начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Напускане на работа без предисзвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане на работа без предисзвестие

Мнениеот crazy_xit » 05 Окт 2012, 13:49

Здравейте, имам следния проблем:
Миналата година август (1.8.2011) месец започнах работа в една машиностроителна фирма като администратор информационни системи. През март месец ми се наложи да напусна по лични причини, но след 2 седмици (2.4.2012) се върнах на работа. Трудовия договор ми го пуснаха чак на 18.6.2012 на основание чл.67 ал.1 т.1.
Вчера (4.10.2012) след като се скарах с шефа реших да си подам молба за напускане по чл.326 ал.1, но без отработване на предизвестието. Шефът ми каза, че няма да я приеме и дори не поиска да й даде входящ номер, но остана там (такава им била практиката - ако не я приеме все едно не съм я подавала).
Трудовият ми договор е безсрочен и според КТ трябва да пусна предизвестие от 30 дни. Счетоводителката ми казаха, че дори и в договора да не е отбелязано то трябвало да бъде 3 месеца. Никъде в договора не пише в полза на коя от страните е прекратяването, а само че следва да е според КТ.
На всичкото отгоре шефа ми каза, че щял да ме съди пропуснати ползи и за каквото още намери.

Моля посъветвайте ми какво да направя.Надявам се някой да ми помогне.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
crazy_xit
Нов потребител

Re: Напускане на работа без предисзвестие

Мнениеот sechka_ » 05 Окт 2012, 14:00

Шефа няма право да не приеме молбата за напускане независимо дали му харесва или не. И трябва да Ви дадат задължително входящ номер, за да можете да докажете, че сте я дали тази молба за напускане. Срокът на предизвестието задължително трябва да е вписан в трудовия договор. Работодателя може да заплашва да Ви съди за каквото се сети, а Вие можете да отидете в Инспекция по труда да подадете жалба, че Ви се нарушават правата и също така да го съдите за каквото се сетите /адвокатът Ви се сети :wink: /.
sechka_
Младши потребител

Мнениеот crazy_xit » 05 Окт 2012, 14:11

Това което ми каза е, че още днес ще говори с адвоката си за какво да ме съди, но по никакъв начин няма да ми приема молбата и няма да ми се размине. След разговор с адвоката и със счетоводителката щял да се обади към понеделник-вторник да ми съобщи какво са успели да измислят.
Въпроса ми е има ли право да ме уволни дисциплинарно тъй като до тогава ще се съберат 3 дни неявяване на работа?
Друго за което се сещам след изчитане на кодекса е, че никой не ми е връчил длъжностна характеристика, а е записано че е приложена към ТД.
crazy_xit
Нов потребител

Мнениеот sechka_ » 05 Окт 2012, 14:31

За дисциплинарно уволнение са нужни само 2 дни неявяване, НО почивните дни по график не се броят. Все още има време за отиване до инспекция по труда. А молба за напускане можете да връчите отново, само че този път с 2 свидетели, които да потвърдят по-късно при нужда /съдебен процес/, че сте си представили молбата.
sechka_
Младши потребител

Мнениеот crazy_xit » 05 Окт 2012, 19:54

На какво основание мога да подам жалба - че не ми даде вх. номер на молбата ли?
crazy_xit
Нов потребител

Мнениеот kpeatop » 14 Окт 2012, 17:23

Питане:
Завърших бакалавърска степен между 2002 и 2006.
Започнах работа в една фирма през 2010 и продължавам да работя там до този момент.
През октомври записах редовна платена магистратура.
Мога ли да напусна по чл. 327 а.1 т.6?
При 4 години тр. стаж ще получа ли 60% от заплатата си за следващите 6 месеца?
kpeatop
Нов потребител

Назад към Трудово право