начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Работа при липса на естествено осветление

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа при липса на естествено осветление

Мнениеот simeonkrastev » 08 Яну 2013, 14:05

Добър ден!

Аз и колегите ми сме изправени пред дилема и реших да се консултирам с по вещи хора от нас и вярвам, че тук ще намеря информацията, която ми е нужна.

Ситуацията е следната:
Работим на график 4/4 на 12-часови смени(2 дневни, 2 нощни и 4 дни почивка). Екип от инженери по телекомуникации сме и 11 часа(имаме един час обедна почивка) и се взираме постоянноо в 2 до 3 монитора. Наскоро офиса ни се премести и новото ни помещение е лишено от естествено осветлиние-то е минимално от съседните помещения и не се усеща при нас (все едно си работиш в пещера както се шегувахме в началото, но жалост си е самата истина). Вече се консулирах с офтамолог и ми казаха, че ще има траини последствия ако продължа да работя в тази обстановка, и то не само за очите ми. Почти съм сигурен, че има някакви норми за осветлението, но не съм добре запознат. Утре ще седна да ги поговоря с мениджъра ми на 4 очи, но искам да се подготвя с малко по-твърди аргументи и солидна информация (Затова ви пиша :) ). Понеже имам усещането че и с този разговор няма да постигна нищо, мисля че ще се огънат ако им а легални последствия за фирмата и тук идвате вие, ще съм благодарен ако ми кажете дали има някакви норми и какви са те, за осветлението в работните помещения. Дали има някаква привилегии в нашето полужение - 12-часови смени и работа с комютри. И ако има такива норми по кои член са те. От испекцията по труда идваха преди време да правят подобни замервания, но всичко остана скрито-покрито както се вика, никой не ни показа резултатите...Но мога да ги намеря, ако е нужно.

Благодаря Ви за вниманието!
Бих бил благодарен за всеки отговор с използваема информация.

Поздрави,
Симеон Кръстев
simeonkrastev
Нов потребител

Re: Работа при липса на естествено осветление

Мнениеот emilgrigorov » 08 Яну 2013, 14:44

Преди време коментирахме подобно, но по отношение шум, както и по отношение температура в работно помещение ...
Има нормативи. Закон за здравето и подзаконови нормативни актове, както и Кодекса на труда и наредби. От компетентността на Инспекцията по труда и на ХЕИ (сега РЦЗ). Санкциите са сериозни, отделно - за нанесени вреди, недай си боже. Относително лесно може да бъде затворено предприятието, но дали си струва.
Осветеността на работното място е един от факторите на работна среда, който се контролира. Измерванията се правят от лицензирани лаборатории, най-често към ХЕИ.
Дълго е за обяснение.
Препоръчвам Ви да намерите телефона на съответната лаборатория във Вашия регион и да поговорите с някой от лаборантите, едва ли ще Ви откажат информация. В София примерно лабораторията е на ул. "Цар Симеон" на ъгъла с ул. "Одрин".
Осветяването на помещението , да струва 100-200 лева, не е повече. Тъй като сте специалисти в ел.частта, все пак, може да си отворите учебниците и да си сметнете лумените, луксовете, състава на светлината, сеченията на окабеляването ... това - онова :lol: Или - от някой колега от следването, който проектира - те ги знаят наизуст съответните норми.
А глобите и разправиите са огромни. Тоест мисля, че проблемът е лесно решим технически, ако бъде поставен разбираемо за управата на фирмата, без излишни заплахи и надувки.

Успех!
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Трудово право