начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Възможно ли е???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е???

Мнениеот cezzer » 03 Юни 2012, 12:37

Здравейте,една приятелка иска да напусне работа,без предизвестие и ме попита с нейния договор дали това е възможно!Аз я попитах какъв е и ето какво ми отговори,пишело допълнително споразомение към трудов договор,каза че това е единственното което е подписвала,"допалнително споразомение"тя е сервитиорка в едно кафе,и незнам дали е възможно без трудов договор да има допулнително спораазомение,като тя е сигорна че това е единственното което е пописала!Ако някой може да каже мнение ще съм много благодарен,благодаря предварително...!
cezzer
Нов потребител

Re: Възможно ли е???

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2012, 12:48

Задължително трябва да има трудов договор, въз основа на който да е сключено това допълнително споразумение. В зависимост от характера на сключения ТД, може да Ви бъде дадена информация за начина, по който той да бъде прекратен.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот cezzer » 03 Юни 2012, 12:55

Ако не е сключван ТД означава ли че това допалнително споразомение не е валидно и всъшност роботника да е измамен и да има право да си тръгне когато си поиска?
cezzer
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2012, 14:18

Щом се изготвя допълнително споразумение, значи най - вероятно има договор, но може и да не му е връчен на работника. Защо не провери лицето в НАП за Уведомление относно сключен договор, дали има подадено такова? Може да изникнат още подробности.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2012, 20:45

doc03 написа:
nk7702n написа:Щом се изготвя допълнително споразумение, значи най - вероятно има договор, но може и да не му е връчен на работника. Защо не провери лицето в НАП за Уведомление относно сключен договор, дали има подадено такова? Може да изникнат още подробности.

Не е така, Наде, защото не е подписвала ТД. Какво ще се споразумяват допълнително - промяна в местоработата, в длъжността, ще й повишават възнаграждението, или от срочен договора ще й го направят безсрочен ? Да-да ...
Сключването на ТД става чрез подписването му от страните работодател и работник. Трябва да е сключен преди работника да постъпи на работа. Съгласно КТ работникът не може да изпълнява задълженията си по него, тоест не може да започне работа без да му е предоставен екземпляр договора и без да има уведомление за регистриран ТД от НАП. След като ги няма тези документи, (а договор не е подписван, нали така ?), значи няма трудово правоотношение с този работодател. Освен ако :!: не e гледала какво подписва и в едно с допълнителното споразумение не е подписала и ТД.
Ако е младо момиче и е затруднена и закъсала за парички, а работодателят знае тия неща, често за да ги респектира такива и да си намира оправдание за неплащане на уговореното или неплащане на допълнително уговорените стотинки, работодателят ги карат да подписват "книжа" и "документи". Даже съм виждал запис на заповед да искат да подписва работничка в кафене, когато й дават първата заплата. И работничките както не са в час с договори-моговори си бачкат почти ангария.

Ако момичето си е взело всички парички и няма какво повече да й плащат да си взима капата, или каквото там си има и да се маха по живо по здраво. Е, може да каже довиждане, но чисто от любезност.

п.п. Разбра ли, Цеззере :?: :D

Док, нещо ти не си ме разбрал, явно!? :roll: Ясно е какво трябва - че трябва да има екземпляр от ТД и Уведомлението, че договорът трябва да е подписан и от двете страни. Въпросът е какво точно е станало. Предположих, не, че не го е подписвала ТД, а, че е подписала нещо, което не е разбрала, че е ТД. Някои хора не знаят какво подписват. Може да не си е взела екземпляра от договора или работодателят да не и го е дал. Всичко това са само предположения.
П.П. За разните случаи и, че някои работодатели карат работници и служители да подписват какви ли не книжа, съм съгласна. Трябва всеки да внимава какво точно подписва.
Последна промяна nk7702n на 03 Юни 2012, 21:16, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2012, 21:04

cezzer написа:Ако не е сключван ТД означава ли че това допалнително споразомение не е валидно и всъшност роботника да е измамен и да има право да си тръгне когато си поиска?

Понеже работодателите са длъжни да изпращат Уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор / чл. 62 ал.4 от КТ/, Ви предложих да направите справка в НАП, в случай, че жената не знае какво точно е подписвала. В противен случай, ако няма ТД, може да си тръгне когато пожелае.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юни 2012, 21:48

cezzer написа:Здравейте,една приятелка иска да напусне работа,без предизвестие и ме попита с нейния договор дали това е възможно!Аз я попитах какъв е и ето какво ми отговори,пишело допълнително споразомение към трудов договор,каза че това е единственното което е подписвала,"допалнително споразомение"тя е сервитиорка в едно кафе,и незнам дали е възможно без трудов договор да има допулнително спораазомение,като тя е сигорна че това е единственното което е пописала!Ако някой може да каже мнение ще съм много благодарен,благодаря предварително...!

Възможно ли е първо да направите нещо за себе си?
С този правопис и граматика нещата наистина са отчайващи ( не знам как комуникирате с околните, но мен това ме вбесява, защото очевидно не е lapsus calami).
единствено, допЪлнително, споразУмение, сервитЬОрка, сигУрна.

Отпосле, вашата приятелка, да говори с шефа, като изиска( не да моли, умолява, увещава и прочее), а изиска да и бъде представен екземпляр( не копие!) от сключеният между страните трудов договор, вкл. уведомление за регистрацията му в НАП и длъжностна характеристика.
При положение, че работодателят не склони да го даде доброволно и да санира стара грешка, то да посети инспекцията по труда, където ще ги сезира писмено( не анонимно) за описаният проблем.
Едва след това се върнете тук и след изложение на фактите, които сте установили - задайте същия въпрос.
До тогава всичко е възможно, и като съвет, разбира се, но ще е некоректно и подвеждащо.

Посещение в НАП е лишено от смисъл, така щото (всички) повечето работодатели изпращат уведомленията по чл. 62, ал.4 подписани с ел. подпис, не на хартия, ерго- екземпляр от договора там няма да намерите, а и нищо няма да разбере освен, че има обявен сключен ТД от дата..... с работодател .....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот cezzer » 04 Юни 2012, 13:27

Благодаря на всички и се извинявам за правописът,много рядко пиша на кирилица,по тази клавиатура!Извинявам се!А колкото до проблема,разбрах че са и дали ТД в самото начало но на него е пишело 8-часов работен ден,а ятя е била още учиничка и го е върнала без да го подписва те са и казали че ще го корегират и са и върнали вече допалнително споразумение,което тя е подписала най-отгоре пишело към еди-койси номер ТД...,но ако се иде в НАП,там може би трябва да излезне този номер на ТД,и че я осигоряват,ако липсват и е с неплатени осигоровки,значи някаде нещо издиша...
cezzer
Нов потребител

Назад към Трудово право