начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Дисциплинарно наказание

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дисциплинарно наказание

Мнениеот alekzandar » 25 Яну 2012, 15:16

Здравейте!

Работя на пълен работен ден(8 часа) на плаващо работно
време.Поради естеството на работата се налага да я вършим на две
части-по принцип ни е казано:"четири часа сутрин и четири вечер".Случи
се така,че една сутрин не успях да отида на работа,но на същия ден се
явих следобед и изпълних задълженията си за втората част от
работата.Затова,че съм пропуснал сутринта бях наказан с Дисциплинарно
наказание(Предупреждение за уволнение) за неявяване на работа за този ден.Нарушението ми не е ли по-скоро закъснение в ситуацията.Може ли да се твърди,че не
съм се явил на работа същия ден?Откъде мога да намеря образец за оспорване на
дисциплинарно наказание?Може да ми се отговори на alekzandar_1@abv.bg
Благодаря!
alekzandar
Нов потребител

Re: Дисциплинарно наказание

Мнениеот boynin » 25 Яну 2012, 22:31

1. Задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание (Загл. изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
Чл. 193 от КТ (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. и доп., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.

(2) [b][b]Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.[/b][/b]
(3) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.

2.Чл. 190 от КТ(1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190, бр. 25 от 2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:

1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;

2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;

3. системни нарушения на трудовата дисциплина;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;

5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;

6. (нова - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;

7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) други тежки нарушения на трудовата дисциплина.

Така, че вашият шеф си е спестил писменото обяснението от вас, а без него дисциплинарното наказание е незаконно. Освен това едно закъснение не е основание за налагане на дисциплинарно наказание " Предупреждение за уволнение". Още повече ако закъснението не е над 1 час.
Следователно по ваше желание можете в рамките на 2 месеца да си потърсите правата пред съда.
boynin
Младши потребител

Мнениеот alekzandar » 25 Яну 2012, 22:54

Не сте разбрали въпроса ми правилно!Поискани са ми писмени обяснения и аз дадох такива!Наказанието ми беше наложено след това!Но в заповедта се казва,че съм наказан за това,че на дата........ не съм се явил на работа при положение,че съм бил на работа тогава.
alekzandar написа:Поради естеството на работата се налага да я вършим на две
части-по принцип ни е казано:"четири часа сутрин и четири вечер"
.Аз тогава не се явих сутринта(за 4 часа),но се явих вечерта(за 4 часа).Това неявяване на работа ли се води или закъснение от 4 часа примерно?Защото според мен за да се твърди,че не съм се явил трябва да не съм бил на работа и за 8-те часа.Все пак закъснение и неявяване са две отделни нарушения на трудовата дисциплина.
Благодаря!
alekzandar
Нов потребител

Мнениеот boynin » 26 Яну 2012, 14:17

Вие трябваше да разясните, че вие поискано обяснение. Аз няма как да го знам това нещо щом не сте го написали, нали?
Въпреки това: 1 ден ТС се признава времето, през което Р/С е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко ТПО. Така, че щом сте работили половината от времето се зачита за работен цял ден следователно това е закъснение, а не неявяване.
Можете да оспорите дисциплинарното наказание по два начина:
1. По административен път пред по-горестоящия орган.
2. По съдебен ред.
Но решите ли да предприемете тази крачка трябва да сте наясно, че пребиваването ви на работа оттук нататък ще е под въпрос.
Все пак ако искате да се възползвате от правата си: Пишете едно възражение, което ви се завежда задължително с изходящ номер. След това ако не останете доволни от отговора, което е почти сигурно можете да оспорите дисциплинарното наказание, както ви казах по-рано пред съда. С искова молба и.т.н. Трябва да знаете, че пред съда за този род наказания, както и за основанието за прекратяването трудовите правоотношения от работодател, тежестта на доказване пред съда пада на вашия работодател. Това е важно да го знаете!
boynin
Младши потребител

Мнениеот alekzandar » 26 Яну 2012, 15:25

Благодаря!Не бях запознат с тази информация.А какво става в случай,че в този ден съм работил по-малко от половината от законоостановеното за мен време? Защото понякога границите се размиват-примерно някоя сутрин се е случвало да работим по четири часа и половина(4ч. и 30мин.),а вечер три и половина(3ч. и 30мин.) както и обратно-сутрин(3ч. и 30мин),а вече(4ч. и 30 мин.).Не се страхувам да оспоря наказанието и че оставането ми на работа ще бъде под въпрос.Още днес ще напиша Възражение,защото ми остават около 10 дни до изтичане на двумесечния срок за оспорване на наказанието пред съда.А исковата молба пред съда как трябва да изглежда и
"какво става в случай,че в този ден съм работил по-малко от половината от законоостановеното за мен време"?
alekzandar
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 30 Яну 2012, 11:56

Добър ден,

В конкретния случай е от съществено значение по какъв начин се определя задължението Ви за явяване на работа - налице ли е график за явяването Ви на работа или в трудовия Ви договор е записан периодът от време през който следва да се явите на работа?

