начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Съкращение без предизвестие! Помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение без предизвестие! Помощ

Мнениеот stoyanavramov » 15 Яну 2013, 22:07

Здравейте. Казусът ми е следния:
Днес 15.01.2013 разбрах от прекия ми началник, че работодателя ми е наредил да съкратят мен и още един колега, като утре 16.01.2013 е последният ни работен ден. Причината за съкращението е заради това , че обекта в който работим се закрива, но не се закрива фирмата. В трудовият ми договор е посочено следното:
.......на основание: безсрочен трудов договор по чл.67, ал.1, т.1......
..... срокът на настоящия трудов договор е за неопределено време.
Този договор е от 09.03.2012.
Искам да попитам, може ли работодателя да направи такова съкращение без предизвестие и какво мога аз да направя в своя защита?
stoyanavramov
Нов потребител

Re: Съкращение без предизвестие! Помощ

Мнениеот pesho_devnya » 18 Яну 2013, 23:43

Доколкото разбирам, съкращават Ви на основание чл.328, ал.1, т.2 от КТ.
Ако не е уговорен по-дълъг срок, безсрочен трудов договор се прекратява с 30 - дневно предизвестие.
Работодателят може да Ви съкрати и без предизвестие, но ще Ви дължи обезщетение по чл.220, ал.1 от КТ в размер на брутното трудово възнаграждение за неспазения срок.
Полагат Ви се още обезщетения по чл.224 от КТ, ако имате неползван платен отпуск, и по чл.222, ал.1 от КТ - за оставане без работа до 1 месец.
Ако не Ви изплатят тези обезщетения, можете да заведете иск в съответния Районен съд. Тези искове се погасяват с изтичането на 3 - годишна давност.
pesho_devnya
Младши потребител

Re: Съкращение без предизвестие! Помощ

Мнениеот dobromirkd » 12 Фев 2013, 20:52

Ако все още не си си получил обезщетенията от работодателя, напиши ми на този e-mail: заличен имейл в кой град работиш и коя е фирмата-работодател и ще ти кажа как се прави.
dobromirkd
Потребител

Назад към Трудово право