Привет! Имам следния казус и моля всеки, който знае да ми каже как стоят нещата.
Понеже се водя на трудов договор по заместване, стана така, че титулярът ще се върне юни месец и то само до края на съответния месец, а аз имам 6 месеца трудов стаж и става така, че 2 месеца не ми достигат, за да мога да ползвам платен годишен отпуск, т.к. за първи път работя по трудов договор.
Та въпросът ми е следният: понеже има вероятност да бъда преназначен на друга бройка, само че чак юли месец и като го загубя моментното ми трудово правоотношение и евентуално ме преназначат на друго такова юли ще трябва ли пак наново да карам 8 месеца трудов стаж, за да мога ползвам платен годишен отпуск или при положение, че вече имам 6 ще са ми нужни само още 2 месеца.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 12:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Трудов договор
nikits написа:ще трябва ли пак наново да карам 8 месеца трудов стаж
Не. Първите 6-мсеца "важат" ...
- inspectora
- Активен потребител
А, добре, но в чл. 155, ал. 3 КТ пише, че: "При прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж работникът или служителят има право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал. 1." ... по този начин, ако на мен ми се прекрати трудовото правоотношение юни месец и ми изплатят обезщетение, а юли ме преназначат на друга бройка, тогава какво става? Пак ли ще са ми нужни 2 месеца, за да имам в трудовата книжка 8 и да мога вече да излизам в платен годишен отпуск, при положение, че вече са ми изплатили компенсация?
- nikits
- Младши потребител
nikits написа:А, добре, но в чл. 155, ал. 3 КТ пише, че: "При прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж работникът или служителят има право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал. 1." ... по този начин, ако на мен ми се прекрати трудовото правоотношение юни месец и ми изплатят обезщетение, а юли ме преназначат на друга бройка, тогава какво става? Пак ли ще са ми нужни 2 месеца, за да имам в трудовата книжка 8 и да мога вече да излизам в платен годишен отпуск, при положение, че вече са ми изплатили компенсация?
Точно така,веднъж щом направите 8м.стаж винаги ще имате право на основен платен годишен отпуск.
-
Pause - Активен потребител
Компенсацията за неизползван платен годишен отпуск при прекратяване на ТПО няма отношение към придобиване правото на ползването му.
Пример:
Започнали сте на 01.01.2012г. /за първи път работите по ТПО/. Прекратявате на 30.06.2012г. Нямали сте право да ползвате фактически отпуска, но отпускът за тези 6-месеца не се е "загубил" /просто не сте имали право да започнете ползването му фактически, но самото право на отпуск сте си го имали/- изплаща Ви се при прекратяването. После започвате на 01.09.2012г. До края на 2012г. имате право на отпуск, пропорционално за 4 месеца. За първите 6-месеца сте се оправили /както се казва/.
Ако забелязвате, изразът в чл.154, ал.2 от КТ е "може да ползва", а не "придобива право" /или нещо подобно/.
Всичко това, "пренесено" във Вашия случай означава, че по ТПО, което ще се прекрати, всичко ще е "пито-платено" с изплащането на неползвания отпуск /който и сте нямали право да ползвате фактически/. За новото ТПО вече си имате всички права отново, с тази особеност, че след като ще почнете едва юли, то до края на годината ще имате право на 1/2 от годишния отпуск, защото точно толкова и ще работите /другият е бил по друго ТПО и си Ви е платен, защото не е имало възможност да се ползва/
Дано да е станало ясно ...
Пример:
Започнали сте на 01.01.2012г. /за първи път работите по ТПО/. Прекратявате на 30.06.2012г. Нямали сте право да ползвате фактически отпуска, но отпускът за тези 6-месеца не се е "загубил" /просто не сте имали право да започнете ползването му фактически, но самото право на отпуск сте си го имали/- изплаща Ви се при прекратяването. После започвате на 01.09.2012г. До края на 2012г. имате право на отпуск, пропорционално за 4 месеца. За първите 6-месеца сте се оправили /както се казва/.
Ако забелязвате, изразът в чл.154, ал.2 от КТ е "може да ползва", а не "придобива право" /или нещо подобно/.
Всичко това, "пренесено" във Вашия случай означава, че по ТПО, което ще се прекрати, всичко ще е "пито-платено" с изплащането на неползвания отпуск /който и сте нямали право да ползвате фактически/. За новото ТПО вече си имате всички права отново, с тази особеност, че след като ще почнете едва юли, то до края на годината ще имате право на 1/2 от годишния отпуск, защото точно толкова и ще работите /другият е бил по друго ТПО и си Ви е платен, защото не е имало възможност да се ползва/
Дано да е станало ясно ...
- inspectora
- Активен потребител
Много благодаря за съдействието на всички!
- nikits
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|