начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Неплатен отпуск на учащи се по чл. 171, ал. 2 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатен отпуск на учащи се по чл. 171, ал. 2 от КТ

Мнениеот nataliap » 31 Авг 2012, 15:47

Здравейте,
Според вас възможно ли е да се ползва отпуск по чл. 171, ал. 2 от КТ (БЕЗ съгласие на работодателя) за посещение на очни занятия? Аз не виждам пречка това да се счете за "подготовка", тъй като съгласно чл. 171а отпуските на учащите се по този раздел се ползват във време, определено от работника или служителя ... т.е. няма изискване датите за ползване на отпуск да предхождат непосредствено датите за изпит. Какво е мнението ви и има ли някаква практика по въпроса?
nataliap
Нов потребител

Re: Неплатен отпуск на учащи се по чл. 171, ал. 2 от КТ

Мнениеот Pause » 01 Сеп 2012, 17:52

Правото на този вид неплатен отпуск по Чл.171 ал.2 КТ се ползва eх lege - по силата на закона.Тук работодателят неможе да избира ,просто е длъжен да се съобрази със закона да го разреши при писменото му поискване.Понеже се нарушава конституционното право на гражданите по Чл.53 КРБ ,ако го откаже. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Pause » 01 Сеп 2012, 18:07

Отговор на МТСП от 19.01.2011 г. във връзка с чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ДИРЕКЦИЯ "ТРУДОВО ПРАВО И ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ"
чл. 169,
чл. 171 КТ

Въпрос: Има ли право работодателят да ми откаже неплатен отпуск по чл. 171, ал. 2? На 24.01. имам изпит и си пуснах молба за неплатен отпуск, но ми беше отказан.
Отговор: Уведомяваме Ви, че съгласно чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер на 25 работни дни за всяка учебна година. Съгласието на работодателя по чл. 169 от КТ се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
Под обучение без откъсване от производството законодателят има предвид задочна, вечерна и дистанционна форма на обучение.
Според чл. 171, ал. 2 от КТ, когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размерите, определени в чл. 171, ал. 1 от КТ, намалени наполовина, който се признава за трудов стаж.
Следователно, учащите се в редовна форма на обучение нямат право както на платен отпуск по чл. 169, ал. 1 от КТ, така и на неплатен отпуск по чл. 171, ал. 2 от КТ.
Аватар
Pause
Активен потребител

Re: Неплатен отпуск

Мнениеот emil90 » 16 Фев 2013, 14:38

Здравейте,
В момента съм неплатен отпуск поради временно спиране работата на фирмата и не се знае докога ще е това положение.
Вече мина един месец, 30-те дена в които би трябвало фирмата да ме осигурява. Какво следва сега?
До кога може да ме водят неплатен отпуск?
emil90
Нов потребител

Мнениеот Pause » 16 Фев 2013, 16:27

:{ :D
Кодексът на труда предвижда до 30 дни неплатен отпуск по Чл.16О от КТ.И за този период работодателят не плаща осигурителни вноски.И ако приемем най-лошият случай, за да не останете разочарован при 15 последователни дни престой на предприятието може да се стигне до уволнение по Чл.328 т.4 КТ.
Какво да направите да се върнете на работа ,за да не ви уволнят дисциплинарно.
Друга правна възможност е да ви преместят на друго място пак при същия работодател Чл.120 КТ.Сверете си часовника и с държавните институции НАП и НОИ.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Трудово право