Здравейте,
Предварително благодаря за отговора Ви!
На работа съм при настоящия работодател от 25. Юни. 2012 година с изпитателен срок от 6 месеца. За този период от време работодателя нито един път не изплати заплатите на време - плащаше горе долу по 150 лева на седмица.
Утре сутринта ще ми бъде направена лека хирургическа операция за която ще ми трябват пари. По- рано днес помолих работодателя си да ми изплати останалата част от заплатата за Август за да мога да си платя операцията при което той отказа и ме накара да си подпиша молбата за напускане...
В шок съм, в момента съм вече безработна, че и без пари за операция.
Договора ми е изтеглен по стандарт от интернет, освен сумата която трябва да получава, брутната заплата, трите ми имена и ЕГН няма никаква друга информация.
Какво бих могла да направя в този случай? Дали работодателя нарушава някое от правата ми?
Благодаря,
Павлина
- Дата и час: 26 Ное 2024, 14:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Некоректно отношение на работодател
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Некоректно отношение на работодател
Заплата за август се изплаща най-късно до 30 септември. След тази дата можем да говорим за забавяне в плащането. Щом като сте на договор със срок на изпитване и в случая срока не е изтекъл още, работодателя Ви може да прекрати договора по всяко време, дори и без да подписвате молба за напускане. Точно това е смисъла на срока на изпитване. Що се отнася до съдържанието на договора, в него е достатъчно да има данни за члена, по който е сключен, данните на дружеството, Вашите лични данни, размер на заплатата, работно време и работно място, размер на отпуската и срок на предизвестието след изтичане на изпитателния срок.
- sechka_
- Младши потребител
Re: Некоректно отношение на работодател
Заплатата за август се изплаща най - късно на 31 август, така че да, работодателя е в забава. Сигнализирайте инспекцията на труда:)
Според мен може също така да поддържате, че не ви е сключен трудов договор, защото така както го описвате, е доста далеч.
Но дори и да е договор, така както го описвате, май ще да е в полза на двете страни (колкото и малко вероятно да е), ако е така, прекратяването е предизвестие при съответните основания, да?
Хайде да изкоментират и истинските юристи, де Защо оставяте само учащите да се упражняват:D
Чл. 270. (1) Трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго.
Съдържание
Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
1. мястото на работа;
2. наименованието на длъжността и характера на работата;
3. датата на сключването му и началото на неговото изпълнение;
4. времетраенето на трудовия договор;
5. размера на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски;
6. еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор;
7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
8. продължителността на работния ден или седмица.
Според мен може също така да поддържате, че не ви е сключен трудов договор, защото така както го описвате, е доста далеч.
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
Но дори и да е договор, така както го описвате, май ще да е в полза на двете страни (колкото и малко вероятно да е), ако е така, прекратяването е предизвестие при съответните основания, да?
Хайде да изкоментират и истинските юристи, де Защо оставяте само учащите да се упражняват:D
- lanfear
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|