начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Принудително подписване на декларация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Принудително подписване на декларация

Мнениеот c2petrov » 18 Фев 2012, 18:25

Здравейте!

Имам следния проблем в работата си:
Работя като барман в един клуб, преди няколко дни управителката заедно със шефа дойдоха и ни връчиха (на целия персонал - бармани, сервитьорки) някакви декларации и ни казаха е тука само се подпишете. Взимам аз да чета и на декларацията пише нещо от сорта: (не мога да го цитирам точно, но беше със същия замисъл)

"Декларирам, че ако на заведението му бъдат наложени каквито и да било глоби по моя вина се задължавам да поема отговорност и да ги платя"

Или нещо от сорта. Което за мен идва да рече, че утре ако дойдат на проверка и видят някоя бутилка без бандерол (защото примерно е паднал, не на всички са добре залепени) и решат да глобят заведението с N на брой лв. аз като барман съм длъжен да ги платя, тъй като аз съм отговорен за това. Това ми се вижда малко абсурдно тъй като аз съм на длъжност барман и не смятам, че съм длъжен да поемам такива отговорности.
След като им казахме това и че няма да подпишем декларацията стана скандал и казаха, да се подписваме иначе ще ни уволнят.

Въпроса ми е имат ли право изобщо да карат персонала да подписва такива декларации и на всичкото отгоре да заплашват, че ще ни уволнят ако не подпишем?

В последствие се опитаха да минат с номера "А бе подпишете се те тия декларации нищо не значат, не са нотариално заверени" и съответно аз казах "Щом е така тогава защо давате толкова зор да се подписваме?" и нищо не ми казаха.

Благодаря за вниманието предварително :)
c2petrov
Нов потребител

Re: Принудително подписване на декларация

Мнениеот Melly » 18 Фев 2012, 18:33

Нищо не подписвайте. :!:
Работодателят ви няма право на това основание да прекрати трудовите ви договори.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Трудово право