Въпросът ми е следният:
На 26.10.2012 г. прекратих трудовото си правоотношение с бившия ми работодател по взаимно съгласие на страните, на основание чл.325, т.1 от КТ. От 09.12.2008 г. съм в отпуск поради бременност и раждане, след това такъв за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. По време на втората година от майчинството с първото ми дете, забременях с второто и де факто не съм се връщала на работа,а отново ползвах горепосочените отпуски. Второто ми майчинство изтича на 01.12.2012 г., но прекратих трудовия си договор преди тази дата, понеже започвам работа при друг работодател.
Днес отидох да си взема Заповедта за прекратяване, като в същата липсва начислено обезщетение за неползван платен годишен отпуск с правно основание чл.224, ал.1 от КТ за периода от 01.01.2009 г. до датата на прекратяването. На въпроса ми защо такова не е начислено, беше отговорено, че понеже от края на 2008 г. съм цитирам „ все по майчинство”, нямам право на отпуск поради изтекла погасителна давност за годините 2009 и 2010 г.,а поради липсата на предходен месец с 10 отработени дни, на база на които да се изчисли отпуск за 2011 и 2012 г. , нямало как да получа обезщетение и за тези години. Пълни глупости, по мое мнение, но явно са на принципа ако мине, мине номера.
На основание чл.176, ал.4, чл.176а, ал.2 и чл.177, ал.2 от КТ считам, че имам правото да получа обезщетението за 4-те години.
В какъв срок мога да предявя иск с правно основание чл.224, ал.1: 2-месечен или 3 годишен. И следва ли да сезирам първо Инспекция по труда за това, че в Заповедта изобщо липсва начисляване на обезщетение за неползван отпуск или директно мога да предявя иск в Районен съд?
Надявам се на вашето съдействие. Благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 14:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на обезщетение по чл.224, ал.1 от КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Право на обезщетение по чл.224, ал.1 от КТ
Моля ви за коментар, по моя случай. Разчитам да ми дадете ясното дали разсъждавам правилно и в какъв срок да предявя иск. Благодаря предварително!
- gena_alexandrova
- Младши потребител
Re: Право на обезщетение по чл.224, ал.1 от КТ
Срокът за предявяване на иск с правно основание чл.224, ал.1 КТ е 3 - годишен. Така че отивайте при адвокат и завеждайте дело. Не Ви трябва никаква Инспекция по труда.
Ако спечелите делото, бившият Ви работодател ще бъде осъден да Ви плати и разноските за адвокатския хонорар.
Успех!
Ако спечелите делото, бившият Ви работодател ще бъде осъден да Ви плати и разноските за адвокатския хонорар.
Успех!
- pesho_devnya
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|