, че е бил уволнен. Разказа ми после, че трудовото правоотношение било прекратено по взаимно съгласие. Накарала го тази, шефката му, да пусне молба по чл. 325, предполагам е ал. 1. Но той не е запомнил. Тя не му е дала никакъв документ и той затова не си спомня. Предполагам само молбата е била. И той е подписал!!! Като основание тя е посочила финансовите затруднения.. И това нещо му го е казала 5-10 мин. в края на раб. ден, петък. И била настоявала веднага той да я разпише тази молба. Според мен тази госпожа е в голямо нарушение. Казала му е, че защото била много "коректна" щяла да му плати заплата и за следващия месец. Ама знае ли човек, никъде го няма черно на бяло, не се знае какво ще реши другия месец. А заплатата му е 600 лв.! Не е много. Това се случва във фирма за човешки ресурси. Просто нямат проекти за лятото. А стажантите във фирмата в момента могат да вършат всичко за 200 лв. Друго, което мисля, че е важно! Той беше технически сътрудник, после асистент човешки ресурси, после специалист човешки ресурси. И понеже нямаха работа, тя го накара той да се занимава с продажби! Едно на ръка е, че благодарение на него в момента имат запитвания за оферти и той няма да получи нищо! Другото е, че това не е ли основание (смяната на работата, без да е утвърдено по някакъв начин) той да си търси някакви права?? Аз не бих подписала, ама за съжаление късно ми каза, беше подписал вече. Все пак, когато фирмата има финансови затруднения, хората биват съкращавани, само че там обезщетенията са по-високи и тя го знае... Може и грешно да мисля. Кажете! Има ли смисъл вече? Но много е неблагодарна тая женица! Колко хора изпищяха от нея!
- iivvaa
- Нов потребител
Re: Изиграха приятеля ми!
Госпожице, приятелят Ви да си прочете хубаво договора какво пише в него. Ако вътре е заложено кауза за пускане на предизвестие от страна на работодателя или от него, бившата му шефка е в гаф тъй като не видях да го споменавате. Лошо, което е направил е ,че е подписал без да прочете. Дали е по взаимно съгласие, не се знае. Тя така е казала.Масова практика е, защото като кажеш нещо такова на хората и те изпадат в шок и незнаят действията си. Обаче ако наистина е подписал по взаимно съгласие, така се е лишил от обезетение, което работодателят е длъжен да плати на работника си приположение, че го освобождава преждевременно. Прочетете договора, набележете си членовете, които са записани там и тогава може да говорим по-точно и обстойно.
отворкин!
-
yaroslavova - Младши потребител
Има такава клауза - 30 дни предизвестие и за двете страни. Договорът е сключен въз основа на чл. 62, ал. 1 във връзка със чл. 67, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 70, ал. 1 от КТ. Това е за сключването. Тя му е казала, че ако той не подпише молбата, тя щяла да го уволни, щяла да закрие щата (не знам какво ще рече това). И му била обяснила, че щяла да му дължи пак една заплата, но било повече разправия за нея. И затова така го кара да подпише молба, все едно че той иска да напуска... И пак да кажа, щяла да му плати освен сега за април и за май. Ама колко е истина никой не знае..
- iivvaa
- Нов потребител
При прекратяване на договора по взаимно съгласие работодателят не дължи обезщетение за неспазено предизвестие, дължи обезщетение само за неизползван платен годишен отпуск (ако не е използван целия, който му се полага за периода до прекратяването). Отделно от това, при прекратвяне на тр.договор по взаимно съгласие, служителят има право на обезщетение на борсата само за 4 месеца по минимума.
След като приятелят Ви вече е подписал молбата за освобождаване, не може да претендира, че е незаконно уволнен (стига това да е направено на основанието, записано в молбата му, ако основанието е друго- трябва да се прецени конретно) - ако е подписал молба за освобождаване, а нещо друго.
Това, че шефката е казала, че ще му плати за още два месеца може да се отнася за полагащото му се обезщетение за неползван отпуск.
Най-добре е приятелят Ви да занесе трудовата си книжка за оформяне на освобождаването и да си поиска документите, необходими за тридовата борса: заповед за освобождаване и други - тогава със сигурност ще разбере на какво основание е освободен. Да попита кога ще му се изплатят полагащите му се суми, и какви ще бъдат те.
След като приятелят Ви вече е подписал молбата за освобождаване, не може да претендира, че е незаконно уволнен (стига това да е направено на основанието, записано в молбата му, ако основанието е друго- трябва да се прецени конретно) - ако е подписал молба за освобождаване, а нещо друго.
Това, че шефката е казала, че ще му плати за още два месеца може да се отнася за полагащото му се обезщетение за неползван отпуск.
Най-добре е приятелят Ви да занесе трудовата си книжка за оформяне на освобождаването и да си поиска документите, необходими за тридовата борса: заповед за освобождаване и други - тогава със сигурност ще разбере на какво основание е освободен. Да попита кога ще му се изплатят полагащите му се суми, и какви ще бъдат те.
- rts
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|