начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

служител прекратява довговор-взаимно съглас. / предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

служител прекратява довговор-взаимно съглас. / предизвестие

Мнениеот deltongo » 18 Фев 2012, 16:31

Здравейте,

Моля за съвет и отговор на конкретни въпроси.

Работя на трудов договор, сключен по чл.67, ал.1, т.1 на КТ от март 2011г.
Желая да прекратя трудовите си взаимоотношения с работодателя.
Според договора прекратвянето може да стане съгласно клаузите в КТ.
Кой вариант ще ме посъветвате да избера и как да бъде оформена молбата / предизвестието (ако може да ме препратите към линк, на който има публикувани такива молби / предизвестия)?
Смятам да подам молба за прекратяване на правоотношенията по взаимно съгласие - чл.325, ал.1,като
1. посоча датата, до която да се прекрати, примерно: краят на текущия месец
2. добавя че, в случай че молбата ми не бъде удовлетворена да се счита за едномесечено предизвестие по чл. 326, ал.1 и ал.2 от КТ от момента на връчването.

В този случай имам следните въпроси:
1.До кого трябва да е адресирана молбата? Договорът е сключен с фирмата, представлявана от Управител. Управителят посещава офиса, но няма праяко наблюдение и не взима отношение за работата на служителите. Контролът и разпоредбите се осъществяват от Изпълн. Директор. Фунцията на "личен състав" се изпълнява от колега в счетоводен отдел. Молбите обичайно се връчват на Изп.Директор.
Може ли да я адресирам до Изп. Дир., с копие до Управителя и Личен Състав? Как ще ме посъветвате?

2.Как да се гарантира връчването на молбата и да не позволява на работдателя, в случая Изп. Директор, да заявява, че не я получил?
Обичайната практика е да се връчва лично на Изп.Директор. Добро решение ли е да нося втори екземпляр, който той да разпише, ако се съгласи, както и паралелно с връчването да я изпратя по email до другите 2 лица, които са сложени в "с копие до" - Управител и Личен състав?
3. Как трябва работодателят да ме уведоми за отговора си?
Според КТ - чл.325,ал. 2 - работодателят трябва в 7 дневен срок да ме уведоми за решението си. 7 работни дни, нали? В такъв случай, ако желаната от мен дата за напускане е преди изтичането на тези 7 дни как се процедира? Добре ли е за служителят да посочи в молбата за прекратяване по взаимно съгласие желаната от него дата или по-добре за него да се договори с работодателя? Разбира се, трябва да се има предвид, че Работодателят може да не е добронамерен.
4. Задължен ли съм да излагам мотивите за напускането си - с молба и с едномесечно предизвестие?
5. Може ли да ме насочите как да се оформи по най-добрият начин тази молба?

Благодаря ви предварително и спокоен уикенд.
deltongo
Нов потребител

Назад към Трудово право