начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Започване на граж. договор и отписване от бюрото по труда?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Започване на граж. договор и отписване от бюрото по труда?

Мнениеот fashion_m » 01 Окт 2012, 11:36

Здравейте,
В момента съм регистриран в Бюрото по труда и получавам обезщетение за безработица. Ако започна работа на граждански договор (а не трудов) трябва ли да се отпиша от Бюрото по труда и съответно да спра да взимам пари от там?
И ако трябва, какви са санкциите ако не го направя? Тоест какви са законовите санкции ако работя на граждански договор и взимам пари от Бюрото по труда?
fashion_m
Нов потребител

Re: Започване на граж. договор и отписване от бюрото по труд

Мнениеот borovinka » 02 Окт 2012, 10:13

Зависи от вида граждански договор, който ще сключите и най-вече дали ще получавате някакви осигуровки по него.
Иначе на практика БТ няма от къде да разберат, че вие работите "на граждански договор". Пример: Ако ви наема да дойдете вкъщи да ми смените плочките в банята, това е граждански договор. Ако за това ви платя 200 лева (идея си нямам колко би струвало, цифрата е само пример), то нито аз, нито вие ще сме задължени да се "отчитаме" пред бюрото, че аз си имам нови плочки, а вие си имате 200 лева.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Трудово право