начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Работа по време на неплатен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа по време на неплатен отпуск

Мнениеот human1970 » 19 Мар 2013, 19:28

Здравейте!
Реших да напусна фирмата, в която работя и да започна работа в друга фирма със съвсем различен предмет на дейност. Съответно подадох молба за освобождаване считано от 01.04.2013г. Настоящият ми работодател ми предложи да ме пусне в неплатен отпуск за 1 месец /април/ - да започна работа на новото място, да преценя дали ме устройва работата и условията на практика и в края на април да взема окончателно решение дали продължавам в новата фирма или решавам да я напусна и да си продължа работа при него.
Дотук бих казал - много добре. Обаче:
1. Трудовата ми книжка не е приключена от настоящия работодател, а трябва да я представя с другите документи при подаването на молба за назначаване в новата фирма.
2. Четох, че този 1 месец неплатен отпуск се признава за трудов стаж. В същото време в новата фирма за същия период /м.април/ ще ми върви и трудов и осигурителен стаж.
Мисля си над тези въпроси и моля, ако някой може да даде съвет как е най-правилно да се постъпи в дадената ситуация за да не се създадат излишни проблеми или неприятности впоследствие.
human1970
Младши потребител

Re: Работа по време на неплатен отпуск

Мнениеот xaoc1973 » 19 Мар 2013, 23:20

Често срещан случай. Възможни решения има доста, но най-практично е да обявите, че сте си изгубили книжката и новият работодател да Ви издаде нова (купувате си една от книжарницата и я представяте). После ще си я "намерите". Познавам хора с по 4 трудови книжки.
Да, до 1 месец неплатен отпуск в годината се признава за трудов стаж. Осигурителният стаж е в зависимост от внасяните осигуровки (и доста други дивотии). Не пречи да имате двоен или троен осигурителен стаж, ако искате. Познавам човек с по 24 часов осигурителен стаж на ден (уволнен от две места и после - възстановен, а в същото време си е работил другаде), а теоретично може и да има и хиляда часа на ден. Звучи абсурдно, но е възможно, поради грешки на работодателя, за които нямате вина.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Re: Работа по време на неплатен отпуск

Мнениеот human1970 » 20 Мар 2013, 07:27

Намерих това:
http://ezines.zakonnik.net/2009/viewzine.php?id=3932
Последния абзац е точно като за моя случай.
Съвета по-горе е добър, но не смятам да крия от новия работодател, че съм в неплатен от стария. Надявам се ако си продължа работа при новия работодател след месец април да нямам проблем с този неплатен отпуск и приключването на трудовата книжка при сегашния ми работодател.
Не ми пречи да купя нова трудова книжка, но не можах добре да разбера какъв е смисъла. Според мен така би могло да се получи някакво объркване.
human1970
Младши потребител

Назад към Трудово право