Липсата, респективно наличието на установено работно време по определен начин ще даде възможност за точен отговор на поставения от Вас въпрос. Всичко друго е само предположение.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот alekzandar » 30 Яну 2012, 14:03

Здравейте!
В договора ми е записано само,че съм на 8 часов работен ден и на пълно работно време.Времето,в което трябва да се явявам не е точно установено,а по скоро е базирано на вътрешен график-по принцип ни е казано:"четири часа сутрин и четири вечер" и са ни дадени някакви граници,които не са заложени в трудовия договор.
alekzandar
Нов потребител

Мнениеот Pause » 30 Яну 2012, 17:54

А,длъжностна характеристика връчиха ли ви по аргумент казаха и вие да изпълнявате всичко е невъзможно?Чл.62 ал6 КТ. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот alekzandar » 30 Яну 2012, 23:32

В договора ми е написано:"На пълно работно време с нормална продължителност на работното време при 8 часов работен ден при петдневна работна седмица и при месечно сумирано изчисляване на раб.време/чл.142 ал.2 от КТ/"
В правилника за вътрешния ред е записано:"Работното време е определено така,че да отговаря на нуждите на работния процес.Вашият пряк ръководител ще Ви информира какво е работното ви време и ще Ви съобщава за всякакви промени в него колкото е възможно по-рано.
alekzandar
Нов потребител

Мнениеот deltongo » 18 Фев 2012, 12:55

Бойнин здравейте,

По повод разяснението, което сте дали на Александър, бихте ли ме консутлирали какви са "козовете" на служителя и "пробойните" на работодателя при следните условия
1. Според договора има установено 8-часово работно време от 8 до 17ч, като в Правилника за вътрешния ред е уточнена и 60 мин задължителна почивка за храна.
2. На интервюто преди назначването те информират, че практиката е да се идва по-късно и да се работи извънредно. Като се случва служителите нерядко да остават до 19ч, 20ч, 22ч.., както и понякога до малките часове.
Оставането извън работно време се налага поради сроковете, които са поети като ангажимент пред клиентите на фирмата.
3. При рецепционистката има тетрадка, я която всеки служител се записва в колко часа е дошъл на работа и в колко си е тръгнал за съответния ден. Секретарката има задължение да я оформи в табличен вид и май я изпраща до счетоводство и изпълнителен директор.
4. Заради оставанията извън работно време, служителите понякога искат разрешение от шефа за компенсация ( примерно половин работен ден ако ти се налага да отидеш на лекар или подобно)

Въпросите ми в тази ситуация са:
1. Може ли тази "тетрадка" да послужи като законов документ, с който служителя да търси отговорност на работодателя или да се защити при евентуални нападки и предупреждение от негова страна?
2. Как по друг начин може служителят да се защити, ако работодателят му отправи предупреждение поради закъснение, въпреки че тази негласна система, фуцнионираща по отношение на работното време е въведена от него. Но никъде не е писмено регламентирана, освен че се контролира с тази "тетрадката"?
3. Ако служителят е работил 1/2 работен ден, а през втората половина се е разболял и е информирал работодателя по телефона, че поради болест ще използва 1/2 ден компенсация, за да не взима болничен.
Какви подводни камъни има в тази ситуация, от които да се пази? И как?

Благодаря ви и хубав уикенд.

boynin написа:Вие трябваше да разясните, че вие поискано обяснение. Аз няма как да го знам това нещо щом не сте го написали, нали?
Въпреки това: 1 ден ТС се признава времето, през което Р/С е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко ТПО. Така, че щом сте работили половината от времето се зачита за работен цял ден следователно това е закъснение, а не неявяване.
Можете да оспорите дисциплинарното наказание по два начина:
1. По административен път пред по-горестоящия орган.
2. По съдебен ред.
Но решите ли да предприемете тази крачка трябва да сте наясно, че пребиваването ви на работа оттук нататък ще е под въпрос.
Все пак ако искате да се възползвате от правата си: Пишете едно възражение, което ви се завежда задължително с изходящ номер. След това ако не останете доволни от отговора, което е почти сигурно можете да оспорите дисциплинарното наказание, както ви казах по-рано пред съда. С искова молба и.т.н. Трябва да знаете, че пред съда за този род наказания, както и за основанието за прекратяването трудовите правоотношения от работодател, тежестта на доказване пред съда пада на вашия работодател. Това е важно да го знаете!
deltongo
Нов потребител

Назад към Трудово право