След 2 години майчинство реших да се върна на работа.В настоящият момент във фирмата ни ситуацията е трагична, има големи съкращения. Понеже мислих ,че имам закрила от съкращение /като майка на дете под 3 години/ и се надявах че ще запазят работното ми място. Но за съжаление не ми приели на старо работно място, а изпратиха в друг отдел и на друга дължност (нов отдел е пред закриване, а нова дължност- изисква определени познания, които аз не притежавам). Предполагам, че по такъв начин работодателят иска да ме провокира да напусна работа сама или търси начини за законно освобождаване. Документално още не съм подписвала никакви дополнителни споразумения за преназначаване.
Въпрос: дали работодателят има право на тези промени еднострано или ще бъде необходимо и моето съгласие? И какви са варианти за положителен изход във тази ситуация?
Предварително благодаря за отговор
- Дата и час: 26 Ное 2024, 12:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
промяна на дължност по време на майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: промяна на дължност по време на майчинство
Здравейте! Нормално е при тежко финансово състояние работодателят да предприеме мерки за запазване на фирмата. Промяната на характера на трудовото правоотношение обиктовено става по взаимно съгласие. Изклю-ченията са изложени в чл.120 от КТ. Задължение на работодателя е Правото на информация и консултации в случаи на масово уволнение по Чл. 130а. от Кодекса на труда!, което означава да получите предварителна информация за намеренията му.
Тъй като до момента не сте подписвали никакви документи, от правна гледна точка Вие сте все още на старото си работно място!
Тъй като имате закрила при уволнение по силата на чл. 333. от КТ(Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
Според мен, ако работодателят коректно приложи КТ, ще се стигне до съгласието на съответната Инспекция по труда. В противен случай може да се очакват различни "изненади". Мога да Ви посъветвам да не избързвате с приемането и подписа върху съответната заповед. Ако счетете за необходимо, цитирайте във форума правното основание на същата заповед.
Тъй като до момента не сте подписвали никакви документи, от правна гледна точка Вие сте все още на старото си работно място!
Тъй като имате закрила при уволнение по силата на чл. 333. от КТ(Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
Според мен, ако работодателят коректно приложи КТ, ще се стигне до съгласието на съответната Инспекция по труда. В противен случай може да се очакват различни "изненади". Мога да Ви посъветвам да не избързвате с приемането и подписа върху съответната заповед. Ако счетете за необходимо, цитирайте във форума правното основание на същата заповед.
- kazimirc4
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|