начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Фалшифициране на подписи/Заплаха от съкращение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фалшифициране на подписи/Заплаха от съкращение

Мнениеот kostadinovds » 31 Окт 2012, 14:07

Здравейте, чудя се от къде да започна. Във фирмата в която работя нередностите са не една и две.

Водят ме на една длъжност, но на практика изпълнявам съвсем друга (заради разлика в осигурителните прагове). Имам доказателства за 4-5 години назад, че изпълнявам друга длъжност.
От три документа, които изисках (трудов договор, допълнително споразумение и длъжностна характеристика) са ме подписали и в трите.

Преди 2 седмици аз и един колега с идентичен казус, като моя, отказахме да извършим дейност, която не е включена нито в длъжностната характеристика, на която сме подписани, нито е свързана с дейността, която изпълняваме дефакто.
След среща с изпълнителния директор на фирмата, на която понесохме много обиди, въпросният господин ни заплаши със съкращение, което според мен си е чист реваншизъм. В следствие на това, колегата ми получи нервна криза.
По-късно ми съобщи (само на мен, защото колегата беше в болница), че трябва да си пусна молба за преназначение на длъжността, която реално заемам. Връчих заявление за преназначаване, но догоовор още не ми е представен.
Оказва се, обаче, че все пак плановете на работодателя са да съкрати един от двама ни.

Все още не сме пускали сигнали до инспекция по труда и прокуратура (между другото, в момента работодателя се разследва за смъртен случай на работник, което е отделен въпрос), но смятаме да го направим.

Въпроса ми е има ли начин да оборя заповедта за съкращение (ако ми пусне такава), като незаконна и нечестна и какви стъпки да предприема занапред, какви са шансовете ми и т.н....

ПП: Осигуряват ме на една сума, но щата ми е два пъти по-малък. Възможно ли е това?
kostadinovds
Нов потребител

Re: Фалшифициране на подписи/Заплаха от съкращение

Мнениеот rts » 01 Ное 2012, 15:11

А Вие как работихте толкова години без да имате у себе си трудов договор, че и длъжностна х-ка и доп.споразумение ? На какво основание считате, че Ви са плащани заплати ?
rts
Активен потребител

Re: Фалшифициране на подписи/Заплаха от съкращение

Мнениеот kostadinovds » 02 Ное 2012, 15:35

Договор съм подписвал, но съвсем различен от този, който ми дадоха, след, като си изисках документите.

Моя грешка е, че не съм взел копие от него още в самото начало. От счетоводната къща, която ръководи документите ни ме уверяваха, че мога да си взема копието по всяко време и няма нужда да бързам, за което съм си виновен само и единствено аз.
Осигуровките ми не са били прекъсвани и фирмата, за която работя ми е изплащала заплатата винаги и навреме.

Мисля, че вече изложих казуса си достатъчно ясно...
kostadinovds
Нов потребител

Назад към Трудово право