начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Спешно

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно

Мнениеот giganka » 04 Май 2012, 00:07

Здравейте, работех на постоянен трудов договор, но постъпих на нова длъжност с допълнително споразумение към договора на основание чл. 119 във връзка с чл.68 ал.1 т.3 по заместване с изпитателен срок от 6 месеца.В случай, че договора не бъде прекратен до изтичане на този срок се превръща в срочен договор до завръщане на титуляра.
Искам да попитам това споразумение превръща ли ми автоматично договора в срочен и ако работотодателя-тъй, като е в негова полза реши да го прекрати имам ли право да се върна на старата длъжност. На теория споразумението беше, че след като титуляра се завърне аз ще се върна на старата позиция...... Дали е така обаче имайки предвид горното? Също така искам да попитам в случай, че бъда съкратена при това положение имам ли право на някакво обещетение от брорсата например. Благодаря!
giganka
Нов потребител

Re: Спешно

Мнениеот todi77 » 14 Май 2012, 10:02

Без да съм юрист, ще ти отговоря, тъй като мен ме съкратиха по същия начин. Подпишеш ли споразумението, то влиза в сила - т.е . срочен д-р до завръщане на титуляр със срок за изпитване 6 мес. Могат да те съкратят още по време на срока на изпитване, с изтичане срока на изпитване, или след това-при завръщане на титуляра / ако ти търсят цаката разбира се/. Ако искат, след като титуляра се завърне, могат да те върнат на старата длъжност, както сте се разбрали или да те преназначат на друга . Но искат ли да те съкратят, няма как да си търсиш правата, при положение , че си подписала ДС.
В случай, че все пак бъдеш съкратена /дано да не ти се случва!!!/, правото на обезщетение зависи от това, колко трудов стаж имаш и члена по който те освобождават./от написаното не става ясно/, също и на какъв доход са те осигурявали. От това зависи и срока, за който ще получаваш обезщетение и размера на самото обезщетение. Аз например получавах 9 месеца обезщетение в р-р на 60 % от осигурителния доход. / сега след последните промени мисля , че се гледа дохода 24 м.назад./ Също така има значение дали преди това / през последните 3 г./ си се възползвала от правото си да получаваш обезщетения за безработица. Ако имаш време прочети КСО и КТ.
todi77
Нов потребител

Re: Спешно

Мнениеот neutralen » 14 Май 2012, 10:28

Добре е за в бъдеще да се консултирате със специалист ПРЕДИ да подпишете, а не СЛЕД като сте подписали, в случая "доп.споразумение към ТД". Чл.20а, ал.1 от ЗЗД - Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили. Отговора на todi77 е напълно правилен.
neutralen
Активен потребител

Назад към Трудово право