начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Неизплатена сума при прекратяване на договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатена сума при прекратяване на договор

Мнениеот karner » 14 Дек 2012, 22:14

Здравейте,

бях на безсрочен трудов договор, който беше прекратен по взаимно съгласие (325 т.1 КТ) в средата на миналия месец. В заповедта за прекратяване бяха вписани изрично сумите, които трябваше да получа - заплата + обезщетение. Сега работодателят (бившият вече) отказва да ми плати обезщетението, тъй като преди това съм подал предизвестие да бъда освободен по взаимно съгласие без да имам претенции за него. Имам ли право или не да търся това което е в заповедта ?
karner
Нов потребител

Re: Неизплатена сума при прекратяване на договор

Мнениеот kazimirc4 » 16 Дек 2012, 23:07

Може ли да цитирате тук какви точно обезщетения се вписани в заповедта за прекратяване на ТД ?
kazimirc4
Потребител

Мнениеот karner » 16 Дек 2012, 23:35

Няма конкретно основание. Просто е посочена конкретна сума в лева, която да ми бъде изплатена освен трудовото възнаграждение. Това е в самата заповед.
karner
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 17 Дек 2012, 00:14

Щом е налице договореност между вас като страни за тази конкретна сума - търсите я с предвидените средства - Инспекция по труда, адвокати и съд!В тежест на работодателя е да доказва как е я изчислил!
Успех:kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Мнениеот neutralen » 17 Дек 2012, 11:12

Прочетете внимателно трудовия си договор, конкретно - дали работодателя ви дължи обезщетение при прекратяване на ТД по взаимно съгласие.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 27 Яну 2013, 02:32

Здравейте,

В случай, че в заповедта липсва посочване на основание за дължимостта на сумата, определена като обезщетение, то в случай, че предявите претенция за него по съдебен ред, следва да имате предвид, че работодателят може да изгради защитна теза, като възрази, че същото по погрешка е записано в заповедта, тъй като не ви се дължи обезщетение по никоя от разпоредбите на КТ. Доколкото Вие твърдите изгоден факт за себе си - че имате да получавате сума на база обезщетение по КТ, то вие трябва да докажете кое е това обезщетение в съдебното производство. В тази връзка, при положение, че в Заповедта не пише че е обезщетение а само сума да твърдите, че това е паричен бонус, който работодателят ви е определил поради добри постигнати резултати.
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право